Elektrisch

Elektrische Mountainbikes

Hulp bij je keuze
Hoe kies je een elektrische mountainbike?
Skip categories Skip categories
€1.89500 −15%
€1.59500
*De uitverkoop begint op 10/11/2022
Tweedehands
Nieuwprijs: €3.99300 −37%
€2.49900
€1.99500 −15%
€1.69500
*De uitverkoop begint op 10/11/2022
4.1/5 Op basis van 1247 Beoordelingen in de winkels en online

ELEKTRISCHE MTB'S: MOUNTAINBIKES MET EXTRA POWER

Lang werd gedacht dat de twee niet te combineren waren, maar vandaag de dag zijn er ook mountainbikes met elektrische trapondersteuning. De markt van e-mountainbikes is booming en biedt een ruime keuze aan moderne en sportieve elektrische MTB's.


ELEKTRISCHE MOUNTAINBIKE: WANNEER ACTIE SAMENGAAT MET COMFORT

Een elektrische MTB is niets anders dan een elektrische fiets. Maar dan met de voordelen en kenmerken van een mountainbike voor elk terrein.


Een fiets met elektrische ondersteuning ...

Een elektrische fiets is een fiets waarop je je eigen spierkracht gebruikt. Maar dan voorzien van een krachtige elektromotor. Doorgaans kan je kiezen uit verschillende niveaus van ondersteuning. Zo kan je de ondersteuning optimaal aanpassen aan je trainingsniveau. Bij maximaal vermogen kan je met een elektrische fiets 25 km/u rijden. Het motorvermogen is echter beperkt tot 250 W. Want ook al weegt een elektrische MTB doorgaans meer dan een klassieke MTB omwille van de extra motor, vandaag de dag presteert hij net zo goed als zijn niet-gemotoriseerde neefje. Dat valt in hoofdzaak te verklaren door de onophoudelijke ontwikkeling van de industrie. Steeds lichtere, maar ook steeds krachtiger modellen zien het daglicht.


... Met de kenmerken van een mountainbike!

Om van een elektrische fiets een kwalitatieve elektrische MTB te maken, moet hij natuurlijk beschikken over alle kenmerken die een fiets geschikt maken voor ieder terrein. Hiervoor is een MTB vaak voorzien van de volgende elementen:
• Dikke banden met een goede tractie;
• Een geveerde voorvork of een voor- en achtervering (fully) om de schokken doeltreffend op te vangen;
• Een stijf, maar licht frame (in aluminium bijvoorbeeld);
• Een relatief lange veerweg;
• Kwalitatieve schijfremmen en een derailleur met een groot aantal versnellingen.


KENMERKEN EN VOORDELEN VAN EEN ELEKTRISCHE MTB

Bij elektrische fietsen wordt meestal in de eerste plaats aan stadsfietsen gedacht, maar toch worden elektrische MTB's steeds populairder onder mountainbikers. Die mountainbikes bieden overigens net zo uiteenlopende gebruiksmogelijkheden als er soorten mountainbikers zijn.


• Beginnelingen of minder getrainde fietsers kiezen voor elektrische ondersteuning ... om routes de baas te kunnen die ze (nog) niet aan zouden kunnen op een 'gewone' mountainbike.
• Maar ook gevorderde en ervaren mountainbikers kiezen voor trapondersteuning. Die stelt hen in staat om steilere hellingen te overwinnen of grotere afstanden af te leggen met dezelfde inspanning en lichamelijke conditie. Zelfs eventuele tegenwind vormt geen echt obstakel met een elektrische MTB.
• Ook liefhebbers van downhill en alle andere mountainbikers rekenen graag op de kracht van de motor wanneer ze fietsen. Dat geldt vooral voor wie zich liever concentreert op de afdalingen en de beklimmingen als een noodzakelijk kwaad ziet.

Algemeen is een tochtje met een elektrische MTB een stuk aangenamer dan met een klassieke MTB. Zo kan je bijvoorbeeld even rusten zonder dat je van je fiets moet stappen. Je kan ook een deel van de route als sportieve uitdaging zien en het op de terugweg wat rustiger aan doen. Dat is het comfort dat een elektrische mountainbike biedt.


EEN ELEKTRISCHE MTB KOPEN: DE 7 STAPPEN OM DE JUISTE KEUZE TE MAKEN

Allereerst is er niet zoiets als de 'perfecte' fiets. En dat geldt ook voor elektrische MTB's. Het is vooral belangrijk dat je een MTB vindt die ideaal is voor jou en bij je past. Hierna hebben we de belangrijkste punten samengevat waar je op moet letten als je een elektrische MTB koopt.


1. Bepaal waarvoor je de MTB vooral wil gebruiken

• Wil je graag tochtjes maken? Is mountainbiken voor jou vooral een ontspannend tijdverdrijf en minder een sportieve uitdaging? Als je vooral aangename tochtjes wil maken in de natuur, moet je in de eerste plaats op het stuurcomfort en de veiligheid letten. Let er ook op dat je met rechte rug kan fietsen. Kies een comfortabel zadel en kwalitatieve contactpunten voor je elektrische MTB. Op de tweede plaats kan je letten op de geometrie en de veerweg.


• De situatie is heel anders wanneer je zelden op verharde wegen fietst. Of wanneer je graag heel moeilijke en lastige tracks uitkiest. In dat geval moet je allereerst naar de veerweg kijken (die moet minstens 140 cm bedragen) en naar de geometrie en het materiaal van het frame.


• Of wil jij je elektrische MTB gebruiken om naar het werk of naar de universiteit te rijden of om boodschappen te doen? Dan is een fully mountainbike die geschikt is voor de openbare weg ideaal voor jou. Dat wil zeggen dat je fiets moet beschikken over de wettelijk verplichte minimumuitrusting: een bel, verlichting en reflectoren op de spaken en pedalen. Daarnaast kunnen spatborden, een bagagedrager en een stabiele standaard heel nuttig zijn als je in de stad fietst.


2. Fully of hardtail: het juiste frame vinden

Kies je elektrische MTB op basis van je gebruiksdoel en persoonlijke behoeften. Je hebt twee mogelijkheden: een eenvoudige hardtail mountainbike of een comfortabele fully. Beide modellen hebben een geveerde vork, dat wil zeggen een voorvering. In vergelijking met de hardtail heeft een fully echter ook nog een vering op het achterwiel. Die vangt schokken doeltreffend op en beschermt ook je rug en polsen. Heel wat mountainbikers geven de voorkeur aan een hardtail elektrische MTB, omdat de transmissie van het vermogen wordt beperkt door de afwezigheid van een achtervering. Daarnaast zijn die modellen lichter, betaalbaarder en is het onderhoud minimaal. Dat maakt de hardtails ideaal voor beginners die op eerder gemakkelijke ondergronden fietsen.


3. De veerweg: hoe langer, hoe veeleisender

Om de veerweg van je MTB te kiezen, kan je je op de volgende vuistregel baseren. Hoe meer oneffen het terrein en hoe zwaarder de tracks, hoe langer de veerweg moet zijn.


4. 27.5 tegenover 29 inch: de juiste banden

Op het vlak van banden heb je bij een elektrische MTB twee mogelijkheden. De klassieke elektrische fiets met een banddiameter van 27.5 inch of grotere wielen van 29 inch. Grotere banden bieden meer tractie en meer soepelheid. Fietsen met kleinere wielen (27.5) zijn dan weer wendbaarder en sneller. Dat is een voordeel dat de meeste mountainbikers enorm waarderen op extreem bochtige afdalingen. De zogeheten '27.5 Plus'-banden bieden meer comfort.


5. Versnellingen en remmen voor de elektrische mountainbikes

De eerste MTB's hadden meestal enorm veel versnellingen (27-30). Maar die leverden vaak problemen op, veel meer dan de moderne versnellingen. Vandaag hebben goede mountainbikes en elektrische MTB's slechts 8 tot 12 versnellingen. De eenvoudige naafversnellingen zitten meestal op stadsfietsen en bepaalde trekkingfietsen, en vind je niet terug op elektrische mountainbikes. Die laatste zijn veeleer uitgerust met derailleurs met een uitgebreide serie versnellingen. Dat maakt het makkelijker om heel steile hellingen te beklimmen. Voor veilige afdalingen, zelfs bij nat weer, moet je ook aan betrouwbare schijfremmen denken voor je elektrische MTB. In dat opzicht zijn hydraulische schijfremmen preciezer dan mechanische remmen. Terwijl die laatste overtuigen door hun relatief voordelige prijs en onderhoudsgemak.


6. De motor: het hart van iedere elektrische mountainbike

De ingebouwde elektromotor is ongetwijfeld het meest interessante kenmerk van een elektrische MTB. De plaats van de motor heeft vooral invloed op het stuurcomfort. Elektrische mountainbikes hebben een motor die op het achterwiel is gemonteerd, of in het midden in het crankstel. Mountainbikes met een voormotor zie je vandaag nog zelden omwille van de enorme gewichtsoverdracht. Als het om stuurgevoel gaat, is een middenmotor beter dan een achtermotor. De centrale positie garandeert immers een optimale verdeling van het gewicht. Dat vlakt eventuele fouten of verschillen tussen de elektrische MTB en de niet-gemotoriseerde mountainbike uit. Anderzijds verslijt een middenmotor veel sneller dan een achtermotor.


7. De batterij

Het vermogen in watt of ampère geeft aan hoeveel kilometer je met je elektrische MTB kan afleggen voor je de batterij moet opladen. Maar de werkelijke actieradius hangt niet alleen af van het vermogen van de batterij, maar ook van het soort weg, de weersomstandigheden en de manier waarop je rijdt.


INNOVATIEVE MOUNTAINBIKES BIJ DECATHLON


Bij DECATHLON vind je beslist de elektrische MTB die je zoekt. En dat ongeacht of je nu een ervaren trail of cross-country mountainbiker bent of een beginner in het mountainbiken. We hebben fietsen voor heren en voor dames, in verschillende maten, kleuren en prijsklassen. Kies voor de mountainbike die je volledig kan overtuigen, zowel op esthetisch vlak als op het gebied van uitrusting. De elektrische MTB's van onze eigen merken zijn uitgerust met kwalitatieve elektronica. Die is afkomstig van gerenommeerde fabrikanten als Samsung en bieden een onklopbare prijs-kwaliteitverhouding.


☄☄☄

FAQ


Wat is een elektrische MTB?

Een elektrische MTB is een robuustere en zwaardere mountainbike. Hij is voorzien van een inschakelbare elektromotor (maximum 250 watt). Die dient in de eerste plaats als ondersteuning, dat wil zeggen dat je nog altijd je eigen spierkracht moet gebruiken voor een optimale aandrijving.


Aluminium of carbon: wat is het beste?

Kwalitatieve elektrische MTB's zijn er met frames in aluminium of in carbon. De carbon frames vind je echter vooral terug in de hogere prijsklasse. Professionele mountainbikers verkiezen carbon omwille van het lage gewicht. Maar carbon fietsen zijn veel gevoeliger voor krassen enz. In de meeste gevallen kan je dus beter kiezen voor een aluminium frame.


Hoe vind je de juiste framemaat?

In het ideale geval baseer je je op een fiets of mountainbike die je al hebt. Anders bereken je de optimale framemaat voor je elektrische MTB volgens je lichaamslengte. Als je bijvoorbeeld tussen 165 en 170 cm groot bent, kies je een frame van 16 of 17 inch. En als je tussen 175 en 180 cm groot bent, heb je een frame van 17.5 tot 18.5 inch nodig. Die maten zijn echter bij benadering. Je kan ook de fiets ter plaatse uitproberen, bijvoorbeeld in een van onze DECATHLON-winkels.

Is het een geschenk? Laat ze kiezen Een cadeaubon schenken