Hardboards

Hardboards

Skip categories Skip categories
€49000 −30%
€34000
*Van 25/11/2022 en zolang de voorraad strekt
4.3/5 Op basis van 45 Beoordelingen in de winkels en online

Hoe kies ik een hardboard?


Bij het kiezen van een hardboard is het essentieel om je surfniveau te kennen. Als je weet welk niveau je hebt, kan je de juiste keuze maken. Als je een beginner bent, kies je waarschijnlijk voor een ""Mini Malibu""-board dat tussen de 7 en 9 voet lang is. De vorm is afgerond en heeft weinig “rocker” of kromming. De ""Mini Malibu""-surfplank is breed van tail tot nose en een stabiele surfplank. Dit board is daarom heel geschikt voor beginners.

Als je een gemiddeld surfniveau hebt, zal je een surfplank willen met een lengte tussen 6 en 7 voet. Bij een gemiddeld niveau is het type hardboard dat je moet kiezen een ""Fish""-board of een evolutieve surfplank. “Fish”-boards zijn kort maar breed waardoor je als gemiddelde surfer kleine golven kan blijven vangen. Het “Fish”-board heeft weinig rocker en een afgeronde vorm. Als je een gemiddeld surfniveau hebt, kan je ook kiezen voor een evolutieve surfplank, die het midden houdt tussen de ""Mini Malibu"" en het ""Shortboard"". Ze is comfortabel maar geeft tegelijkertijd de mogelijkheid om vrij bruuske manoeuvres uit te voeren.

Wanneer je een zeer goed surfniveau hebt, zal je het meest plezier beleven met een ""Shortboard"". Om met dit type board te kunnen surfen, moet je over een minimum aan techniek beschikken en de take-off/bottom-turn volledig onder de knie hebben. Voor een beginner is dat totaal ondenkbaar. Dit type board is erg populair en stelt je in staat radicale manoeuvres uit te voeren. Het shortboard is kort en smal. Tenslotte moeten we ook de ""Longboards"" vermelden. Dit zijn zeer lange en zware boards die niet worden aanbevolen voor beginners. Longboards waren de eerste boards die werden gebouwd. Met een longboard kan je eerder dan anderen een golf pakken en lange tijd zachtjes op dezelfde golf blijven glijden.


""

Het verschil tussen een grote en een kleine surfplank


Beginners kunnen het best voor een grote surfplank kiezen, omdat die meer drijfvermogen heeft. Dit grotere drijfvermogen stelt hen in staat om makkelijker op te staan (take-off) en biedt meer comfort tijdens het uitpeddelen. Bovendien zal de beginnende surfer, wanneer hij steunfouten maakt, niet het risico lopen meteen van het board te vallen. Ook grotere personen en surfers die grote golven willen pakken, kiezen best een grote surfplank. Kleinere surfboards laten toe om meer tricks te doen omdat ze wendbaarder zijn. Kleinere surfplanken halen ook meer snelheid op kleinere golven en worden over het algemeen gebruikt voor holle golven.


Het belang van de dikte van een surfplank


Als een surfplank aan de voorkant dik is, zal ze meer snelheid bieden in de langzamere delen van de golf. Als een surfplank aan de achterkant dik is, zal ze minder wendbaar zijn. Meer ervaren surfers zullen waarschijnlijk kiezen voor dunnere boards omdat met dit type board veel verschillende manoeuvres kunnen worden uitgevoerd. De plank zal minder drijven, waardoor ze wendbaarder is. Een dunne surfplank zal echter de neiging hebben te zinken in de zachte delen van een golf.


""

Verschillende types harde planken bij Decathlon


- ""Mini-Malibu"" plank
- ""Hybride"" plank
- ""Shortboard"" plank
- ""Fish"" plank
- ""Longboard"" plank
- ""Softboard"" plank


""

De oorsprong van het surfen


Het is onmogelijk het begin van de surfgeschiedenis te dateren, maar historici hebben in vulkanische rotsen in Zuid-Amerika gegraveerde tekeningen gevonden waarop surfers waren afgebeeld. Dit betekent dat surfen al lang geleden in Hawaï of aan de Peruviaanse kust werd beoefend. In de 18e eeuw meldden schrijvers en ontdekkingsreizigers dat ze mensen zagen surfen in Polynesië, en in de 19e eeuw aan de Afrikaanse kust of in Nieuw-Zeeland. Dankzij de beschrijvingen van de auteurs merken de specialisten echter een verschil op in de manier van surfen naar gelang van de plaatsen waar werd gesurft. In Hawaï, Nieuw-Zeeland of Polynesië werd volgens deskundigen het surfen al staand beoefend, terwijl op andere plaatsen alleen liggend op de plank werd gesurft. Hawaï wordt beschouwd als de ""bakermat van het surfen"" omdat het de enige plaats is waar surfen werkelijk in de lokale cultuur is ingeburgerd.

In het begin van de 20e eeuw werd surfen een toeristische attractie in Hawaï, maar de sport verspreidde zich al snel naar Californië, Australië en Nieuw-Zeeland. In die tijd werden surfplanken van hout gemaakt, maar al snel verscheen er een plank die we een ""Longboard"" noemen en die een mythische plank werd in de geschiedenis van deze sport. Daarna zal de fabricage van surfplanken worden geïndustrialiseerd, wat de ontwikkeling van deze sport over de hele wereld zal bevorderen.

Is het een geschenk? Laat ze kiezen Een cadeaubon schenken