Activity trackers

Activity trackers voor lopen

a11y.skip-categories a11y.skip-categories
a11y.skip-filters
Filters 1
Filter op prijs
KSIX Urban 3 Multisport Waterbestendige Smartwatch, Tracker met Hartslagmeter
2 models available
€5490

EEN ARMBAND OM MEER TE BEWEGEN EN GEZOND TE BLIJVEN


Boodschappen, huishoudelijk werk, trappen, beroepsleven… elke dag zetten we een aantal stappen en verbruiken we daardoor calorieën. Maar hoe kom je te weten of die activiteit volstaat? Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zou men elke dag minstens 10.000 stappen moeten doen om gezond te blijven en een zittend leven te bestrijden. Op dat gebied kunnen activity trackers hun diensten bewijzen en een geweldige bondgenoot worden om je dagelijkse manier van leven te verbeteren. Ze zijn discreet, makkelijk te gebruiken en bijzonder interessant voor wie niet aan sport doet maar toch calorieën verbruikt zonder het te weten en dankzij zo'n tracker een beeld krijgt van het aantal stappen en de verbruikte calorieën, bij wijze van aanmoediging om nog meer te gaan verbruiken. Sommige modellen worden een heuse persoonlijke coach door een signaal te geven om je in beweging te krijgen, uitdagingen voor te schotelen of je slaappatroon en je voeding te volgen en je daarbij doordachte adviezen te geven.


MONITORING, DAG NA DAG EN BINNEN HANDBEREIK


De activiteitsmeters (vaak ‘activity trackers’ genoemd) braken door in het begin van de jaren 2010 en verwierven intussen een uitgelezen plaats binnen het universum van al wat geconnecteerd is. Gekoppeld aan een app stellen ze iedereen in staat dag na dag een idee te krijgen van hoe actief men is en dat niveau op te voeren als het niet volstaat. In de meeste gevallen synchroniseren deze toestelletjes zich draadloos met een smartphone om kostbare gegevens weer te geven: de afstand die je wandelend of hardlopend aflegt, het aantal stappen dat je op een dag zet, calorieverbruik, slaapkwaliteit en (voor een aantal toestellen) hartritme. De aldus verzamelde gegevens worden op een aantrekkelijke manier weergegeven, ludiek (uitdagingen, medailles) en met een sociale dimensie (je kunt je resultaten delen met vrienden of groepen).


IDEALE BONDGENOOT VOOR WIE NIET AAN SPORT DOET


Aanvankelijk werden activiteitsmeters vooral gemaakt voor de minst sportieven onder ons, om te meten hoe actief zij toch nog waren tijdens courante dagelijkse bezigheden en om hun gezondheid te monitoren aan de hand van een gedetailleerde slaapanalyse. Maar hoewel sportprestaties opdrijven niet het ultieme doel is van dit soort geconnecteerde gadgets, bestaan er toch geconnecteerde armbanden die ook op sportief gebruik berekend zijn en activiteiten zoals hardlopen, fietsen en zwemmen kunnen monitoren, of training op een fitnesstoestel (roeitoestel, loopband, crosstrainer…). Sommige kunnen zelfs dienst doen als sportcoach, door je advies te geven en je aan te sporen om meer te bewegen.


HOE KIES JE EEN ACTIVITEITSMETER?


SOFTWARE

Alle activiteitsmeters bieden weliswaar dezelfde basisfuncties, maar sommige onderscheiden zich door nuttige (en minder nuttige) bijkomende functies. Meer nog dan het uitzicht en de elektronische onderdelen, die op details na voor alle geconnecteerde armbanden nogal gelijkaardig zijn, vormt de ingebouwde software het grote verschil tussen de modellen. Die moet in staat zijn de bewegingen in drie dimensies die de armband registreert te interpreteren om te bepalen of het om een stap gaat en niet gewoon om een schok.


DESIGN

Bij DECATHLON zijn er activiteitsmeters in twee vormen: een armband (met of zonder schermpje) of een horloge. Ze zijn doorgaans superlicht en sterk, met een eenvoudig en discreet design. Een schermpje is handig als je je activiteit wilt raadplegen zonder te moeten wachten op het downloaden van je daggegevens op je smartphone.


MAAT

Voor optimaal draagcomfort, zeker als je de armband dag en nacht draagt, kies je een model dat aangepast is aan je pols. Sommige fabrikanten, zoals Garmin, Fitbit en Polar, beschikken over armbanden in meerdere maten of modellen waarvan de armband fijn af te stellen is.


AUTONOMIE

De autonomie van activiteitsmeters verschilt heel sterk van model tot model en gaat van 3 tot 20 dagen. De verschillen houden hoofdzakelijk verband met de ingebouwde componenten (Bluetooth, gps, mp3-speler, hartslagmeter…) en het gebruik dat je daarvan maakt, en met het weergavetype. Voor optimaal gebruik kies je een armband waarop je de facultatieve functies kunt uitschakelen.Ben je zinnens je armband ononderbroken te dragen en vaak gegevens over te brengen naar je smartphone, kies dan voor een model met een grote autonomie. Het verbruik is immers groter wanneer de armband wordt gebruikt en wanneer gegevens worden overgebracht.


GEHEUGEN

Een geconnecteerde armband beschikt over een intern geheugen waarmee de vele gegevens met betrekking tot je activiteit geregistreerd kunnen worden. De grootte van het geheugen zal bepalen hoe lang je de armband kunt gebruiken zonder de gegevens te moeten uploaden naar je smartphone. Hou daar rekening mee als je zinnens bent je gegevens slechts nu en dan te uploaden.


Is het een geschenk? Laat ze kiezen Een cadeaubon schenken