Klimschoenen

Klimschoenen

Hulp bij je keuze
Hoe kies ik de juiste klimschoenen?
a11y.skip-categories a11y.skip-categories
a11y.skip-filters
Filters 1
Filter op prijs
4.2/5 Op basis van 177 Beoordelingen in de winkels en online

BOULDER- EN KLIMSCHOENEN: ACCESSOIRES OM DE STABILITEIT TE VERBETEREN TIJDENS HET KLIMMEN


Klimmen is een activiteit die verschillende voordelen biedt: conditie onderhouden, zelfvertrouwen vergroten, optimaliseren van concentratie en coördinatie. Bovendien zijn er verschillende soorten disciplines: sportklimmen midden in de natuur, toprope klimmen en boulderen.


Het maakt niet uit welke discipline je kiest, elke klimmer die naam waardig moet absoluut de juiste klimschoenen dragen. Dit om optimale grip en meer veiligheid te garanderen. Klimschoenen zijn speciaal ontworpen voor het klimmen en zijn daarom in vele opzichten aanzienlijk praktischer dan gewone sportschoenen. Bovendien is het in veel klimhallen niet toegestaan zonder geschikte schoenen te klimmen. Nog een reden om over de juiste klimuitrusting te beschikken.


EIGENSCHAPPEN EN SPECIFIEKE KENMERKEN VAN KLIMSCHOENEN


Ervaren klimmers hebben meestal meerdere klimschoenen voor verschillende doeleinden. Om deze reden is er een grote verscheidenheid aan modellen op de markt. Het kan dan ook moeilijk zijn om een keuze te maken, zeker voor beginners op dit gebied. Om het beste paar klimschoenen voor je behoeften te vinden, zijn hier de belangrijkste factoren om rekening mee te houden:
•&nbs Ervaringsniveau. Ben je een complete beginneling? Heb je al een paar keer kunnen klimmen? Bent je een ervaren klimmer?
•&nbs Soort sport. De behoeften zijn verschillend voor sportklimmers en alpinisten.
•&nbs Indoor vs outdoor klimmen. Voor rotsklimmen in de openlucht is andere uitrusting nodig dan voor boulderen in een hal.


VORM: HOE STRAKKER, HOE BETER!

In vergelijking met andere schoenen (zoals trekkingschoenen), zitten klim- en boulderschoenen over het algemeen veel strakker. Voor een goede ondersteuning en een ideale krachtoverbrenging is het namelijk van essentieel belang dat de schoenen zo strak mogelijk zitten zodat ze als een soort tweede huid functioneren. Dit betekent dat je voet niet mag schuiven in je schoen.


Doorgaans geldt dat een goed passende klimschoen een maat kleiner is dan je werkelijke schoenmaat. Hou er echter rekening mee dat verschillende modellen schoenen verschillende maten kunnen hebben. Sommige Italiaanse merken (zoals La Sportiva of Scarpa) bijvoorbeeld zijn vaak smaller dan de modellen van andere fabrikanten. Bovendien zetten de meeste klimschoenen na verloop van tijd uit. Laat je dan ook niet ontmoedigen als je klimschoenen in het begin een beetje strak aanvoelen!


MATERIAAL: LEER OF KUNSTSTOF?

Om klimschoenen te vinden die zich perfect aan de vorm van je voeten aanpassen, moet je zorgvuldig het materiaal van de uitrusting kiezen. Terwijl klimschoenen lange tijd uitsluitend van leer werden gemaakt, zijn er nu ook synthetische en zelfs plastic uitrustingen te vinden. Hoe dan ook, de keuze van het materiaal voor je schoen is vooral een kwestie van voorkeur en prioriteiten. Zowel natuurlijke als synthetische materialen hebben immers bepaalde voor- en nadelen:

LEER OF KUNSTSTOF?
MaterialenVoordelenNadelen
LeerGoede pasvorm
Hoog draagcomfort
Duurzaamheid
Lage vormvastheid
Dierlijk product
Synthetisch/kunststofHoge vormvastheid
Vegan
Meer geurtjes en transpiratie
Minder comfort

VOORSPANNING EN DOWNTURN

De voorspanning is de spanning die op de zool wordt uitgeoefend via de elastische band aan de hiel. Klimschoenen met een hoge voorspanning zijn dus minder soepel, maar zorgen daarentegen voor een betere krachtverdeling. Deze eigenschap is bijzonder handig wanneer je je voet als ankerpunt gebruikt om je handen en armen te ontlasten ("foodhook").


De term " downturn" verwijst naar de karakteristieke banaanvorm van klimschoenen. Deze hebben dus een meer of minder uitgesproken kromming, afhankelijk van het model. Nogmaals, hoe sterker de kromming, hoe nauwkeuriger je met de voet kunt afzetten.


Aangezien klimschoenen met een sterke kromming meestal ook een hoge voorspanning hebben, worden de twee termen vaak, ten onrechte, als synoniemen gebruikt.


VORM EN PRESTATIES: SYMMETRISCHE VS ASYMMETRISCHE PASVORM

Om kleine treden sneller te beklimmen, zijn klimschoenen met asymmetrische pasvorm verkrijgbaar. Deze schoenen zijn weliswaar minder comfortabel dan symmetrische modellen, maar krijgen vooral de voorkeur bij wedstrijden. Waarom? Simpelweg omdat deze klimschoenen ervoor zorgen dat de voet in een positie wordt gebracht die verschillende technische voordelen biedt, wat ervaren klimmers op prijs stellen. Beginners opteren daarentegen het best voor schoenen met symmetrische pasvorm in verband met het geboden comfort.


SOEPELE OF HARDE ZOOL?

Het type zool wordt gekozen op basis van het gebruik en de klimtechniek.
•  Een zachte rubbermix is ideaal wanneer het contactoppervlak tussen de klimschoen en de trede en de daaruit voortvloeiende wrijving zo groot mogelijk moeten zijn. Dit is bijvoorbeeld het geval bij frontaal "wrijvingslopen". Deze techniek heeft zich bewezen, vooral bij het wrijvingsklimmen (verticale wanden) en routes met aflopende treden.
•  Klimschoenen met harde zolen zijn daarentegen beter geschikt voor routes met kleine grepen en kleine treden. De krachtsinspanning - vooral in de tenen - is dus minder dan bij schoenen met zachte zolen. Hetzelfde geldt voor de slijtage van de leest. Daarom dragen rotsklimmers vaak schoenen met bijzonder harde zolen.


Veel klim- en boulderschoenen zijn ook voorzien van een elastische band boven de zool. Dit beschermt de schoen tegen mogelijk schuren (bijvoorbeeld door ruwe rotswanden).


ALLROUNDER OF HIGH-END? VERSCHILLENDE SOORTEN KLIMSCHOENEN VOOR ELK TYPE KLIMMEN


We kunnen klimschoenen in twee categorieën indelen: allround en high-end modellen. De eerste zijn schoenen voor veelzijdig gebruik, die ook gedurende lange perioden comfortabel blijven. De tweede zijn high-end schoenen met uitstekende grip en optimale krachtoverbrenging. Het maakt niet uit wat je klimniveau is, let goed op de kenmerken van elk model en maak het zo makkelijker om een keuze te maken.


AllrounderHigh-end
EigenschappenSoepele zool
Lage spanning
Symmetrische vorm
Harde en stevige zool
Agressieve voorspanning (sterk uitgesproken)
Voornamelijk asymmetrische vorm
VoordelenGroot draagcomfort
Verlichten van voeten
Best mogelijke grip
Ideale krachtoverbrenging
NadelenWeinig gripMinder comfort
Doelgroep/toepassingsgebiedBeginners
Langere klimtrajecten en -routes
Gevorderden
Sportklimmers
Korte, moeilijke klimroutes (zoals boulderen)

KLIMSCHOENEN VOOR DAMES, HEREN EN KINDEREN


Kinderklimschoenen zijn meestal iets breder en comfortabeler dan klimschoenen voor volwassenen. Dit om de gevoelige voeten van de kleintjes niet te veel te belasten. Klimschoenen voor vrouwen zijn - in tegenstelling tot de veelgebruikte uniseks modellen - perfect ontworpen voor de ergonomie van vrouwenvoeten. De keuze van de juiste klimschoenen is dus niet alleen een kwestie van het daadwerkelijke gebruik en de kwaliteit inzake klittenband. Leeftijd, geslacht en individuele voetvorm spelen ook een doorslaggevende rol.


SOORTEN SLUITINGEN VAN KLIMSCHOENEN


Klimschoenen zijn er niet alleen als klassieke veterschoenen, maar ook als praktische schoenen die snel aan- en uitgetrokken kunnen worden. Dit laatste model is bijzonder populair bij boulderaars. De verstelmogelijkheden blijven echter beperkt bij dit soort klimschoenen.


Een ander populair sluitingsmechanisme is de welbekende klittenbandsluiting. Hierdoor kunnen de schoenen snel worden uitgetrokken en sluiten ze tegelijkertijd goed aan op de individuele voetvorm.


Klimschoenen met veters

Als je moeite hebt om een klimschoen te vinden die bij je voetvorm past, moet je klimschoenen met veters proberen, want daarmee kun je ze precies goed om je voet laten aansluiten. Aangezien het langer duurt om de schoenen aan en uit te trekken, is het raadzaam deze schoenen aan te wenden voor langere routes. Daarom is dit type klimschoen bijzonder geschikt voor boulderen.


Veterloze schoenen

Deze klimschoenen moeten echt goed aansluiten. Ze worden meestal indoor gedragen (voor boulderen).


Klimschoenen met klittenbandsluiting

Dit soort klimschoenen kan makkelijk aan- en uitgetrokken worden. Daarom raden we ze sterk aan voor boulderaars en beginnende klimmers.


KLIMSCHOENEN VAN LA SPORTIVA, SCARPA EN SIMOND: GOEDE PRIJS- KWALITEITVERHOUDING


Of het nu in de online shop is of in de lokale winkel, DECATHLON biedt een breed assortiment comfortabele en voordelige klimschoenen. Zowel beginners, gevorderde klimmers als professionals vinden in onze catalogus iets wat aan hun wensen voldoet.


Maak je keuze uit ons ruime aanbod van klim- en boulderschoenen van bekende merken als Scarpa en La Sportiva, maar ook van ons eigen populaire merk, Simond. Je vindt er onder andere diverse klimaccessoires zoals praktische multifunctionele sjaals, handschoenen en mutsen.


☄☄☄

FAQ


Waarom moet ik speciale schoenen dragen bij het klimmen of boulderen?

Zoals de naam al doet vermoeden, zijn klimschoenen speciaal ontworpen voor klimmen en boulderen. In vergelijking met klassieke sportschoenen bieden ze niet alleen de best mogelijke grip, maar ook uitstekende loopveiligheid. In veel klimhallen is het dragen van speciale klimschoenen ook verplicht.


Warrom zitten klim- en boulderschoenen veel strakker?

Alleen met een goed aansluitende klimschoen profiteer je van optimale grip op de wand of de rots. Dankzij deze eigenschap van de schoen wordt de kracht optimaal op de voet overgebracht en zijn de verschillende grepen beter voelbaar. De meeste klimmers zijn gewend om nauw aansluitende schoenen te dragen, maar als je verhoogde drukpunten en pijn in je voeten voelt, is dit een teken dat de schoen te strak zit. Om langdurige schade en slechte voetplaatsing te voorkomen, kun je in dit geval het beste een iets grotere schoen kiezen.


Mogen klimschoenen in de wasmachine worden gewassen?

Slechts enkele modellen kunnen zonder schade in de wasmachine. Maar als algemene regel geldt toch dat het verstandiger is dit soort wassen te vermijden. De schoenen kunnen vervormd raken of er kunnen scherpe randen ontstaan. Dit kan zorgen voor onaangename drukpunten. Bovendien kunnen de schoenen snel broos worden, wat de levensduur van het materiaal aanzienlijk vermindert.


In plaats daarvan wordt aanbevolen de zool van de schoen te reinigen met een borstel en lauw water om stof, vuil en rubberslijtage te verwijderen. Bij extreme vervuiling kun je een mild, neutraal wasmiddel en een oude tandenborstel gebruiken om de binnen- en buitenkant van de schoenen grondig schoon te maken. Vergeet niet de schoenen goed af te spoelen en ze aan de lucht te laten drogen, waarbij direct zonlicht en overmatige warmte vermeden dienen te worden. Om de schoenen extra snel te laten drogen en om te voorkomen dat ze krimpen, kun je ze opvullen met krantenpapier.


Stinkende klimschoenen: wat kan ik doen om vieze geurtjes weg te krijgen?

In de zomer en bij zware lichamelijke inspanning gaan voeten snel zweten. Dit zorgt vaak voor een penetrante zweetgeur. Want het is gebruikelijk om met stinkende schoenen te maken te krijgen, vooral bij het klimmen. Enerzijds heeft dit te maken met het feit dat klim- en boulderschoenen vaak blootsvoets worden gedragen om een beter gevoel voor de tredes te hebben. Anderzijds bevorderen een slecht ademend vermogen en onvoldoende ventilatie van de schoenen een vochtige omgeving, waardoor - net als bij rubberlaarzen - bacteriën en schimmels zich makkelijk kunnen verspreiden.


De volgende tips helpen om onaangename geurtjes effectief te voorkomen:
•  Als je tijdens het klimmen sokken wilt dragen, kies dan een optimaal ademend model.
•  Trek tussen het indoor klimmen door je schoenen uit. Dit zorgt voor betere ventilatie en biedt je voeten wat verlichting.
•  In plaats van je schoenen na gebruik enkele dagen in een gesloten rugzak te bewaren, is het beter ze direct na het klimmen aan de lucht (bijvoorbeeld op het balkon of de vensterbank) te laten drogen.
•  Hou, indien mogelijk, je klimschoenen open zodat de lucht beter kan circuleren. Overweeg onder andere het gebruik van een speciaal schoenkussentje dat vocht absorbeert en de groei van bacteriën voorkomt.
•  Om geurtjes en vervelende infecties (zoals voet- of nagelschimmel) te voorkomen, zijn een goede voetverzorging en -hygiëne een must. Draag elke dag een schoon paar sokken en vergeet niet je schoenen te luchten en ze regelmatig te vervangen. Loop in de zomer ook regelmatig op blote voeten en zie soms af van het dragen van dichte schoenen.
•  Voetdeodorant, voetpoeder of speciale voetcrème helpen om schoenen te ontsmetten en de groei van bacteriën tegen te gaan. Van populaire huismiddeltjes zoals koffiepoeder of bakpoeder is ook bewezen dat ze schoenen van binnenuit uitdrogen en geurtjes neutraliseren.


Is het een geschenk? Laat ze kiezen Een cadeaubon schenken