Klimtouwen en slinges

Klimmen Klimtouwen en slinges

Skip categories and go to listing products Skip categories and go to filters
Skip filters
Filters
Filter op prijs
BEST BEOORDEELD
€6841
€8044
€11972
€10055
€13682
€10262
€8551
€16088
€14077
4.6/5 Op basis van 3509 Beoordelingen in de winkels en online

KLIMTOUWEN EN SLINGES: HANDIG MATERIAAL VOOR ROTSEN, MUREN EN VIA FERRATA

Klimtouwen zijn noodzakelijk voor de veiligheid. En dat bij de beklimming van rotswanden, in de bergen, op via ferrata en bij het abseilen tijdens canyoning. Een aan een klimslinge vastgemaakt touw zekert je in de hoogte.


Voor extra veiligheid en comfort in openlucht of in de klimzaal kan je kiezen voor:
• leeflijnen en lengen (de kleine broertjes van klimtouwen);
• handige touwzakken;
• ruime klimrugzakken;
• opbergtassen.


STATISCH? DYNAMISCH? ENKELTOUWEN, HALFTOUWEN OF TWEELINGTOUWEN?

Tot in de jaren 1960 bestonden de meeste klimtouwen nog uit hennep. Een materiaal dat makkelijk bezweek onder de zware belasting van klimmers. Gevolg: geregeld vielen er ernstige gewonden of zelfs doden.


Tegenwoordig worden klimtouwen veelal gemaakt uit stevige polyamidevezels. Als individuele beschermingsuitrusting moeten ze aan strikte criteria voldoen. Wil je tijdens het klimmen optimaal beschermd zijn, dan moet het klimtouw echter ook voor de voorziene toepassing worden gebruikt.


Statische touwen: ideaal om naar beneden te klimmen

Statische klimtouwen rekken maximaal 5 % uit. Ze mogen dan ook nooit gebruikt worden om naar boven te klimmen. Bij een val absorberen dergelijke touwen de ontwikkelde dynamische kracht immers niet, aangezien ze nauwelijks elastisch zijn. In plaats daarvan dragen ze de energie in schokken over op het lichaam, waardoor de kans op ernstige verwondingen en andere schade toeneemt.


Statische touwen worden wél gebruikt wanneer er van boven naar beneden wordt geklommen. Ook wanneer het klimtouw enkel statisch belast. Bijvoorbeeld:
• tijdens acrobatische oefeningen in de hoogte;
• bij canyoning (abseilen);
• bij werken op grote hoogte;
• bij reddingsoperaties in de bergen;
• bij speleologie.


Vervolledig je klimuitrusting met semi-statische touwen. In vergelijking met de bijzonder elastische dynamische touwen, rekken semi-statische touwen bij belasting nauwelijks uit.


Dynamische touwen: de touwen van sportieve klimmers, alpinisten en ijsklimmers

Om van beneden naar boven te klimmen, is een elastisch en stevig touw dat de ontwikkelde kracht bij valpartijen absorbeert ideaal.


Dynamische klimtouwen in gevlochten vezels rekken 8 tot 10 % uit. Dat maakt ze geschikt voor gebruik in de klimzaal, voor alpinisten en ijsklimmers. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen enkeltouwen, dubbeltouwen, halftouwen en tweelingtouwen.


Enkeltouwen

Enkeltouwen worden hoofdzakelijk in klimzalen en klimtuinen gebruikt. Ze zijn makkelijk te gebruiken en te combineren met het meest gebruikelijke zekeringsmateriaal. Dat maakt hen tot heuse klassiekers onder de sportieve klimtouwen. Anderzijds zijn ze minder geschikt voor alpinisten en ijsklimmers, omwille van de scherpe uitsteeksels van rotsen, de vallende stenen en de invloed van weersomstandigheden. Wil je in de bergen gaan klimmen? Opteer dan eerder voor halftouwen of tweelingtouwen.


Halftouwen of dubbeltouwen

In tegenstelling tot een enkeltouw, bestaat een dubbeltouw uit twee dunne klimtouwen (twee strengen) die de veiligheid van klimmers optimaliseren. Indien tijdens het klimmen een touw knapt, beschikt de klimmer nog steeds over het andere touw als extra veiligheid. Een dubbeltouw wordt doorgaans enkelstrengs gebruikt, maar de zogenaamde 'halftouw' techniek laat abseilen over de hele lengte toe. Met andere woorden: klimmers raken sneller weer beneden als er plots slechter weer op komst lijkt.


Halftouwen zijn eveneens ideaal om in groep te klimmen met behulp van drie touwen. In tegenstelling tot enkeltouwen, kunnen ze op verschillende lengtes worden gebruikt. Omwille van de dubbele touwlengte, zijn halftouwen dan weer een pak zwaarder dan enkeltouwen. Hun gebruik is ook complexer dan klimtouwen met één streng.


Tweelingtouwen

Tweelingtouwen zijn nóg dunner en lichter dan halftouwen. Daarom zijn die klimtouwen ook zo populair bij professionele alpinisten. Opmerking: ze moeten te allen tijde samen aan het zekeringsmateriaal worden vastgemaakt. Omwille van de complexiteit in gebruik, zijn ze vooral voor ervaren klimmers bedoeld. In trio klimmen is met dubbeltouw ook onmogelijk.


KLIMTOUWEN KOPEN: HET ZIT 'M IN DE DETAILS

Om het klimtouw te vinden dat op jouw behoeften is afgestemd, moet je ook rekening houden met de diameter, de mantel en de lengte van het touw.


De diameter van het touw: hoe dik moet een klimtouw zijn?

Over het algemeen is het zo: hoe dikker het klimtouw, hoe zwaarder, maar ook hoe makkelijker te gebruiken.


Dun klimrouwDik en stevig klimtouw
Voordelen+ Licht in gewicht
+ Minder wrijving
+ Kan voor veel toepassingen worden gebruikt
+ Grotere stabiliteit
+ Minder slijtage
+ Makkelijk in gebruik
+ Te combineren met het meeste zekeringsmateriaal
+ Ideaal voor beginnende klimmers
Nadelen — Niet met alle zekeringsmateriaal te combineren
– Redelijk veeleisend in gebruik
– Minder duurzaam
— Zwaarder (hoe dikker het touw, hoe hoger het gewicht)
– Minder verschillende toepassingen mogelijk

In functie van de gewenste toepassing, je klimstijl en je persoonlijke behoeften, moet je kiezen voor een dikker of dunner touw.


Klimmen

Ga je voor het eerst op onbekend terrein klimmen en wil je in één ruk boven raken, gebruik dan een dun en licht klimtouw van zowat 8,6-9,2 mm.


Wil je in verschillende stappen naar boven klimmen? Opteer voor een dik en stevig klimtouw van minder dan 9,5 mm. Dat is aangewezen, omdat het touw vaker zal worden belast omwille van de frequente valrisico's.


Alpinisten en ijsklimmers

Voor alpinisten hangt de lengte van het touw vooral af van het soort klimtouw. Halftouwen en tweelingtouwen zijn dunner dan enkeltouwen.


Zaalklimmen

Op zoek naar een stevig enkeltouw met een diameter tussen 9,5 en 10,5 mm? Besef dat niet alle klimtouwen met alle zekeringsmateriaal te combineren zijn!


De mantel van klimtouwen

Dynamische klimtouwen bestaan uit twee elementen:
• een kern
• een mantel rond die kern.


Hoe dikker de mantel van het touw, hoe sterker dat is. Anderzijds zijn touwen met een dikke mantel zwaarder dan die met een dunne mantel.


De lengte van het touw: hoe langer, hoe beter?

De term 'lengte van het touw' verwijst naar de afstand tussen twee relais bij alpinisme. Bijvoorbeeld in het kader van routes met uiteenlopende lengtes. Daarnaast verwijst de term naar de lengte van het gebruikte klimtouw. Tegenwoordig zijn klimtouwen verkrijgbaar in heel wat verschillende lengtes: van kleine touwen van 10 meter tot touwen van meer dan 80 meter: alles kan!


• In de klimzaal worden meestal enkeltouwen met een lengte tussen 50-60 meter gebruikt. De lengte van het touw hangt af van hoe hoog de klimzaal is en hoe lang de klimroutes zijn.
• Sportieve klimmers maken in een klimtuin meestal gebruik van iets langer touwen (> 60 meter). Die hebben ze meestal ook nodig. Voor een meer flexibele keuze qua klimzone, kan je een touw tussen 70 en 80 meter gebruiken.
• Alpinisten en ijsklimmers maken veelal gebruik van halftouwen en tweelingtouwen. Met die laatste kunnen ze tijdens het abseilen de hele lengte van het touw benutten. Om in dergelijke omstandigheden te kunnen klimmen, volstaat een touw met een lengte van 50-60 meter.


Impregnatie, drijvend vermogen en andere kenmerken van klimtouwen

De klimtouwen die alpinisten gebruiken, worden aan allerlei weersomstandigheden blootgesteld. Precies daarom, moeten dunne halftouwen en tweelingtouwen met een extra laag worden geïmpregneerd om ze te beschermen tegen vuil, slijtage en vocht. Dat geldt ook voor touwen die bij canyoning worden gebruikt. De semi-statische touwen die daarbij worden gebruikt, blijven bij voorkeur drijven. Idealiter hebben ze bovendien een fluorescerende kleur om hun zichtbaarheid te optimaliseren.


ZAKKEN VOOR SLINGES, TOUWEN EN KLIMLIJNEN: JE IDEALE KLIMPARTNERS

Je hebt niet alleen kwalitatief klimtouw nodig. Een volledige klimkit moet - zeker voor wie buiten klimt - nog een aantal nuttige (en soms levensbelangrijke) accessoires omvatten. Het gaat met name om:
• verschillende touwlengtes;
• bandslinges;
• touwzakken;
• klimslinges


Hulptouwen

Een hulptouw is een vrij kort stuk touw met een variabele dikte. Het gaat om een basisuitrusting die vaak bij buitensporten wordt gebruikt, voornamelijk om materiaal vast te maken. Toch kunnen hulptouwen ook voor andere toepassingen worden gebruikt:
• om relais aan rotsen vast te maken ('zandlopers' en 'lengen voor rotskoppen');
• om tussentijdse relais te verlengen;
• om een relais te maken aan de binnenkant of aan het uiteinde van een klimroute ('belay station').


Hulptouwen worden ook buiten de klimsport en het alpinisme gebruikt. Ze fungeren ook als wandeltouwen. Kampeerders maken er ook hun tent mee vast. Stevige koorden zijn echter vrij statisch en dus niet geschikt om (daarmee alleen) mensen te beveiligen.


Lanyards

Slinges maken ontegensprekelijk deel uit van je basisuitrusting als je buiten wil klimmen. Stoffen slinges gebruik je om jezelf te beveiligen en als tussentijdse zekering (kortste slinges). Ze worden ook gebruikt om hangmatten vast te maken en om een zekeringspunt te maken (slinges van 120).


De langere bandslinges van 240 worden dan weer tussen grotere rotsen gebruikt. Ongeacht hun lengte, worden stoffen lengen uit stevige kunststof gemaakt.


touwzakken;

Een touwzak is een compacte tas waarin je je klimtouwen kan meenemen. Er bestaan zakken in verschillende groottes en modellen. Je hebt de keuze tussen klassieke touwzakken, touwzakken en grote touwrugzakken.
• Bij een klassieke touwzak worden de touwen gewoon in een dekzeil gerold. Dat wordt met geschikte slinges vastgemaakt. Met behulp van een transportslinge, kan je het touw op je rug vastmaken of over je arm spannen.
• Touwzakken zijn al een soort kleine transporttassen waarin je de touwen kan opplooien en zonder veel moeite snel kan opbergen.
• Touwrugzakken of klimrugzakken zijn geschikt voor het transport van klimtouwen en bieden ook opbergruimte. Zo kan je je klimschoenen en -gordel meenemen, net als mondvoorraad, drankjes en reservekledij. Een ideale partner, dus, voor een bezoekje aan de klimzaal!


KLIMACCESSOIRES VAN DECATHLON: NUTTIG, FUNCTIONEEL EN ONMISBAAR

Bij DECATHLON vinden alpinisten een ruim gamma aan accessoires, klimtouwen en klimslinges. Denk ook aan een klimmes, waarmee je snel touwen of lengen kan doorsnijden.


☄☄☄

FAQ


Hoe lang moet een klimtouw zijn?

In functie van het geplande gebruik en het type touw, kan de lengte van een klimtouw aanzienlijk variëren. Sportieve zaalklimmers hanteren enkeltouwen met een lengte van 20 tot maximaal 50-60 meter. Alpinisten vinden enkeltouwen minder geschikt en gebruiken in plaats daarvan dunnere dubbeltouwen of tweelingtouwen. Voor het gebruik op een klimplaats kies je beter een langer model (70-80 meter), afhankelijk van de klimroute.


Vóór je een klimtouw kiest, denk je het best na over wat je precies van het touw verwacht. Lees op de respectievelijke productpagina's de gebruiksbeperkingen. Onze verkoopmedewerkers in de winkel geven je graag advies!


Hoeveel weegt een klimtouw?

Hoe dikker het touw, hoe steviger, maar hoe meer het ook weegt. Een uitzonderlijk dik touw is dus niet handig voor sportieve klimmers, voor wie elke bijkomende gram telt. Zoek een goed evenwicht tussen gewicht en stevigheid, in functie van je klimniveau.


Hoeveel gewicht kan een klimtouw dragen?

Volgens de Europese testnorm voor klimtouwen (EN 892) moet een enkeltouw of tweelingtouw:
• minimaal 5 tot 12 keer een val van een gewicht van 80 kg kunnen opvangen;
• een valfactor (= valhoogte/touwlengte) van 1,75 hebben, wat ongeveer overeenstemt met een impactkracht


van 12 kilonewton. Het valgewicht van halftouwen en dubbeltouwen ligt lager. Die moeten een gewicht van 55 kg (bij 5 standaardvallen) aankunnen.


De standaardwaarden gelden echter enkel voor de eerste val in het touw. Bij elke nieuwe val vermindert de draagkracht van het touw. Die draagkracht wordt niet alleen beïnvloed door het lichaamsgewicht, de touwlengte en het aantal vorige vallen, maar ook door:
• de staat van de zekeringshaken;
• de dikte van het touw;
• de leeftijd van het touw.


Hoe lang gaan klimtouwen mee?

Een ongebruikt klimtouw van degelijke kwaliteit gaat gemiddeld 10 tot 12 jaar mee indien het in optimale omstandigheden wordt bewaard. In functie van hoe vaak en hoe intensief je het gebruikt, kan die levensduur aanzienlijk worden ingekort. Bij echt intensief gebruik, moet je het touw na zowat een jaar vervangen. Je materiaal gaat veel sneller slijten als je buiten klimt dan wanneer je binnen in een gecontroleerde omgeving klimt.

Laat ze kiezen

Een cadeaubon schenken