Helmen

Snowboardhelmen

Skip categories Skip categories
€3000
€1700
€3000
NIEUWE COLLECTIE
€4000
€3000 −20%
€2400
*Van ‪26/9/2022‬ tot ‪19/11/2022‬
€6000
Skihelm FR 500 groen
Skihelm FR 500 groen
WEDZE

Skihelm FR 500 groen

(17)
Morgen geleverd, indien besteld voor 15u
€9500
NIEUWE COLLECTIE
€7000
€12000 −16%
€10000
*Van ‪10/9/2022‬ tot ‪9/11/2022‬
4.5/5 Op basis van 3651 Beoordelingen in de winkels en online

Een snowboardhelm: onmisbaar voor liefhebbers van wintersporten


Lange tijd werden helmen in wintersport als 'uncool' en onnodig beschouwd. Vandaag zijn ski- en snowboardhelmen echter een onmisbaar accessoire tijdens de winter en het wintersportseizoen. Veiligheid is immers cruciaal, of je nu tricks en sprongen doet in een snowpark, op pistes skiet of buiten de pistes aan het freeriden bent.


Draag een helm voor meer veiligheid op de pistes, in de poedersneeuw of in het fun park


Ski- en snowboardhelmen beschermen je hoofd tegen eventuele verwondingen door een val. Ze zijn dus onmisbaar, vooral bij snelle afdalingen en sprongen in het fun park. Wist je overigens dat 85% van de hoofdletsels bij alpinesporten vermeden kunnen worden door een geschikte helm te dragen?

Het is dan ook niet meer dan normaal dat het dragen van een helm vandaag verplicht is in professionele wedstrijden. Een snowboardhelm is op dezelfde manier ontwikkeld als een motorhelm. Hij is dan ook goed bestand tegen harde botsingen of een hevige stoot tegen mogelijke obstakels.

De huidige snowboardhelmen zorgen overigens niet alleen voor een optimale bescherming. Heel wat modellen worden vandaag verkocht in trendy kleuren en designs. Ze zijn dan ook uitgegroeid tot een echt modeaccessoire voor wintersportliefhebbers.


Koopwijzer: Hoe vind je de geschikte snowboardhelm?


Houd zeker rekening met de volgende aspecten als je op zoek gaat naar de beste ski- of snowboardhelm:

  • veiligheidscertificaten (CE-markering);
  • de maat;
  • ventilatie;
  • de manier waarop hij gemaakt is;
  • compatibiliteit met je skibril.

De betreffende veiligheidscertificaten


Voordat snowboard- of skihelmen in Europa op de markt komen, moeten ze eerst aan diverse veiligheids- en beschermingsvoorschriften voldoen. De Europese richtlijn EN 1077 bepaalt die criteria.

Helmen worden onderverdeeld in twee categorieën (beschermingsklassen):

  • Beschermingsklasse A: Deze 'integraalhelmen' hebben een volledige schaal en bedekken het hele hoofd. Ze zitten strak rond het hoofd en bieden de best mogelijke bescherming aan het hoofd zelf, maar ook het gebied rond de oren en de slapen Ze worden vooral gedragen door ski-racers met veel ervaring die vaak op hoge snelheden over de pistes scheuren.
  • Beschermingsklasse B: Deze helmen met een halve schaal omsluiten alleen het bovenste deel van het hoofd. Heel wat modellen beschikken ook over uitneembare oorpads. Helmen met een halve schaal zijn lichter, comfortabeler, soepeler en beweeglijker. Ze zijn een uitstekende keuze voor beginnende snowboarders. De helmen bieden ook meer bewegingsvrijheid waardoor ze erg populair zijn bij heel wat snowboarders.

Een snowboardhelm van hoge kwaliteit moet absoluut een CE-certificaat hebben. Met de CE-markering garandeert de fabrikant dat het betreffende model daadwerkelijk voldoet aan de eisen van de norm 1077. De volgende tabel geeft een overzicht van de verschillende testcriteria binnen de verschillende beschermingsklassen:

Criterialasse AKlasse B
BeschermingVolledig hoofd, inclusief de orenEnkel het bovenste deel van het hoofd.
SchokabsorptieVoldoende demping voor een gesimuleerde val van 3 m hoogte.Voldoende demping voor een gesimuleerde val van 1,5 m hoogte.
PenetratieBij een impact vanop 75 cm hoogte op een puntig voorwerp, mag dit voorwerp de schaal niet doorboren.Bij een impact vanop 37,5 cm hoogte op een puntig voorwerp, mag dit voorwerp de schaal niet doorboren.

Maat en verstelbaarheid


Het is ontzettend belangrijk dat je ski- of snowboardhelm perfect past om je hoofd bij een val zo goed mogelijk te beschermen. De helm mag dus niet te strak zitten, maar ook niet te los. Een te losse helm kan namelijk afglijden als je van de pistes scheurt. Let er bij je aankoop dus op dat de helm goed op je hoofd past.

Beschermende helmen van hoge kwaliteit hebben vaak een uitneembare binnenschaal die je kunt afstellen. Snowboardhelmen voor mannen en vrouwen verschillen overigens op het vlak van vorm en maat.


Kies voor een helm met een goede verluchting


Een warme helm is in de winter erg aangenaam maar bij mildere temperaturen zul je relatief snel gaan transpireren. Voldoende verluchting is dus van cruciaal belang voor een optimaal comfort, vooral tijdens de zachte lentemaanden.


Hardshell vs. InMold


De eerste skihelmen zijn gemaakt van een schaal van hard plastic (hardshell) met een extra binnenschaal. De twee onderdelen worden eerst apart gemaakt en vervolgens gelijmd. Vandaag werken echter steeds meer fabrikanten volgens het goedkopere InMold-principe. Hierbij wordt de buitenlaag gelast op een speciaal hard schuim.

Beide soorten helmen hebben uiteraard hun voor- en nadelen.

HardshellInMold
MateriaalBinnenschaal van EPS-schuim &Buitenschaal van carbon of ABS.Binnenschaal van polystyreen &Buitenschaal van polycarbonaat.
ProductieDe buiten- en binnenschaal worden apart gemaakt (later gelijmd).Vormgegeven door injectie: de buiten- en binnenschaal zijn stevig aan elkaar gelast ('in mould'-helmen).
EigenschappenGelijkmatige verdeling van de energie bij impact.Vervorming van de helm op het punt van de impact.
Voordelen• Mogelijke plaatsing van een ventilatiesysteem of een beschermrooster tussen de schalen ;
• Betere luchtcirculatie. ;
• Goede demping.
• Prijs-kwaliteitsverhouding. ;
• Zeer stevig. ;
• Lichtgewicht..
Nadelen• Duurder ;
• Zwaarder;
• Slechte verluchting

Innoverende hybride modellen combineren de voordelen van de twee productieprocessen. Het bovenste deel van de helm is gemaakt van een klassieke harde schaal, terwijl de InMold-technologie wordt gebruikt om de binnenschaal te maken.


Snowboardhelm en -bril: de perfecte combinatie


Een volledige uitrusting met een snowboard, bindingen en schoenen is van cruciaal belang voor ervaren en amateursnowboarders. Zo kun je zoveel mogelijk plezier beleven op de pistes, in de halfpipe of in de poedersneeuw. Daarnaast moeten je snowboardhelm en -bril ook perfect zitten en compatibel zijn met elkaar. Om je gezicht efficiënt tegen de wind, de koude en de zon te beschermen, dien je:

  • ervoor te zorgen dat de ruimte tussen je helm en skibril niet te groot is;
  • te kiezen voor een helm met een extra houder/speciale clips om de riem van je snowboardbril aan te hangen;
  • in het beste geval te kiezen voor een helm en een bril van dezelfde fabrikant/hetzelfde merk.

Vizierhelmen zijn vooral praktisch in gebruik. DECATHLON biedt je een uitgebreide keuze aan vizierhelmen, klassieke snowboardhelmen en snowboardbrillen.


FAQS


Ski- en snowboardhelmen met of zonder vizier: welke kiezen?


Snowboardhelmen met vizier beschermen je niet alleen tegen verwondingen door een val maar ook tegen slecht weer. Je hoeft zelfs geen skibril te kopen. Toch biedt een goed passende snowboardbril, aangepast aan je helm en de weersomstandigheden, nog steeds de beste bescherming tegen de wind, neerslag en de zon.


Skihelm vs. snowboardhelm: wat is het verschil?


Algemeen genomen zijn er weinig verschillen tussen ski- en snowboardhelmen. Snowboarders kiezen echter vaker voor helmen met een halve schaal. Die helmen bieden namelijk meer bewegingsvrijheid, erg handig bij het freestylen en freeriden.

Snowboarders die met grote snelheden over de pistes naar beneden scheuren kiezen best voor een goed aansluitende helm met een volledige schaal. Beginners en amateursporters hebben vaker de neiging om te kiezen voor een lichte helm met een halve schaal. Dergelijke helm zorgt niet alleen voor meer flexibiliteit maar geeft ook een beter zicht.


Kan ik gaan fietsen met een snowboardhelm?


Het lijkt op het eerste gezicht misschien aannemelijk om dezelfde helm te gebruiken om te skiën/snowboarden en te fietsen. Toch moet je voor je eigen veiligheid steeds kiezen voor een helm die gemaakt is voor de betreffende sport. Snowboardhelmen worden namelijk in volledig andere omstandigheden dan klassieke fietshelmen gebruikt. Fietshelmen zijn namelijk gemaakt om bestand te zijn tegen een val op een hardere ondergrond, bijvoorbeeld asfalt.

Fietshelmen zijn daarnaast ontwikkeld voor andere temperaturen. Je zult waarschijnlijk sneller gaan transpireren met een ski- of snowboardhelm vanwege onvoldoende ventilatie voor het fietsen.


Wanneer moet ik mijn skihelm vervangen?


Hoe vaak je een snowboard- of skihelm door een nieuw exemplaar moet vervangen, hangt onder meer af van het gebruiksdoel van de helm en de gebruiksduur. Hoe meer je de helm draagt, hoe minder lang hij meegaat.

Bovendien moet je na elke (zware) val een nieuwe skihelm kopen. Zelfs als de helm op het eerste gezicht niet beschadigd lijkt, is de beschermende functie na een impact niet meer verzekerd.


Is het een geschenk? Laat ze kiezen Een cadeaubon schenken