Zwepen en sporen

Zwepen en sporen

Skip filters
Filters
No result

PRAKTISCHE ZWEPEN EN SPOREN - VOOR IEDEREEN DIE VAN PAARDENSPORT HOUDT.

Zwepen en sporen behoren tot de klassieke basisuitrusting voor ruiters. Het zijn belangrijke trainingshulpmiddelen voor een optimale training van uw paard. Zwepen en sporen zijn bijna onmisbaar, vooral bij wedstrijden. Daarmee kun je je paard aansporen en gericht begeleiden om zo goed mogelijk te presteren. Natuurlijk moet je deze nuttige hulpmiddelen alleen voorzichtig gebruiken. De zwepen en sporen dienen om je paard kleine hulpen te geven en het te motiveren. In geen geval mag u uw paard bang maken of zelfs verwonden. Gericht gebruikt zijn deze hulpmiddelen geweldig om je paard aan te moedigen. Bij DECATHLON kunt u hoogwaardige rijzwepen en sporen online kopen tegen lage prijzen. U hebt de keuze uit rijzwepen in vele verschillende kleuren en lengtes, en talrijke variaties van sporen.

MET ZWEPEN EN SPOREN OP WEDSTRIJD

Om het beste uit uw paard te halen op wedstrijden of in het dagelijks leven, zijn zwepen en sporen een absoluut doeltreffend hulpmiddel. Met de juiste zweep kun je de aandacht van je paard vergroten en hem zachtjes tot zijn beste prestaties drijven. U moet er echter voor zorgen dat ze van goede kwaliteit zijn. Bovendien moet de gekozen zweep ook geschikt zijn voor het betreffende gebruiksgebied. Voor springen heb je bijvoorbeeld een andere zweep nodig dan voor dressuur.

DE RIJZWEEP

Ter ondersteuning van de rijhulp voor uw paard kunt u de allrounder onder de rijzwepen gebruiken. Rijzwepen worden direct achter de dij op de flank van het paard aangebracht. De aanbevolen lengte moet daarom 80 tot 120 cm bedragen. Rijzwepen hebben - net als de meeste anderezwepen - meestal een kern van glasvezel met een stoffen bekleding. Dit geeft hun de nodige flexibiliteit. Of het nu gaat om vrijetijdsbesteding of andere paardensport - rijzwepen zijn een nuttig hulpmiddel bij de dagelijkse omgang met uw paard.

DE DRESSUURZWEEP

Een goede dressuurzweep kan meer dan een meter lang zijn. Rijzwepen met een lengte van 120 cm worden gewoonlijk aanbevolen. Aan het einde van de zweep zit geen mepper maar een touwtje. Het stelt de ruiter in staat de heupen van het paard subtiel te beïnvloeden.


Zowel dressuurzwepen als alle andere zwepen mogen niet te zacht/slap zijn. Hierdoor zouden ze te veel bewegen en zou het paard onbedoeld geraakt worden. Deze verkeerde signalen zouden het paard enorm irriteren. Het gebruik van dressuurzwepen is voorbehouden aan gevorderde ruiters. Vraag naar de toegestane lengte van de zweep bij wedstrijden, want die kan van land tot land verschillen.

DE SPRINGZWEEP

Springzwepen zijn relatief kort, tot 75 cm lang. Ze hebben geen handlus, zijn vrij dik en de mep is groot. Naast springen worden ze vaak gebruikt voor cross-country rijden. Om het paard aan te moedigen, worden ze meestal op de schouder aangebracht om bochten en wendingen te initiëren. Vaak moet de hand van de ruiter van de teugel af om het hoofd van het paard te kunnen aanraken.

DE LONGEERZWEEP

Een longeerzweep is nodig om de hulpen van de ruiter te vervangen. Tegelijkertijd ondersteunt het de stem van de longeerder.

SPOREN

Sporen zijn meestal gemaakt van roestvrij staal of zelfs van gegoten zink. Er zijn echter ook modellen van kunststof, die bijzonder geschikt zijn voor beginners en kinderen. De meest gebruikte sporen met vierkante en ronde-uiteinde. Stompe versies zijn zeer zacht voor het paard. Vroeger waren er ook puntige en scherpe versies. Toen oorlogsgevechten te paard nog afhingen van de bliksemsnelle reactie van het paard, hing het leven van de ruiter zelfs af van dit type spoor. Gelukkig worden deze hulpmiddelen, die niet erg bevorderlijk zijn voor de gezondheid van het paard, tegenwoordig niet meer gebruikt.
Sporen zijn verkrijgbaar in veel verschillende uitvoeringen. Welke geschikt zijn voor u hangt sterk af van uw rijvaardigheid, maar ook van het trainingsniveau van uw paard.
Je sporen moeten altijd strak genoeg zitten om het paard niet te irriteren. Voor gevorderde ruiters zijn deze hulpmiddelen een veel betere oplossing dan een kloppende dij of de achterkant van de voet. Met goede modellen kun je je paard veel subtieler begeleiden.

DE SPOORRIEMEN

Je hebt spoorriempjes nodig om aan je rijlaars te bevestigen. Deze zijn verkrijgbaar in leer of nylon. In het uitgebreide assortiment van DECATHLON vindt u sporen en sporenriempjes in verschillende uitvoeringen voor beginners en gevorderden. Naast een ruim assortiment accessoires en degelijke basisuitrusting voor het paardrijden, kunt u bij DECATHLON ook zwepen en sporen online kopen. Met hun hulp kunt u uw rijhulpmiddelen vakkundig verfijnen. Merk op dat je ze nooit mag gebruiken om je paard te straffen. Paarden zijn uiterst gevoelige dieren die een even gevoelige begeleiding nodig hebben.

Sta je nog aan het begin van je paardrijcarrière? Dan moet je goed nadenken of je een zweep en sporen moet gebruiken. Als je hand nog te wankel is of je benen nog wat wiebelig zijn, kun je deze hulpmiddelen beter niet gebruiken. Als je veilig in het zadel zit, zijn zwepen en dergelijke een echte verademing als het erom gaat je paard specifieke instructies te geven.


FAQ:

HOE WORDT EEN ZWEEP GEBRUIKT?

Je kunt de zweep gebruiken op vele delen van het lichaam van je paard. Meestal kiezen ruiters de flank direct achter hun eigen dij om het paard een rijhulp te geven. Voor jongere paarden is het ook aan te bevelen de zweep op de schouder aan te brengen.

WELKE LENGTE MOET EEN ZWEEP HEBBEN?

Met uitzondering van dressuurzwepen, die ongeveer 75 cm lang moeten zijn, moeten zwepen minstens 80 cm lang zijn. Afhankelijk van het gekozen gebruik moeten zwepen tot 120 cm lang zijn. Als de zweep te kort is, kan de ruiter het paard alleen bereiken door de hand naar achteren of naar beneden te bewegen. Normaal gesproken moet de beweging echter vanuit de pols plaatsvinden.

WAAR ZIJN SPOREN VOOR?

Zij moeten worden gebruikt wanneer de uitvoering van de rijhulpmiddelen verder moet worden verfijnd. Met hun hulp kan de dijbeenhulp veel genuanceerder worden doorgegeven.

WELKE SPOREN VOOR GEVOELIGE PAARDEN?

Voor gevoelige paarden of paarden in de vachtwisseling zijn zachte modellen of varianten met een breed wiel een absolute aanrader. Het brede wiel van de zogenaamde Comfort Roller rolt zachtjes over de huid en vermindert de wrijving.

HOE BRENG IK DE SPOREN CORRECT AAN?

Het is altijd een kwestie van het rijbeen versterken. Hiertoe draait de ruiter de punt van zijn voet naar buiten en tilt tegelijkertijd zijn hiel op. De sporen zijn naar de buik van het paard gekeerd. Daarom is het van groot belang de juiste lengte van het model te kiezen.

Is het een geschenk? Laat ze kiezen Een cadeaubon schenken