Bindingen

Snowboardbindingen

Hulp bij je keuze
Hoe kies ik mijn snowboardbindingen?
Skip categories Skip categories
Skip filters
Filters
Filter op prijs
€8500 −17%
€7000
*Van 29/10/2022 en zolang de voorraad strekt
BEST BEOORDEELD
€1000
€18820 −4%
€17929
*De uitverkoop begint op 26/1/2023
€32320 −4%
€30754
*De uitverkoop begint op 26/1/2023
€18820 −4%
€17929
*De uitverkoop begint op 24/1/2023
€24760 −4%
€23572
*De uitverkoop begint op 24/1/2023
€24760 −4%
€23572
*De uitverkoop begint op 26/1/2023
€18820 −4%
€17929
*De uitverkoop begint op 24/1/2023
€32320 −4%
€30754
*De uitverkoop begint op 26/1/2023
€15580 −4%
€14851
*De uitverkoop begint op 24/1/2023
€27784 −24%
€21088
*De uitverkoop begint op 26/1/2023
€18820 −10%
€16860
*De uitverkoop begint op 31/1/2023
€18820 −4%
€17929
*De uitverkoop begint op 6/2/2023
€19360 −9%
€17524
*De uitverkoop begint op 31/1/2023
€18280 −9%
€16552
*De uitverkoop begint op 31/1/2023
€40851 −24%
€30888
*De uitverkoop begint op 26/1/2023
3.8/5 Op basis van 33 Beoordelingen in de winkels en online

Snowboardbindingen: de link tussen je board en je boot

De snowboardbinding vormt de rechtstreekse verbinding tussen je snowboardboot en je plank. Ze heeft dus een beslissende invloed op je gevoel en op het gedrag van je snowboard.


Highback, basisplaat enzovoort: de hoofdcomponenten van een snowboardbinding

Laten we eerst eens even naar de structuur van een snowboardbinding kijken. Zo kun je daarna de beste binding vinden voor jouw individuele behoefte, en begrijp je meteen ook waarom het ene model beter geschikt is voor de ene rider, terwijl een andere binding hem niet zo zal liggen. Een binding bestaat over het algemeen uit verschillende elementen.


1. Het opzetstuk, de basisplaat

De basisplaat vormt het hart van elke snowboardbinding. Ze draagt jouw volle lichaamsgewicht en wordt dus gewoonlijk gemaakt uit stevige materialen zoals aluminium.


2. Voet

Het voetbed, of footbed in het Engels, bevindt zich tussen je voet en de binding. Dat bestaat vaak uit een schuimmateriaal (Full EVA) om de schokken en vibraties optimaal op te vangen. De Full EVA Pad biedt een bijkomend comfort ter hoogte van de zool en dient tegelijkertijd als schokdemper voor je sprongen in het park.

Naast zijn schokdempende effect verbetert de zool ook de energietransmissie. Om dat effect te versterken is het gedeelte aan de tenen van sommige modellen verhoogd (Toe Ramp). Zo krijg je een nog betere energietransmissie, door het 'versnellingspedaaleffect'...


3. Plaatjes

De plaatjes zitten gemonteerd tussen de binding en het snowboard. Zij zorgen voor de link met je board. Afhankelijk van de fabrikant bestaan er verschillende soorten plaatjes. Heel veel bindingen hebben meerdere of universele plaatjes, zodat je ze kunt combineren met verschillende systemen en ze kunt bevestigen op bijna elk board.


4. Highback

De highback of spoiler is een stabiel bovenwerk dat tot aan je enkel komt. Hij omringt het achterste deel van je voet en zorgt ervoor dat die goed vast zit. Hij zorgt ook voor een goede krachtoverbrenging, vooral bij snelle bewegingen (draaien op je hiel, bijvoorbeeld).


5. Riemen of straps

De enkel- en teenstraps zijn twee afstelbare riemen die je enkel en tenen stevig vastzetten in de binding.


De verschillende types snowboardbindingen

De keuze voor een bepaalde snowboardbinding is, zoals vaak, een kwestie van persoonlijke voorkeuren. Als je echter een raceboard hebt, of je wil echt heel stevig vastzitten, dan kies je best voor een binding met plaatjes. Gecombineerd met de juiste stijve boots biedt die je extra stabiliteit. Ze wordt dan ook meestal gebruikt bij snowboardraces. Daarbuiten worden bindingen met plaatjes relatief weinig gebruikt. Soepele, vlotte en zeer comfortabele Cinch bindingen hebben in hun plaats een plekje opgeëist in de markt.


De soepele bindingen zijn bijzonder stabiel en zijn geschikt voor bijna elk gebruikstype. Het is dus niet zonder reden dat ze heel populair zijn. Er bestaan ook heel veel verschillende modellen.

De Flow bindingen lijken heel erg op de soepele bindingen, maar ze zijn ook bijzonder gebruiksvriendelijk. De verhoogde, flexibele achterkant vergemakkelijkt het in- en uitstappen in de binding, omdat je nu niet moet prutsen met vervelende riempjes.

Een Cinch binding is een mix van een soepele en een glijdende binding. Het is een combinatie van een eenvoudig aantreksysteem met verstelbare riemen. Een Cinch binding is dus een 'hybride' onder de snowboardbindingen.


Besluit

Flow of Cinch bindingen bieden dan wel veel comfort en tijdswinst, maar ook met een soepele binding van hoge kwaliteit zit je sowieso goed. Of je nu beginner bent of expert. Die bestaan ook in verschillende maten, designs en prijzen.


Flexibiliteit: het belangrijkste criterium voor de aankoop van snowboards, boots en bindingen

Net zoals snowboards of snowboardboots onderscheiden ook snowboardbindingen zich hoofdzakelijk door hun hardheid en stijfheid. De waarde van de flexibiliteit verwijst hier naar de soort highback, waarbij flexibele bindingen heel soepel zijn en minder flexibele bindingen stijver.


Flexibel, soepelRiStijfgide
Soepele achterkantHarde/stijve achterkant
Veel flexibiliteitMinder flexibiliteit
Soepel, comfortVeel stabiliteit, goede steun
Je moet grotere inspanningen leverenWeinig kracht nodig, veel regelmaat

De juiste binding voor...


1. Elk board

Je dag op de piste, in het snowpark of in poedersneeuw is pas volledig geslaagd als je boots, bindingen en board perfect op elkaar afgestemd zijn. Let op: je kunt niet elke binding combineren met elk board. Zorg er dus voor dat het bindingsysteem dat je kiest, volledig afgestemd is op je board. Er bestaan 3 verschillende montageopties:


3 gaten
4 gaten
EST rail (Burton)

Met uitzondering van de Burtonbindingen hebben de meeste bindingen een gestandaardiseerde montageplaat, zodat ze probleemloos op de meeste courante boards gefixeerd kunnen worden. De maat moet vooral compatibel zijn met je board. Mensen met grote voeten (vanaf maat 44 ongeveer) doen er vaak goed aan om een extra groot board te kopen, daarbij passende boots en een overeenkomende maat van binding.


... 2. Elke stijl van snowboard

Om de perfecte binding te vinden voor jouw snowboardstijl, moet je letten op de flexibiliteitswaarde van de verschillende modellen. Zoals we al vermeldden, bepaalt de stijfheid van een binding de manier waarop je board in bepaalde omstandigheden reageert.


Freestyle binding: maximale flexibiliteit voor figuren, afdalingen en sprongen

Park bindingen, die de meeste freestylers verkiezen, hebben over het algemeen een vrij lage flexibiliteitswaarde en een relatief soepele basisplaat die zacht is voor je gewrichten. Dat maakt hen ideaal om efficiënt de harde impacts van sprongen en landingen op te vangen.

Wil je vooral in het snowpark en in de halfpipe snowboarden? Dan is zo'n binding ongetwijfeld de juiste keuze. Een lage High back geeft de binding daarbij nog meer wendbaarheid. Voor heel lange sprongen en om aan hoge snelheid te riden, kies je best een iets harder model (gemiddelde flexibiliteit).


Backcountry snowboarding: bindingen voor echte freeriders

Voor de freeride, off-piste snowboarden dus, zijn soepele bindingen minder geschikt, omdat ze je niet genoeg stabiliteit geven voor veilig bochtenwerk, zelfs in poedersneeuw. Als echte freerider kies je hier voor een model met een hogere stijfheid.


All-mountain: de veelzijdige snowboardbinding

Wil je een beetje vanalles doen? Dan is een all-mountainbinding de juiste keuze voor jou. Dit type binding is geschikt voor veel gebruikstypes en dus voor de meeste snowboarddisciplines. Wat flexibiliteit betreft, maak je je keuze het best in functie van het terrein dat je het meest zult doorkruisen. Twijfel je? Kies dan voor een model met een gemiddelde flexibiliteit.


... 3. En elk trainingsniveau

Bij de keuze voor de ene of andere binding moet je niet alleen rekening houden met je snowboardstijl, maar ook met je competentieniveau. Zorg er dus voor dat je snowboarduitrusting - board, snowboardboots en bindingen - optimaal aangepast is aan je competentieniveau.


Als beginner in het snowboarden of als surfer met weinig ervaring moet je proberen om de meest soepele binding te kiezen. Een soepele binding zorgt namelijk niet alleen voor een comfortabel gevoel op je board, maar biedt ook voordelen in de bochten.

Gevorderde riders verkiezen modellen met een gemiddelde flexibiliteit. Die bieden steun en stabiliteit, en een zekere graad van mobiliteit. Ze zijn dus een goed compromis voor mensen die hun eerste freeride ervaringen willen opdoen.

Professionals: hardere bindingen zijn ideaal voor expert riders die houden van snelheid. Ze zijn ook geschikt voor off-piste freeriders.


De juiste binding kiezen

Als beginner heb je een soepele binding nodig, waarmee je snel vooruitgang kunt maken. Hier vind je onze bindingen voor beginners.

Voor gevorderde snowboarders hebben we twee bindingen in ons gamma. De All Road 500 werd ontwikkeld voor snowboarden op de piste. Hij heeft een halfstijve highback en is dus perfect voor agressievere carvingsessies. Voor de freestylers onder ons ontwikkelden we de Endzone 500. De achterkant is veel flexibeler dan die van de All Road 500, deze binding heeft ook een speciale rail aan de tenen. Zo kun je je optimaal aanpassen aan je boots. Het Full EVA schuimkussen biedt optimaal comfort en fungeert als schokdemper bij sprongen. Bij beide bindingen kun je de riemen zonder gereedschap afstellen.

Voor experts hebben we de binding Illusion 700, de stijfste binding uit ons gamma. Ze biedt de beste grip voor snelle, agressieve carvings op de piste. De verhoogde achterkant kan worden aangepast om meer druk door te geven naar de zijkant. Een volledige vulling met EVA biedt eveneens een groter comfort. De straps hebben 3D-schuim voor meer comfort en kunnen ook zonder gereedschap worden aangepast.


Individuele snowboardbindingen: exclusief bij DECATHLON

Bij DECATHLON willen we iedereen een geschikte binding kunnen aanbieden. Daarom hebben we een breed gamma snowboardbindingen in verschillende modellen en maten.


Maat M is voor mensen met een schoenmaat van 36 tot 41;
Maat L gaat van schoenmaat 42 tot 47.

DECATHLON bindingen voor beginnelingen zijn flexibel en extra soepel. Ze zijn heel vergevingsgezind voor stuurfoutjes en dus ideaal voor beginners. Gevorderde en expert riders, pure freestylers en ambitieuze freeriders en carvers, die heel specifieke eisen hebben als het aankomt op de configuratie van hun snowboard, vinden bij ons natuurlijk ook wat ze zoeken.


☄☄☄

FAQ


Waarop moet ik letten als ik een snowboardbinding koop?

Afhankelijk van het voorziene gebruik en je competentie heb je de keuze tussen bindingen met een lage, gemiddelde of hoge flexibiliteit. Stijve bindingen zijn stabieler en bieden meer grip op je board. Die zijn dus beter geschikt voor gevorderde snowboarders. Freestylers en riders die nog niet zo veel ervaring hebben, kiezen dus het best voor een zo soepel mogelijke binding. Zorg er ook voor dat de binding die je kiest echt aangepast is aan je snowboard en aan je boots. Het gaat dan over de maat van de binding en over de manier waarop ze gemonteerd is.


Hoe moet ik een snowboardbinding monteren?

Het correct monteren van een snowboardbinding is heel belangrijk voor je glij-ervaring. Voordat je ze monteert, moet je eerst uitmaken of je Goofy (rechtervoet vooraan) of regular (linkervoet vooraan) ridet. Ben je niet zeker? Ren dan op je sokken een klein stukje over de vloer en laat je dan glijden terwijl je op je voeten blijft staan. De voet die je dan vooraan zet zal dezelfde zijn bij het snowboarden.

Daarna moet je de juiste afstand (stance) en de optimale hoek van je binding bepalen. Voor een ideale krachtoverbrenging zorg je ervoor dat de zool van je snowboardboots volledig in de binding zit.

Daarna kun je de binding vastzetten met de bijgeleverde schroeven.


Hoe kan ik de binding aanpassen aan mijn snowboardboots?


Voordat je de binding vastschroeft op je snowboard, moet je ze aanpassen aan je snowboardboots. De meeste van onze bindingen kunnen volledig zonder gereedschap worden aangepast:


Plaats eerst en vooral een van je boots in de juiste binding (links of rechts) Sluit nu de riempjes. De teenstrap moet in het midden van je tenen zitten, de enkelstrap in het midden van je wreef. Is dat niet het geval? Pas de straps dan aan.

Als je de straps aangepast hebt, sluit je ze totdat je boot in de binding zit, op hetzelfde niveau als de achterkant. Kijk nu het contactoppervlak van je boot in de binding na. Je boot moet volledig in de binding zitten, tot aan de curve voor je tenen. Verplaats indien nodig de voetlijst.

Pas daarna de hoek aan van de rug van je binding. Deze afstelling varieert, afhankelijk van het gebruik en van je boots. Carvingboots bijvoorbeeld hebben een natuurlijke hoek. In dat geval pas je de verhoogde rug aan totdat die rechtstreeks op je boots rust.


Je snowboardbindingen afstellen: wat is de juiste hoek?

De ideale hoek hangt opnieuw af van je stijl en van je competentieniveau. Freestylers staan vaak in 'duck stance', waarbij je tenen naar buiten gericht zijn. Een hoek van +15°/-15° (minimum) is ideaal. De voorste binding is 15° gedraaid in de richting waarin je loopt, de achterste binding draait in de tegenovergestelde richting. Die hoek is ook geschikt voor beginners, omdat je daar snel resultaten mee kunt behalen.

Voor de piste en voor poedersneeuw zijn de meest gekozen hoeken +18° en -6°. Ben je niet zeker? Probeer dan eerst de duck stance. Na een tijdje kun je verschillende hoeken uitproberen totdat je die hoek gevonden hebt waar je je het beste bij voelt.


Op welke afstand moet ik mijn binding vastzetten?

Voor freestylers moet de afstand van je binding tot de nose en tail van je board steeds dezelfde zijn. Zo kun je van plaats veranderen en figuren maken. Hou je meer van carving of poedersneeuw (freeride)? Dan raden we een setback van de bindingen aan, waarbij de binding lichtjes naar achteren staat. De afstand van je binding tot de tail is dus kleiner dan die tot de nose. Dat geeft je een grotere draagkracht in poedersneeuw. Sommige van onze boards hebben een aanbevolen positie. Dat is een goed vertrekpunt voor de meeste riders, en ook voor poedersneeuw. Na een tijdje kun je verschillende afstellingen uitproberen totdat je die gevonden hebt waar je je het beste bij voelt.

Is het een geschenk? Laat ze kiezen Een cadeaubon schenken