Bescherming & Accessoires

Bescherming & Accessoires Skiën

Skip categories and go to listing products Skip categories and go to filters
Skip filters
Filters
Filter op prijs
€10900 −64%
€3900
*Van ‪9/5/2023‬ tot ‪24/6/2023‬
4.5/5 Op basis van 14641 Beoordelingen in de winkels en online

VEILIGHEIDSUITRUSTINGEN OP EN NAAST DE SKIPISTE


Beoefenaars van alpineskiën, tour of snowboard: met deze skibescherming en -toebehoren beleef je wintersport in alle veiligheid! Terwijl zonnebrandcrème, de helm, het skimasker en de skibril je beschermen tegen blessures en slechte weersomstandigheden, is materiaal dat beschermt tegen lawines onmisbaar voor een sessie op een sector buiten de piste.


BESCHERMING EN TOEBEHOREN OM DE IMPACT VAN VALPARTIJEN TE VERKLEINEN


Helaas komen valpartijen en blessures vaak voor tijdens het beoefenen van wintersport. De meest skiblessures, zoals kneuzingen, verstuikingen, afgescheurde menisci of kruisbanden, hebben te maken met de knie (25% bij mannen en 40% bij vrouwen). Vele skisessies eindigen ook in het ziekenhuis met rug-, wervel- of hoofdblessures. Om de risico's te verkleinen, is het nodig om beschermingsmateriaal te dragen.


In feite gaat het bij de meeste wintersportongevallen over valpartijen zonder uitwendige oorzaak. Botsingen tussen skiërs of snowboarders komen veel minder vaak voor. Omgevingsfactoren (kunstsneeuw, aangevroren of ontdooide zones) werken in op de staat van de piste en verhogen zo de kans op ongelukken. Slechte weersomstandigheden (regen, sneeuw, mist) verminderen dan weer de zichtbaarheid. Ze maken het immers veel moeilijker om alle obstakels op te merken. Het is dus noodzakelijk om een beschermende uitrusting te dragen.


Anderzijds zijn ook individuele factoren, meestal 'menselijke fouten' genoemd, van invloed. Deze zijn in principe vermijdbaar. Het gaat hier over:
Een onjuiste skitechniek;
Fysiek niet in staat zijn;
Overschatting van de eigen capaciteiten;
Doelbewust risico's nemen;
Consumptie van alcohol of verdovende middelen;
Slaaptekort

Naast het aanleren van de juiste reflexen om veilig te skiën, dien je ook aandacht te hebben voor beschermend skimateriaal en -toebehoren. Vooral beginnende wintersporters verkijken zich vaak op hun capaciteiten. Ze hebben moeite om de moeilijkheidsgraad of de duur van een tocht objectief in te schatten. Een geschikte skiuitrusting, met een skihelm en rugbescherming, verzacht in dergelijke gevallen de gevolgen van een val. Een dergelijke uitrusting verlaagt de kans op ernstige blessures significant, zelfs wanneer we het individuele gedrag buiten beschouwing laten.


BESCHERM JE RUGGENGRAAT MET EEN COMFORTABELE RUGBESCHERMING


Een rugbescherming moet deel uitmaken van elke beschermende skiuitrusting. Het gaat hier voornamelijk over een soort vest die je comfortabel en onopvallend onder je skijas draagt. Deze toepassing heeft een enorme meerwaarde bij een val, in het bijzonder op stenen of puntige voorwerpen. De vest dempt en verdeelt de schok over het lichaam. Deze voorzienigheid is van essentieel belang, gezien het erg hoge risico op blessures aan de rug of ruggengraat tijdens het beoefenen van wintersport. Deze blessures kunnen, in het ergste geval, verlamming veroorzaken. Beschermend skimateriaal maakt dan ook integraal deel uit van de basisuitrusting van skiërs en snowboarders.


SKIHELM: DE ONMISBARE BESCHERMING


Hoewel schedeltrauma's slechts 10% van de skiblessures uitmaken, zijn ze vaak ernstig. Een geschikte skihelm blijft dus essentieel op de piste, halfpipe of onbeschut terrein. Ook vanuit dat opzicht zullen goede beschermingsmaterialen en skitoebehoren je helpen. Moderne skihelmen zijn bovenal uiterst licht maar ook comfortabel en voorzien van een warme voering. De verschillende modellen onderscheiden zich vooral door hun ontwerp en het soort vulling binnenin de helm. Vaak is de vulling uitneembaar en geschikt om te wassen in de machine. Omwille van je comfort zijn de meeste helmen uitgerust met ventilatiegleuven bovenaan, die als een soort 'windtunnel' werken.


BESCHERMING TEGEN WIND EN ONWEER


Niet alleen plotse valpartijen of botsingen met anderen kunnen je schade berokkenen tijdens wintersport. Je moet jezelf ook beschermen tegen onweer, UV-stralen en andere weersinvloeden. Buiten de beveiligde pistes moet je ook voorbereid zijn op andere gevaren in de bergen, zoals kloven, vallende stenen of ijs, tot lawines. Denk dus aan geschikte beschermingsmaterialen vooraleer de piste af te dalen.


BESCHERMING TEGEN DE ZON: EVENEENS ONMISBAAR BIJ WINTERSPORT


Skiërs, snowboarders en langlaufers moeten, vanwege de intense zon in de bergen, een geschikte bescherming tegen de zon meenemen. Anders loop je gegarandeerd en in geen tijd een zonneslag of zonnesteek op (zelfs bij negatieve temperaturen). Beschermende skiuitrustingen moeten dan ook aangevuld worden door een doeltreffende bescherming tegen de zon.


Vooral de lichaamsdelen die aan de zon worden blootgesteld, hebben nood aan bescherming:
Neus (vooral de punt en neusrug);
Wangen;
Haarlijn en kruin;
Oorlellen;
Lippen;
Ogen

Waterbestendige zonnebrandcrèmes of pompsprays met een hoge beschermingsfactor (minstens 30) beschermen je tegen de zon en hydrateren tegelijkertijd de huid. De huid op je lippen is uiterst dun en zonder beschermende laag is ze erg gevoelig aan invloeden van buitenaf, zoals koude of UV-stralen. Vooral bij koud weer droogt ze snel uit. Een regelmatig gebruik van lippenbalsem, liefst met een beschermende factor, is dan ook doeltreffend. Het dragen van een speciale skibril blijft ook sterk aangeraden om de ogen te beschermen. Deze beschermingsmaterialen en skitoebehoren dragen dus bij tot een veilige beoefening van wintersporten.


SKIBRIL/SKIMASKER: ONMISBAAR OP DE PISTES


Zonder enige twijfel: skibrillen zijn cool, elegant, en maken vele skiuitrustingen af. Toch is hun voornaamste functie om je ogen te beschermen tegen wind, regen en UV-stralen. Skimaskers zijn beschikbaar in talloze varianten, kleuren en ontwerpen - voor goed en voor slecht weer. Afhankelijk van het weer kan je kiezen voor 'allround' brillen of voor specifieke glazen:
Het glas S3 is meestal donker gekleurd en dus ideaal voor afdalingen en tourskiën bij volle zon.
Het glas S1, daarentegen, is veeleer licht en wordt dus vooral gebruikt wanneer de piste moet afrekenen met sneeuw en mist.

Brillen die beschermen tegen onweer hebben ofwel fotochrome glazen die zich automatisch aanpassen aan de veranderende lichtsterkte, ofwel glazen voor gecombineerd gebruik. In welke versie dan ook, een bril maakt eveneens een onmisbaar deel uit van een beschermende skiuitrusting.


BESCHERMEND MATERIAAL TEGEN LAWINES: DE IDEALE MAATREGELEN BIJ NOODGEVALLEN


Onverwachte lawines kunnen veroorzaakt worden door meerdere factoren. Op de eerste plaats onderscheiden we ongunstige weersomstandigheden als dooi of verse sneeuwval. Ook derde partijen (zwervende dieren, skiërs, snowboarders) kunnen een sleutelrol spelen. Een grote hoeveelheid sneeuw maakt zich los van een bergflank en valt vervolgens ongecontroleerd de vallei in: zo ontstaat een lawine. Gezien de risico's, moeten beschermende skiuitrustingen voorzien zijn van middelen tegen lawines.


Helaas onderschatten beginnende wintersporters al te vaak de witte vloedgolf. Indien de bedolven slachtoffers niet op tijd gevonden worden, kunnen ze stikken of zelfs sterven aan onderkoeling. Tijdens een speuractie naar een lawineslachtoffer telt elke minuut. Daarom moeten ook niet-professionele wintersporters, zelfs wanneer ervaren, steeds het geschikte materiaal bij zich dragen. Beschermende skimaterialen die bedoeld zijn tegen lawines bestaan meestal uit een apparaat dat het slachtoffer helpt lokaliseren, een lawinesonde en een sneeuwschop.
Een lokalisatieapparaat voor lawineslachtoffers wordt gebruikt om de bedolven personen bij benadering te lokaliseren. Hiertoe worden met regelmatige intervallen signalen uitgezonden die door andere zenders-ontvangers kunnen geregistreerd worden in geval van nood. Op die manier kunnen andere skiërs de positie van het lawineslachtoffer bij benadering bepalen nog voor de hulpdiensten ter plekke raken.
Een lawinesonde is, op zijn beurt, een uitschuifbare stok die precies bepaalt waar (of beter: hoe diep) het lawineslachtoffer zich bevindt.
Je moet eveneens en te allen tijde een goede, stevige sneeuwschop bij hebben om, in geval van twijfel, andere wintersporters te kunnen bevrijden. Onze lawineschoppen zijn vervaardigd uit bijzonder sterke materialen omdat sneeuw na een lawine veel harder en dichter opeengepakt is dan normale sneeuw.


EEN SKIRUGZAK, HET BESTE MIDDEL OM ALLES BINNEN HANDBEREIK TE HEBBEN


Om optimaal voorbereid te zijn op noodgevallen, moeten de beschermingsmaterialen, inclusief de sneeuwschop en het lokalisatieapparaat, steeds dicht op het lichaam gedragen worden en eenvoudig toegankelijk zijn zonder je sportieve activiteiten te hinderen. Een compacte skirugzak is dus ideaal om eten, drinken en toebehoren in alle veiligheid mee te nemen. Omwille van de ideale pasvorm en een onberispelijk draaggemak zijn, bijvoorbeeld, de gespen van skirugzakken in het algemeen veel nauwer dan bij wandelrugzakken het geval is. Sommige rugzakken zijn eveneens uitgerust met extra vakken en gespen waarmee je het lawinemateriaal, je board, je ski's of zelfs je skihelm kan vastmaken.

Laat ze kiezen

Een cadeaubon schenken