Ski's

Ski's

Skip categories and go to listing products Skip categories and go to filters
NIEUWE COLLECTIE
€1.05000 −15%
€89000
*Van ‪27/2/2023‬ tot ‪21/4/2023‬
€67000 −29%
€47000
*Van 27/2/2023 en zolang de voorraad strekt
4.5/5 Op basis van 704 Beoordelingen in de winkels en online

GEEN BESNEEUWDE PISTES ZONDER AANGEPASTE SKI'S!

Skiën is leuk en ideaal om in conditie te blijven en dat zijn redenen genoeg om er een van de populairste wintersporten van te maken! Er bestaat nochtans één voorwaarde voor een geslaagde dag op de piste of in diepe sneeuw: de juiste ski's kiezen. Wil je supersnel van een berghelling af zoeven, indrukwekkende sprongen maken in het funpark of gewoon je eerste lessen tot een goed einde brengen? Dat kan alleen op latten die optimaal ontwikkeld zijn voor het terrein waarop je skiet. Uiteraard spelen ook je ervaring en wat je precies wilt een essentiële rol.


DE ENE SKI IS DE ANDERE NIET: DE VERSCHILLENDE EIGENSCHAPPEN VAN SKI'S

Je kunt geleidelijk skikledij en andere uitrusting kopen, zoals een skihelm. Ook kun je elk seizoen je skiuitrusting afstemmen op je behoeften. Maar de aankoop van de ski's zelf, dat is doorgaans een eenmalige en aanzienlijke investering. Om de perfecte ski voor jezelf te vinden, moet je eerst vertrouwd zien te geraken met de verschillen en de basiskenmerken van ski's.


“De vorm volgt uit de functie”: taillering en voorbelasting van de ski

De vorm en de bouw van een ski hebben een enorme impact op de prestaties ervan. De voornaamste elementen die het onderscheid maken zijn dan taillering en “voorbelasting”:
• Ski's met een taille (of ‘sidecut’) zijn aanzienlijk smaller aan de uiteinden (nose/blade = uiteinde vooraan en tail = uiteinde achteraan) dan in het midden. Hoe uitgesproken de taille is, heeft bovendien een invloed op de radius van een ski wanneer men aan carving doet. Ski's met een uitgesproken taille reageren zeer snel en zijn dus perfect geschikt voor het nemen van snelle, korte bochten. Ski's met smallere uiteinden daarentegen, dus met geringe taillering, passen zich perfect aan lange en gegleden bochten aan.
• Ski's met een positieve voorbelasting – camber genaamd – zijn duidelijk naar onderen gekromd. Het contact met de sneeuw vindt dus hoofdzakelijk aan beide uiteinden plaats, zodat de ski in het midden iets van de grond verheven is, met andere woorden: in de zone waar de schoen bevestigd wordt. Rockers daarentegen vertonen een opwaartse kromming aan de voorkant (tip rocker), aan de achterkant (tail rocker) of aan beide uiteinden (reverse camber). Dat zorgt voor een groot contactoppervlak in het midden, wat de controle over de ski vergemakkelijkt. De ski blijkt ook makkelijker te draaien en je kunt hem ook met minder inspanning sturen. Het gaat om een techniek die uit de snowboardwereld afkomstig is en die men met name aanwendt voor ski's die uitsluitend buiten de piste (freeride) of op allerlei oppervlakken (all-mountain) gebruikt worden.


Lengte en breedte van de ski's: de juiste maat vinden

De lengte en breedte van een ski variëren aanzienlijk naar gelang van het gewenste gebruik. Ook de bedrevenheid en de persoonlijke voorkeur van de wintersportliefhebber hebben een invloed op de keuze. Wat de wendbaarheidskenmerken van ski's betreft, gelden de volgende punten:
• Hoe langer en breder een ski is, hoe belangrijker de soepelheid wordt. Dat vergroot het stuurcomfort en garandeert een beter draagvermogen in diepe sneeuw. Buiten de piste moet de breedte van een ski in het midden dus minstens 80 mm bedragen.
• Hoe korter en smaller een ski, des te groter zijn wendbaarheid en reactievermogen. Korte en smalle ski's zijn dan ook ideaal voor korte, snelle bochten, meer bepaald op geprepareerde pistes.


Flex & Torsion: stugge ski of soepele ski?

De term “flex” verwijst naar de algemene soepelheid van een ski. Een stugge/stijve ski (high flex) zal meer steun bieden dan een soepeler model (low flex). Dat geldt in het bijzonder voor afdalingen tegen hoge snelheid. Niettemin vormt een ski met hoge flex beslist de beste keuze buiten de pistes. Anderzijds blijken harde ski's eveneens meer geneigd tot fouten. Daarom geven beginnende skiërs voornamelijk de voorkeur aan latten met geringe flex.


Daarnaast vertonen ski's onderling een onderscheid in torsiestijfheid. Hoe groter de torsiestijfheid van een plank, des te meer weerstand zij biedt tegen de druk die wordt uitgeoefend bij het kantelen van de staalkanten. Waarbij dit gepaard gaat met een groter contactoppervlak voor de staalkanten en een groter reactievermogen. Bij een soepeler ski, dus een ski met een geringe torsiestijfheid, is de zone die contact maakt met de staalkanten kleiner. Soepele ski's bieden bijgevolg een betere grip maar blijven eveneens minder vatbaar voor fouten.


HOE VIND JE DE PERFECTE SKI?


De keuze van de ski die je het best past, hangt af van je niveau en van de snelheid waarmee je op je latten wilt glijden. Hou eveneens rekening met waar je precies wilt gaan skiën. Aan de hand van de volgende vragen kun je makkelijker beslissen wat voor ski je moet kopen:
• Beoordeling van je capaciteiten als skiër: hoe lang sta je al op de latten en welk niveau haal je?
• Ben je geneigd met een lage/matige snelheid te skiën? Of ben je juist een fan van razendsnelle afdalingen – en heb je bijgevolg een ski nodig die gemaakt is voor het snelle werk?
• Ski je hoofdzakelijk op afgebakende pistes of ook op open terrein (poedersneeuw)? Of ben je op zoek naar ski's voor tricks en sprongen in het snowpark?


De skitypes in een oogopslag

Afhankelijk van het terrein, de eigen vaardigheden en de gemiddelde snelheid kunnen wintersportliefhebbers kiezen tussen de volgende soorten latten:
Carving: Onder carving ski's verstaat men latten die voor- en achteraan getailleerd zijn. Ze zijn specifiek ontwikkeld voor pisteski. Men maakt een onderscheid tussen verschillende soorten carving ski's: gemakkelijke, polyvalente, voor snelheidswedstrijden en voor het slalommen.

CARVING SKI'S
SkitypeKenmerken
EasycarverWendbare en tolerante ski voor beginners
Lichtgewicht
Langzaam
AllroundcarverIdeaal voor beginnende skiërs met al enige ervaring
Matige snelheid
RacecarverCompetitieski
Krachtige demping
Grote richtingsstabiliteit en zachtheid
Relatief zwaar
Veel kracht vereist
Ontwikkeld voor hoge snelheden
Crosscarver“Gemiddelde” skiërs
Vergt minder energie om te skiën
Slalom-CarverIdeaal voor strakke en snelle bochten (slalom)
Grote torsiestijfheid
Uitstekende grip (zelfs op verijsde sneeuw)

All-mountain: Van alle markten thuis, want all-mountain ski's zijn net zo goed voor pistes geschikt als voor het werk buiten de piste. De breedte in het midden is iets tussen smal en breed in (een beetje meer dan 75 mm) om voldoende drijfvermogen te geven, zelfs in diepe sneeuw.
Freeride: Doordat de breedte tot wel 120 mm gaat, zijn freeride ski's ideaal voor lange afdalingen in verse en diepe sneeuw.
Freestyle: Zoek je hoofdzakelijk ski's voor het snowpark of de half-pipe, dan moet je een model kiezen dat zo robuust en kort mogelijk is. Ski's voor freestyle halen goede resultaten qua controle en flexibiliteit. Doorgaans gaat het om rockers met dubbele tip die bijzonder soepel en tolerant zijn en waarmee je net zo goed vooruit als achteruit kunt skiën.
• Een toerski moet voldoen aan de vereisten van het toerskiën. Tegelijk moeten ze echter ook de eigenschappen van een goede afdalingsski hebben. Modellen die speciaal voor het klimmen ontwikkeld zijn, overtuigen dus door hun gering gewicht terwijl ze toch voldoende drijfvermogen bieden in diepe sneeuw. Toerski's die daarentegen veeleer bedoeld zijn voor het afdalen, zijn wat breder (en dus zwaarder) en hebben een grotere radius.
• Een langlaufski is perfect voor verplaatsingen op het terrein. In vergelijking met de andere soorten latten zijn ze dan ook een stuk smaller, langer en slechts heel licht (of helemaal niet) getailleerd.


Staalkanten, belag en demping: een beetje extra comfort

Je moet niet alleen het juiste skitype kiezen, maar eveneens rekening houden met de volgende punten voor je een specifiek paar ski's uitzoekt:
• Degelijke demping blijft essentieel, vooral bij hoge snelheid. Ze zorgt ervoor dat een hevige impact (bijvoorbeeld bij snelle manoeuvres) minder lichamelijke stress veroorzaakt.
• Belag: De meeste ski's hebben een belag van kunststof, meestal polyethyleen, waarvan de poriën een bepaalde hoeveelheid skiwas absorberen. Om optimaal te glijden en je ski's zo lang mogelijk te laten meegaan, moeten ze altijd voldoende met was gevuld zijn. Hoe hoger de kwaliteit van een ski, des te groter de hoeveelheid wax die de belag kan absorberen.
• Ten slotte kun je de kwaliteit van een ski bepalen aan de hand van de staat van de staalkanten. Scherpe randen blijven onontbeerlijk, vooral om te skiën op harde/verijsde pistes. Daarom is het regelmatig bijslijpen van de staalkanten voor nagenoeg alle ski's noodzakelijk. Maar de randen van latten van topkwaliteit blijven wel langer scherp.


OP NAAR DE PISTES, MET SKI'S VAN DECATHLON

Voor pistes, snowpark of diepe sneeuw… Waar je ook skiën wilt, bij DECATHLON vind je een ruime keuze aan ski's voor heren, dames en kinderen, ongeacht of je een beginnende, gevorderde of professionele skiër bent. Ons gamma omvat daarnaast al wat je maar nodig kunt hebben voor je beleving op de piste, van skischoenen over skistokken tot skikledij.


☄☄☄

FAQ


Waar en wanneer zijn de eerste ski's uitgevonden?

Ski's kunnen eigenlijk bogen op een lange traditie. In Zweden en Noorwegen hebben archeologen oude ski's en rotstekeningen gevonden die erop wijzen dat de inwoners van sneeuwrijke streken zich reeds meer dan 4.000 jaar geleden verplaatsten op planken die geleken op ski's. In de 20ste eeuw is skiën almaar toegankelijker geworden, zodat het nu een van de populairste wintersporten ter wereld is.


Wat is een goede lengte voor ski's?

Lange tijd koos men de ideale lengte van ski's uitsluitend op grond van de lichaamslengte en de lichamelijke mogelijkheden van de skiër. Tegenwoordig dient men ook rekening te houden met andere factoren, zoals het skitype, de plaatsen waar men skiet en de persoonlijke voorkeuren van de skiër. Zo zouden beginners, kinderen en mensen die hoofdzakelijk op geprepareerde pistes en tegen lange snelheid skiën, moeten opteren voor een korter model. Beroeps en freeriders daarentegen, evenals pisteskiërs voor wie het snel mag gaan, zijn beter af met langere ski's. Ten slotte kan de exacte lengte van de ski's (in cm) bepaald worden op basis van de lichaamslengte.


Welke ski's zijn aangepast voor kinderen?

Moderne ski's voor kinderen zijn speciaal afgestemd op de morfologie van kinderen, hun kleinere voeten en lichtere beenderen. In de regel ontwikkelt men ze voor een maximale lichaamslengte van 1,60 m en een gewicht tot 55 kg.


Voor de allerkleinsten die zich voor het eerst op de latten wagen, mogen ski's niet langer zijn dan borsthoogte, of beter nog slechts tot okselhoogte. Voor oudere kinderen mag de ski almaar langer zijn (maximaal lichaamslengte plus 7 cm)


Carving ski's, die bij tal van skiërs populariteit genieten, zijn intussen ook beschikbaar voor kinderen. De typische taillering (lepelvorm) van een carver maakt de ski zachter bestuurbaar en toleranter zonder veel inspanning te vragen.


Staand of liggend: hoe berg je ski's op?

Om je ski's zo lang mogelijk te laten meegaan mag je niet vergeten ze correct op te bergen tijdens de zomermaanden, met andere woorden buiten het skiseizoen. Ideaal is een zo droog en koel mogelijk vertrek. Of je ze rechtop of liggend bewaart heeft daarbij weinig belang, zolang de ski's niet met de onderkanten tegen elkaar of rechtstreeks op de belag geplaatst worden. Waar je wel moet voor zorgen is dat er in het vertrek geen grote temperatuurschommelingen optreden terwijl je ski's er opgeborgen zijn. Gebeurt dat wel, dan kan zich condensvocht vormen en dat kan corrosie van de ski's veroorzaken.


Om je ski's te beschermen tegen stof en vuil is een skizak of een speciale opbergtas een goede oplossing. Voor je de ski's definitief laat "overzomeren" is het raadzaam de staalkanten op te schuren en een nieuwe waslaag aan te brengen.


Laat ze kiezen

Een cadeaubon schenken