Schoenen

Schoenen

Hulp bij je keuze
Hoe kies ik een hockeyschoen?
Skip categories Skip categories
Skip filters
Filters
Filter op prijs
4.7/5 Op basis van 12 Beoordelingen in de winkels en online

HOCKEY: EEN BEETJE GESCHIEDENIS

Niemand weet precies wanneer hockey echt is ontstaan want bronnen of formele bewijzen ontbreken, maar het zou het oudste gekende spel met een bal en een stok zijn. In de geschiedenis vinden we sporen dat het spel al 2000 jaar voor Christus werd gespeeld, in Perzië en in de Egyptische Nijlvallei.

In Europa tonen de middeleeuwse glasramen van de kathedralen van Canterbury en Gloucester afbeeldingen van mannen die een spel spelen met een haakvormige stok en een bal.

Ook de oorsprong van de term 'hockey' blijft duister, het zou afgeleid zijn van 'hocquet', het Oudfranse woord voor 'staf'.

DE BEGINDAGEN VAN HET HOCKEY ALS SPORT

De moderne vorm van hockey ontstond in 1851 in Engeland met de oprichting van de eerste club, Blackheath, in Zuidoost-Londen. In 1875 werd het spel gemoderniseerd door een andere Londense club, Teddington. Die voerde nieuwe regels in, zo mocht de bal niet langer worden vastgepakt met de hand en mocht de stick voortaan niet hoger dan de schouders worden gebracht. In 1883 werd het aantal spelers per team vastgelegd op 11. Maar het zou nog duren tot 1886, en de oprichting van de Engelse hockeyvereniging, voor deze sporttak zijn grootste vernieuwing zou kennen: een zone om op doel te schieten, 'de cirkel' genoemd.

Hierna groeide hockey uit tot een echte Britse sport, en verspreidde het zich vervolgens over de hele wereld doordat Engelse soldaten en arbeiders het uitvoerden naar de verste uithoeken van het Britse Rijk. De grootste hockeylanden behoren of behoorden tot dat Rijk, zoals India, Pakistan, Australië, Nieuw-Zeeland en Engeland.

HOCKEY OP DE OLYMPISCHE SPELEN

Hockey voor heren stond voor het eerst op het programma van de Olympische Spelen in Londen in 1908. In 1912 werd het van het programma geschrapt, daarna werd het weer ingevoerd voor de Spelen in Antwerpen in 1920 en opnieuw geschrapt in 1924. Hockey werd definitief een Olympische discipline bij de Spelen van Amsterdam in 1928. Tot de Spelen van 1976 mochten alleen mannelijke hockeyspelers deelnemen aan wedstrijden. Dat jaar werd ook voor het eerst kunstgras gebruikt voor de hockeywedstrijden.

VROUWEN IN HET HOCKEY

In het Victoriaanse Engeland werd sporten als ongepast voor vrouwen beschouwd, maar ondanks dat werd hockey al snel heel populair bij de dames, die vanaf het einde van de 19e eeuw vriendschappelijke wedstrijden organiseerden. Toch zou het nog duren tot de jaren 1970 voordat het vrouwenhockey een belangrijke sport werd en pas bij de Olympische Spelen van Moskou in 1980 werd vrouwenhockey uiteindelijk een Olympische discipline.

BENODIGD MATERIAAL VOOR HOCKEY

Decathlon biedt een ruime keuze aan materialen en accessoires voor hockey, ongeacht je niveau. Of je nu een beginner of een ervaren speler bent, bij ons vind je beslist alles wat je nodig hebt: sticks, de schoenen, de beschermers, de kleding et d'accessoires.

Is het een geschenk? Laat ze kiezen Een cadeaubon schenken