tb-omgang-pbm-klimset-alpinisme

Hoe zorg dragen voor je pbm?

.

Pierre Dewit is alpinismemonitor en ambassadeur voor Decathlon België. Hij zal je uitleggen hoe je zorg moet dragen voor je PBM (Persoonlijke Beschermingsmiddelen) zodat je in alle veiligheid kunt genieten van je tochten.

Je hebt beslist! Na enige tijd materiaal te hebben gehuurd, wil je nu investeren in je eigen materiaal. Prima!

Je gaat dus een klimtouw moeten kiezen en een klimgordel, een helm, klimsetjes, karabiners, slings, een zekeringssysteem, ... misschien ook alpinismeschoenen, klimijzers, een ijsbijl (of een paar technische ijsbijlen), ijsschroeven, klemblokjes, ... En nadat je al dit mooie materiaal hebt aangeschaft, moet je ook bij jou thuis een opbergplek voorzien. En je gaat vooral zorg moeten dragen voor je materiaal, want je leven hangt ervan af (en misschien ook dat van anderen).

Onvermijdelijk gaat de vraag zich stellen: Hoe zorg dragen voor je PBM (Persoonlijke Beschermingsmiddelen)?~Het antwoord: goed bewaren, goed controleren, goed gebruiken en goed onderhouden.

Vooraleerst moeten we 2 groepen PBM onderscheiden:de materialen in textiel en de materialen in metaal.

Goed bewaren

ijsbijl-pierre-alpinisme

Goed controleren

☑ Controleer je PBM voor en na ELK gebruik. Inspecteer elke karabiner, elke riem of touw ... zowel visueel als manueel.

☑ Voor de touwen voel je met je vingers centimeter voor centimeter of de kern van het touw nergens beschadigd is. Ook hier betekent een sneetje of scheurtje in het manteltouw dat je het touw moet weggooien (je kan evenwel het touw doorknippen en de bruikbare delen behouden).

☑ Ook zo voor de klimgordel; de beugel ervan moet onberispelijk zijn. Elke slijtage of verdacht scheurtje betekent dat je de gordel moet weggooien.

☑ Als je een kleine beschadiging ziet, noteer dit dan in een logboek met de datum erbij.Voor elk onderdeel van de zekeringsketen maak je ook een aantekening met datering in geval van een valfactor groter dan 2! Noteer eveneens de aankoopdatum en de datum van ingebruikname.

☑ Als je twijfelt aan de sterkte van een onderdeel in textiel, betekent dat misschien precies dat het tijd is om het te vervangen.☑ Controleer of je karabiners vlot sluiten en perfect vergrendeld kunnen worden. Ze mogen geen enkele vervorming vertonen. Gooi ze weg als ze duidelijk slijtage beginnen vertonen (bijvoorbeeld op de plaats waar de touwen over glijden).

Goed gebruiken

☑ Gebruik je PBM alleen voor wat ze bedoeld zijn. Bijvoorbeeld, pas het zekeringssysteem aan aan de diameter van de touwen... Wat de touwen betreft, maak geen moulinette op enkele touwen... Gebruik statische touwen enkel ... statisch. Gebruik ook geen MTB- of skihelm als je gaat klimmen...

☑ Rook niet als je je klimgordel draagt of wanneer je met een touw gezekerd bent. De as van je sigaret maakt minuscule schroeiplekjes en tast het textiel aan.

☑ Vermijd om op de touwen te stappen (of een ander stuk textiel)... en zeker niet met stijgijzers!

Goed onderhouden

Tenslotte, lees altijd de gebruikshandleiding en de onderhoudstips van de fabrikant van het PBM dat je gekocht hebt.Bewaar die handleidingen voor het geval dat (ook al kan je ze downloaden van internet).

Er bestaan ook opleidingen voor het gebruik van PBM. Informeer je hierover.

Het gaat uiteindelijk toch over materaal dat je veiligheid en je leven verzekert...

Het gebruik van PBM's

Pierre dewit

Ambassadeur Decathlon België

Skimonitor

Lid van de UPMM (Union Professionnelle des Métiers de la Montagne)