Helmen

Skihelmen

Skip categories Skip categories
Skip filters
Filters
Filter op prijs
€7000 −20%
€5600
*Van ‪31/1/2023‬ tot ‪1/4/2023‬
€6000 −30%
€4200
*Van 7/10/2022 en zolang de voorraad strekt
€14000 −50%
€7000
*Van ‪3/2/2023‬ tot ‪30/8/2023‬
€27800 −11%
€24560
*De uitverkoop begint op 31/1/2023
€22400 −28%
€15920
*De uitverkoop begint op 3/2/2023
BEST BEOORDEELD
€12900
Ambra Skihelm
BRIKO

Ambra Skihelm

Uitsluitend online verkocht
€8000
Zante
BRIKO

Zante

Uitsluitend online verkocht
€18069 −23%
€13752
*De uitverkoop begint op 2/2/2023
€11600
€26720 −9%
€24128
*De uitverkoop begint op 26/1/2023
€34171 −9%
€30834
*De uitverkoop begint op 24/1/2023
Skihelm Hmr H3
Skihelm Hmr H3
HMR

Skihelm Hmr H3

Uitsluitend online verkocht
€12000 −25%
€9000
*Van ‪24/1/2023‬ tot ‪27/2/2023‬
€27800 −11%
€24560
*De uitverkoop begint op 1/2/2023
€12000
STORM X
BRIKO

STORM X

Uitsluitend online verkocht
4.4/5 Op basis van 1447 Beoordelingen in de winkels en online

De skihelm: hét accessoire van verantwoorde en modebewuste wintersporters


Amper 20 jaar geleden werd nog vaak de spot gedreven met het dragen van een skihelm, zowel bij skiën als snowboarden. De tijd dat helmen in de wintersport als 'uncool' en onnodig werden beschouwd, is echter voorbij. Tegenwoordig maakt een helm deel uit van de skiuitrusting, net als skistokken, skischoenen of aangepaste winterkleding.


De skihelm: de essentiële veiligheidsuitrusting voor afdalingen en skitochten


Hoofdletsels zijn ongetwijfeld een van de meest voorkomende verwondingen in de wintersport. Een groot deel van deze hoofdletsels (85%) zou nochtans voorkomen of beperkt kunnen worden door het dragen van een ski- of snowboardhelm.

Helmen die in de wintersport worden gebruikt, moeten voldoen aan normen die even streng zijn als voor motorhelmen. Een goede skihelm moet daarom zo zijn ontwikkeld dat hij de gevolgen van een krachtige impact kan opvangen en aan de daaruit voortvloeiende belasting kan weerstaan. Moderne helmen vallen ook op door hun coole design en kleuren, waardoor ze niet alleen een onmisbaar onderdeel zijn van de persoonlijke veiligheidsuitrusting, maar ook een visueel element dat de aandacht trekt.

Hardshell of in-mould? Een kwestie van materiaal en fabricage


Skihelmen werden lange tijd uitsluitend gemaakt van een schaal van hard plastic in combinatie met een beschermend inzetstuk dat vervolgens werd gelijmd (zogenaamde 'hardshell'-modellen). Tegenwoordig zijn er helmen "gemaakt met één enkele mal". Bij deze 'in-mould' helmen zijn de buiten- en binnenschaal stevig aan elkaar gelast. Deze twee varianten van helmen verschillen echter niet alleen in hun fabricageproces, maar ook in de gebruikte materialen. Bij 'hardshell' helmen is de binnenschaal meestal gemaakt van EPS-schuim en de buitenschaal van carbon of ABS. Helmen die gemaakt zijn met een proces van spuitgieten, zijn daarentegen gemaakt van polycarbonaat aan de buitenkant en polystyreen aan de binnenkant.


HardshellIn-moulding
 Voordelen  - Mogelijke plaatsing van een ventilatiesysteem of een beschermrooster tussen de schalen
- Betere luchtcirculatie
- Goede demping
 - Goede prijs-kwaliteitsverhouding
- Zeer stevig
- Licht
 Nadelen – Duurder
– Zwaarder
 - Slechte ventilatie


Aankoopadvies: wat is een goede skihelm?


Bij de aankoop van een (nieuwe) skihelm moet je uiteraard rekening houden met esthetische aspecten. Maar zorg er ook voor dat het model goed past en voldoet aan alle relevante veiligheidscriteria. Alleen zo ben je zeker dat de helm jou en je hoofd optimaal beschermt tegen letsels.

De CE-markering voor skihelmen


Volgens de Europese richtlijn 1077 moeten skihelmen aan een aantal veiligheidscriteria voldoen voordat ze worden goedgekeurd voor de Europese markt. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen de volgende beschermingsklassen:

  • Helmen met een volledige schaal (beschermingsklasse A) bedekken het hele hoofd en bieden zo maximale bescherming, zelfs bij hoge snelheden. Bovendien beschermen modellen van beschermingsklasse A niet alleen het hoofd zelf, maar ook het gebied rond de oren en de slapen. Helmen met een volledige schaal zijn daarom uitermate geschikt voor ski-racers met veel ervaring in de wintersport.
  • Helmen met een halve schaal (beschermingsklasse B) omsluiten alleen het bovenste deel van het hoofd. Ze zijn over het algemeen lichter dan integraalhelmen en bieden ook meer bewegingsvrijheid. Dit verklaart hun grote populariteit bij amateursporters, vooral degenen die nieuw zijn in de wintersport. Ook de uitneembare oorpads zorgen voor extra comfort.


Een skihelm van hoge kwaliteit moet absoluut een CE-certificaat hebben. Met de CE-markering garandeert de fabrikant dat het betreffende model daadwerkelijk voldoet aan de veiligheidscriteria die de Europese norm oplegt. Afhankelijk van de beschermingsklasse moet een helm aan verschillende vereisten voldoen:

Criteria Klasse A Klasse B
 Bescherming  Volledig hoofd, inclusief de oren  Enkel het bovenste deel van het hoofd
 Schokabsorptie  Voldoende demping voor een gesimuleerde val van 3 m hoogte.span>  Voldoende demping voor een gesimuleerde val van 1,5 m hoogte.
 Penetratie  Bij een impact vanop 75 cm hoogte op een puntig voorwerp, mag dit voorwerp de schaal niet doorboren.  Bij een impact vanop 37,5 cm hoogte op een puntig voorwerp, mag dit voorwerp de schaal niet doorboren.


Goede pasvorm en voldoende ventilatie


Of het nu gaat om een integraalhelm of een helm met halve schaal, voor een betrouwbare hoofdbescherming is het essentieel dat de skihelm niet kan afglijden. De helm mag dus niet te strak zitten, maar ook niet te los. Met een meetlint kan je de omtrek van je hoofd meten. Zo kan je op basis van de specificaties van de fabrikant de voor jou geschikte helmmaat bepalen.
Bij Decathlon vind je bovendien verschillende modellen voor dames, heren en kinderen. Naast de pasvorm moet je ook belang hechten aan een goede ventilatie. Vooral als de temperaturen in de lente wat zachter worden, is een goede ventilatie goud waard.


Skihelm + skibril: de perfecte combinatie


Naast het blessurerisico door een valpartij, ben je tijdens het skiën ook blootgesteld aan verschillende weersomstandigheden zoals wind, kou of intense hoogtezon. Hoe kan je jezelf beschermen tegen al deze weersomstandigheden en toch een zo helder mogelijk zicht behouden, zelfs bij regen, sneeuw of felle zon? Het antwoord is simpel: kies een skihelm met ingebouwd vizier of ga voor een skibril. Beide opties hebben hun voor- en nadelen.

Vizierhelmen zijn vooral praktisch in gebruik. Ze zijn daarom perfect voor skiërs die zich willen beperken tot de essentie als het om hun uitrusting gaat. Afzonderlijke skibrillen daarentegen kunnen specifiek worden aangepast aan de weersomstandigheden en de lichtsterkte van het moment. Ze bieden op die manier meer flexibiliteit en een betere bescherming dan helmen met een enkel vizier.

Je moet er echter wel op letten dat je skihelm en je skibril perfect op elkaar aansluiten. Zo mag de ruimte tussen de helm en de bril niet te groot zijn. Het is over het algemeen aan te raden om een helm en een bril van dezelfde fabrikant te kopen. Op die manier ben je echt zeker dat beide accessoires perfect bij elkaar passen.


☄☄☄

FAQ


Skihelm vs. fietshelm: wat is het verschil?


We raden uitdrukkelijk af om met een skihelm op je fiets te stappen of je oude fietshelm op de skipiste te dragen. Dit komt omdat skihelmen en fietshelmen ontwikkeld werden voor totaal verschillende toepassingsgebieden en een verschillend temperatuurbereik. Ze moeten dus aan verschillende veiligheidscriteria voldoen. Zo zijn skihelmen over het algemeen minder geventileerd en minder goed bestand tegen een botsing met een stoeprand. Fietshelmen aan de andere kant zijn niet ontwikkeld voor direct contact met sneeuw en hoge skisnelheden. Je koopt dus bij voorkeur twee verschillende helmen, elk aangepast aan de betreffende sport.


Na hoeveel jaar moet een skihelm worden vervangen?


Algemeen geldt: hoe meer een helm wordt gedragen, hoe meer deze wordt belast en hoe sneller hij moet worden vervangen. Het type fabricage en de kwaliteit van de gebruikte materialen kunnen echter ook de levensduur van een skihelm beïnvloeden. Volg daarom steeds de aanbevelingen van de fabrikant. Bij goed onderhoud gaan de meeste skihelmen gemiddeld 3 tot 5 jaar mee.

Maar na elke ernstige val moet je wel je helm vervangen. Dat is de enige manier om zeker te zijn dat je helm je ook in de toekomst effectief blijft beschermen tegen hoofdletsels. Hou er rekening mee dat veel beschadigingen of vervormingen van het materiaal van buitenaf niet altijd waarneembaar zijn.


Wat kan ik onder mijn skihelm dragen?


Veel modellen zijn al voorzien van afneembare beschermende oorpads die je niet alleen beschermen tegen blessures, maar ook tegen wind en kou. Je kan ook (of daarnaast) een lichte skimuts of bivakmuts onder je helm dragen.


In welke wintersportgebieden is het dragen van een skihelm verplicht?


Het dragen van een skihelm is tot op heden vrijwillig geweest in de meeste Europese landen (waaronder Duitsland, Frankrijk en Zwitserland). Wel hebben sommige staten en/of regio's inmiddels het dragen van een helm verplicht gemaakt voor wintersporters.
In Oostenrijk gaat het dan bijvoorbeeld om Salzburgerland, Opper- en Neder-Oostenrijk, Karinthië en Stiermarken, Burgenland en de regio Wenen. In Italië, Polen en Slowakije daarentegen moeten alleen kinderen tot 14/15 of 16 jaar een helm dragen.
In elk geval, ongeacht de wettelijke voorschriften, moet je er altijd voor kiezen om voor je eigen bescherming een geschikte skihelm te dragen. En vooral bij snelle afdalingen en als je skiet op open terrein. Decathlon biedt je daarom een ruime keuze aan skihelmen die niet alleen voldoen aan alle huidige veiligheidsnormen, maar ook overtuigen door hun uiterlijk en comfort.

Is het een geschenk? Laat ze kiezen Een cadeaubon schenken