Elektrische stadsfietsen

Elektrische stadsfietsen

a11y.skip-filters
Filters
Filter op prijs
Tweedehands Elektrische fiets Brompton E-H6L
Tweedehands
Tweedehands Elektrische fiets Brompton E-H6L
Nieuwprijs: €2.94000 −5%
€2.79300
BROMPTON

Tweedehands Elektrische fiets Brompton E-H6L

Uitsluitend online verkocht
Tweedehands Elektrische vouwfiets Brompton Electric 6SP
Tweedehands
Tweedehands Elektrische vouwfiets Brompton Electric 6SP
Nieuwprijs: €3.49500 −34%
€2.27200
BROMPTON

Tweedehands Elektrische vouwfiets Brompton Electric 6SP

Uitsluitend online verkocht
4.1/5 Op basis van 1367 Beoordelingen in de winkels en online

ELEKTRISCHE STADSFIETS: VOOR DE FIETSER DIE BELANG HECHT AAN COMFORT

Elektrische stadsfiets (ook E-bike of pedelec genoemd) is de algemene term voor een fiets die is uitgerust met een elektromotor. Dit vervoermiddel is vandaag de dag niet meer weg te denken uit grote steden, maar zie je ook steeds meer op plattelandswegen en bospaden. Alleen al in 2020 werden in België bijna 230.000 elektrische fietsen verkocht ... En die trend stijgt nog. Een evolutie die nauwelijks verrast, want een e-bike combineert comfort, sportiviteit en milieuvriendelijkheid. Hierdoor is hij voor heel wat mensen een echt alternatief geworden voor de auto en de klassieke fiets.


VOOR WELKE DOELGROEP IS DE ELEKTRISCHE STADSFIETS BESTEMD?

In tegenstelling tot de klassieke stadsfiets, is de e-bike niet alleen geschikt voor korte trajecten, maar ook voor langere tochten, dankzij zijn ingebouwde motor. Zo wordt een pedelec ook gebruikt voor langere afstanden die de gebruikers anders met de bus, trein of auto zouden hebben afgelegd. Naast de klassieke pendelaars, zijn er nog andere groepen van personen voor wie een elektrische fiets interessant kan zijn. Het gaat om:
• ouderen;
• personen met een fysieke handicap;
• personen met gezondheidsproblemen.


In principe mogen kinderen ook met een e-bike fietsen, op voorwaarde dat ze voldoende verantwoordelijkheidsgevoel hebben en in staat zijn om veilig met een pedelec te rijden. Daarom hebben verschillende fabrikanten aangekondigd dat ze binnenkort kinderfietsen met een elektromotor op de markt zullen brengen.


WAT NOEMT MEN EEN ELEKTRISCHE FIETS?

Algemeen verwijst de term 'city e-bike' naar een fiets met een elektromotor die speciaal ontwikkeld is om zich te verplaatsen in de stad. De motor dient ter ondersteuning. Zo gebruik je tijdens het trappen niet alleen je spierkracht, maar kan je ook rekenen op de motor om de inspanning lichter te maken. Met een city e-bike leg je bijvoorbeeld gemakkelijker lastige trajecten af of kan je steile hellingen beter aan. Elektrische fietsen verschillen onderling in hoofdzaak op het vlak van aantal versnellingen en motorvermogen.


DE ELEKTRISCHE STADSFIETS, HANDIG OM DOOR DE STADSJUNGLE TE FIETSEN

Alle types van e-bike zijn toegelaten voor de openbare weg. En dat hoewel de wetgeving betreffende het vereiste rijbewijs, het toegelaten motorvermogen of de toegelaten snelheid kan verschillen naargelang het geval. Bovendien zijn tweewielers met elektrische motor niet toegelaten op fietspaden. Maar omdat de pedelec wordt beschouwd als een klassieke fiets, volgens artikel 1, alinea 3, van de verkeerswet, mag je er zowel mee op de weg als op een fietspad rijden. Er is dus geen verplichting om een helm te dragen, geen minimumleeftijd en je hebt geen rijbewijs nodig. Het vermogen van de ondersteunende motor moet echter lager zijn dan 250 W. Bovendien mag de starthulp niet meer halen dan 6 km/u.


HOE WERKT EEN E-BIKE?


De voornaamste aandrijving van een elektrische fiets is, net als bij een gewone fiets, je eigen trapkracht. Maar elektrische fietsen zijn ook voorzien van een motor die, afhankelijk van het model, vooraan, in het midden of achteraan is ingebouwd.
• Fietsen met een voormotor of naafmotor vind je meestal terug in de lagere prijsklassen.
• Bij een achtermotor ligt het zwaartepunt relatief ver, zodat het vermogen direct op het achterwiel wordt overgebracht.
• De middenmotor bevindt zich direct boven het crankstel. Dit type motor vind je terug op elektrische stadsfietsen van hoge kwaliteit, omdat hij alleen kan worden ingebouwd dankzij een speciale frameconstructie.


Als fietser heb je meestal de keuze uit verschillende ondersteuningsmodi en rijstanden. De city e-bike bedien je via een display vooraan op het stuur. De communicatie tussen die bedieningseenheid en de motor verloopt via meerdere sensoren die reageren op de pedaalbeweging. Er zijn crankstellen met eenvoudige rotatiesensoren. Je hebt meer bepaald:
• de instapmodellen;
• bepaalde elektrische fietsen met starthulp;
• de fietsen met heel gevoelige sensoren voor trapkracht of koppel. Dat laatste model heeft een grotere actieradius en grotere nauwkeurigheid.


AANKOOPGIDS OM JE ELEKTRISCHE STADSFIETS TE KIEZEN

Een elektrische stadsfiets (pedelec) kiezen is meer dan een nieuwe fiets kopen voor je dagelijkse verplaatsingen. Het is een behoorlijke investering, maar wel een waar je jarenlang plezier van hebt. Daarom moet je goed nadenken over je keuze. Volgende criteria helpen je om de e-bike te vinden die het best bij je past.


De juiste markeringen en labels

Ga na of de elektrische fiets zelf en ook de geïntegreerde batterij de juiste markeringen of veiligheidslabels dragen.
• De fiets moet gegraveerd zijn met de CE-markering of, in het ideale geval, een GS-markering ("geteste veiligheid").
• De batterij moet de GS-markering of een certificatie van de Battery Safety Organisation (BATSO) dragen.


Batterij en actieradius

Voordat je een elektrische fiets koopt, moet je aandacht besteden aan de kwaliteit van de batterij. Naast het motorvermogen, bepaalt de autonomie van de batterij welke afstand je met de fiets kan afleggen zonder te moeten opladen. Weet echter dat bepaalde factoren de levensduur van de batterij van je fiets kunnen beïnvloeden.
• De afstanden die je aflegt.
• Het aantal keren dat je schakelt en remt.
• Moeilijke omstandigheden (bijvoorbeeld tegenwind of extreme hoogteverschillen).
• Welk ondersteuningsniveau je kiest en je manier van rijden.


Standaard is het vermogen van de batterij opgegeven in ampère of wattuur.


De plaats van de motor op de fiets: vooraan, in het midden of achteraan

Algemeen moet de motor beter presteren naarmate je moeilijker parcours wil afleggen met je e-bike. Maar wat is de beste motor voor een elektrische fiets? De tabel hieronder geeft je een overzicht van de kenmerken van elk motortype.Ontwerp en vervaardiging

Ga na of het frame goed ontworpen, robuust en toch licht is (bijvoorbeeld van aluminium of carbon). Dat is de enige manier om er zeker van te zijn dat je elektrische fiets veilig is. En dat zelfs wanneer je er zware lasten mee vervoert. Aluminium is tegelijk lichter en stijver dan staal. Dat garandeert een optimale overdracht van het vermogen van de motor.


Verlichting

Omdat je je elektrische fiets wil gebruiken in het dagelijkse stadsverkeer, moet hij voorzien zijn van de wettelijk verplichte uitrusting. Een goede verlichting, onafhankelijk van de batterij, is een must, vooral in de winter.


ELEKTRISCHE STADSFIETS: VERTROUW OP DE BEWEZEN KWALITEIT VAN DECATHLON

Om je het trappen makkelijker te maken, zijn e-bikes uitgerust met een bijzonder krachtige en innovatieve elektromotor, en dat vertaalt zich in een eerder hoge prijs. Maar elektrische fietsen van goede kwaliteit hoeven niet noodzakelijk duur te zijn. In ons assortiment vind je een reeks stadsfietsen met elektrische motor voor minder dan 2000 euro. Vrouw of man, klein of groot, bij DECATHLON vindt iedereen de elektrische fiets die bij hem past.


☄☄☄

FAQ


Hoe vind je de juiste framemaat voor een elektrische fiets?

Algemeen wordt alleen de maat van de carrosserie gebruikt om de goede framemaat te berekenen. Maar je kan ook rekening houden met de lengte van je benen of van je passen. Om de maat te vinden die bij je past, kan je de speciale online tools gebruiken of de fiets ter plaatse uitproberen in een van de vele DECATHLON-winkels. Je kan ook de framemaat van een andere fiets gebruiken als referentie.


Hoe maak je een elektrische fiets schoon?

Wil je vele jaren lang plezier hebben van je elektrische stadsfiets? Dan is het essentieel dat je er goed zorg voor draagt en hem goed onderhoudt. In principe reinig je een elektrische fiets op precies dezelfde manier als eender welke fiets. Vergeet echter niet eerst de batterij en het display eraf te halen. Het is belangrijk dat je altijd de gevoelige elektronische onderdelen reinigt, anders raken die snel beschadigd. Om dezelfde reden mag je geen hogedrukreiniger gebruiken, maar eerder speciale fietsreinigers.


Hoe en waar kan ik het onderhoud van mijn elektrische fiets doen?

Het personeel van je DECATHLON-atelier staat voor je klaar om regelmatig je elektrische stadsfiets aan een controle te onderwerpen. Laat voor je eigen veiligheid alle belangrijk elementen en het elektrisch systeem controleren zodat je met een gerust hart je volgende stadstocht kan aanvatten.


Thuis kan je gemakkelijk zelf de bandendruk controleren. Na verloop van tijd worden de banden zachter, omdat de binnenbanden van fietsen licht poreus zijn. Te zachte banden verminderen de levensduur van de batterij, verhogen de weerstand bij het trappen en vergroten het risico op lekrijden.


Hoe zet je een elektrische fiets op slot?

Dieven kunnen een elektrische fiets die niet voldoende beveiligd is gewoon op een aanhangwagen laden en er zo mee vandoor gaan. Om dat te vermijden, raden we aan om je fiets altijd vast te maken aan een vast voorwerp (een lantaarnpaal bijvoorbeeld). Plaats het slot zo hoog mogelijk op het frame. Vergeet je fietssloten niet correct te onderhouden zodat ze weerbestendig blijven. Maar ook zodat je ze zelf steeds makkelijk kan openen.


Om je fiets nog beter te beveiligen, gebruik je twee fietssloten van goede kwaliteit. Zo kan je gemakkelijker apart afneembare delen, bijvoorbeeld het zadel, beveiligen. De batterij van de fiets is een van de duurste onderdelen van je elektrische stadsfiets. Haal hem dus van je fiets en neem hem mee wanneer je je fiets ergens stalt.


Wanneer moet je de batterij van een elektrische fiets opladen?

In principe raden we aan om de batterij op te laden na elk gebruik. Een volledig platte batterij moet zo snel mogelijk worden opgeladen. Het is ook verstandig om de batterij om de 6 maanden eens volledig te laden en te ontladen. Zo kalibreer je de batterij, krijg je een nauwkeuriger beeld van de laadstand en verleng je tegelijk zijn levensduur.


Wil je zo lang mogelijk rijden met je elektrische fiets? Om te voorkomen dat de batterij minder goed begint te presteren, moet je:
• ofwel de batterij van je fiets halen voor je hem opbergt;• ofwel de batterij om de drie maanden opladen.

Is het een geschenk? Laat ze kiezen Een cadeaubon schenken
KENMERKEN PER MOTORTYPE
VoordelenNadelen
VoormotorLagere prijsklasse
Installatie van een terugtraprem mogelijk
Nauwelijks slijtage.
Een ongunstige verplaatsing van het gewicht (voorwiel) beïnvloedt het gedrag van de stuurinrichting
Groter ongevalsrisico op natte wegen
MiddenmotorGeen enkele invloed op de gewichtsverdeling
Groot gebruikscomfort
Mogelijkheid om een terugtraprem te installeren
De ketting, het kettingblad en de tandwielen slijten sneller dan bij een voormotor
AchtermotorWeinig lawaai
Sportief rijgevoel
Geen overmatige slijtage (in vergelijking met een middenmotor)
Het achterwiel demonteren is moeilijk