Competitie

Petanqueballen competitie

Hulp bij je keuze
Hoe kies ik de juiste petanqueballen?
Skip categories Skip categories
4.5/5 Op basis van 749 Beoordelingen in de winkels en online

WAT IS ER KENMERKEND AAN PETANQUEBALLEN VOOR COMPETITIE


In tegenstelling tot petanqueballen voor recreatief gebruik, die een standaardafmeting en -gewicht hebben, moeten wedstrijdballen door de internationale petanquefederatie FIPJP (Fédération Internationale de Pétanque et de Jeu Provençal) worden goedgekeurd om te kunnen worden gebruikt bij toernooien, masters of kampioenschappen. En dit zowel in de categorie dames, heren, junioren als in de gemengde categorieën.


Om goedgekeurd te worden, moeten wedstrijdballen voldoen aan een aantal strikte specificaties, waaronder met name:

  • van metaal zijn
  • een diameter hebben tussen 7,05 cm en maximaal 8 cm
  • een gewicht hebben tussen minimaal 650 gram en maximaal 800 gram
  • ze moeten gegraveerd zijn (fabrikantenmerk, homologatielabel voor wedstrijden, gewicht en serienummer)
  • ze moeten een onbalans hebben van < 1,3% van het gewicht van de bal. Een petanquebal bestaat uit twee halve bollen die aan elkaar zijn gelast. Het eventuele hierdoor veroorzaakte onevenwicht wordt ook wel onbalans genoemd.
  • ze mogen niet gemanipuleerd of gewijzigd zijn na de machinale bewerking door de erkende fabrikanten

HOE KIES IK PETANQUEBALLEN VOOR COMPETITIE?


Wedstrijdballen zijn verkrijgbaar in een groot aantal gewichten en diameters, voor alle handgroottes en speltypes. Er zijn geen vaste regels voor de keuze van petanqueballen, het is in de eerste plaats een kwestie van persoonlijke voorkeur. De enige regel is dat een bal aangepast moet zijn aan de hand van de speler. Die moet, alleen al door de bal vast te nemen, voelen dat het hij "past" en dat hij goed in de hand ligt.


Weet wel dat sommige diameters/gewichten meer geschikt zijn om op een bepaalde positie in het team te spelen.

  • De plaatser speelt gewoonlijk met ballen van geringe diameter (71-74 mm) om de schutter minder terrein te geven, die tamelijk zwaar zijn (710-740 g) voor betere controle, hard genoeg voor meer duurzaamheid, en gegroefd om de bal gemakkelijker te kunnen stoppen op vlak of moeilijk terrein.
  • De middenspeler speelt over het algemeen met veelzijdige ballen van gemiddelde diameter (72-76 mm), met een gemiddeld gewicht (680-720 g), die halfzacht en licht gegroefd zijn
  • De schutterten slotte, speelt met ballen met een grote diameter (van 74 tot 78 mm), die licht zijn (van 680 tot 720 g) om vermoeidheid te beperken, zacht om de stuit te beperken en glad om te vermijden dat de bal aan de hand vasthecht op het moment van het schot.

DIAMETER, GEWICHT, DICHTHEID: KEUZE TE OVER


Welk gewicht, diameter en dichtheid kies je voor je petanqueballen om te spelen als een pro?

Diameter

Om te worden gehomologeerd moet een bal volgens de specificaties een diameter hebben tussen 70,5 en 80 mm. In het algemeen bieden fabrikanten diameters aan met een verschil van telkens 1 mm. De diameter kan de reactie van de bal op het veld en in de hand beïnvloeden.


Een grotere bal zal immers over het algemeen een rechtere baan volgen, maar heeft meer kans om uit je hand te "glippen" op het moment van het schot en dus om uit je hand te komen vóór het juiste moment.


Anderzijds kan met een kleinere diameter de bal strakker in de hand worden gehouden om hem verschillende effecten te geven, met het risico dat hij te lang in de hand blijft en er niet op het juiste moment uitkomt. Bij de keuze van je petanqueballen gaat het er dus vooral om de juiste diameter te bepalen


Gewicht

Om te worden goedgekeurd moet een petanquebal ook voldoen aan de specificaties van de FIPJP wat het gewicht betreft. Deze legt op dat een bal tussen 650 en 800 gram moet wegen. In het algemeen bieden fabrikanten ballen aan met verschillen van telkens 10 g. Het gewicht kan van invloed zijn op de reactie van de bal op de baan en het gedrag van de bal wanneer hij andere ballen raakt.


Een licht gewicht wordt over het algemeen aanbevolen voor schutters, omdat die sneller vermoeidheid voelen. Een te licht gewicht kan echter minder nauwkeurigheid impliceren.


Een zwaar gewicht stelt de plaatsers in staat het baltraject beter te controleren en betere resultaten te behalen bij het raken van de grond. De overgrote meerderheid van de spelers gaat niet hoger dan 710 gram, omdat de effecten boven dit gewicht ook moeilijker te controleren zijn.


Dichtheid

De dichtheid, d.w.z. de verhouding tussen de diameter en het gewicht van de bal, is ook een belangrijke factor om rekening mee te houden. Om onverwacht gedrag en trajectafwijkingen bij de minste hindernis te voorkomen, moet je vermijden een bal te kiezen met een grote diameter in combinatie met een te licht gewicht.


DE JUISTE ACCESSOIRES MAKEN OOK EEN VERSCHIL


Nu je min of meer weet hoe je best je wedstrijdballen kiest, moet je ook weten dat het correct vervoeren, oprapen en regelmatig onderhouden van de ballen hun levensduur aanzienlijk kan verlengen. Bekijk snel ons aanbod van petanque-accessoires, ontwikkeld door en voor liefhebbers.

Is het een geschenk? Laat ze kiezen Een cadeaubon schenken