Wandelkledij in merinowol

Wandelkledij in merinowol

Hulp bij je keuze
Merinowol, beestig goed!
Skip categories Skip categories
Skip filters
Filters
BEST BEOORDEELD
€1200
€3000 −16%
€2500
*Van 3/2/2023 en zolang de voorraad strekt
BEST BEOORDEELD
€2000 −15%
€1700
*Van 9/9/2022 en zolang de voorraad strekt
€4495 −11%
€3995
*De uitverkoop begint op 6/2/2023
4.6/5 Op basis van 4511 Beoordelingen in de winkels en online

Kleding van merinowol

MERINOWOL IN PLAATS VAN POLYESTER: MERINOWOLLEN ONDERGOED, MERINOWOLLEN WANDELSOKKEN & CO.


Sport- en outdoorkleding van merinowol wordt steeds populairder. En terecht! Want of het nu gaat om merinowollen ondergoed, boxershorts of wandelsokken, dankzij de unieke eigenschappen is merinowollen kleding in veel opzichten superieur aan textiel van andere materialen.


MERINOWOL - LUXEWOLVEZEL UIT AUSTRALIË


Het beroemde merinoschaap werd al in het begin van de 14e eeuw in Spanje gefokt. Ongeveer 200 jaar geleden, namelijk in de 19e eeuw, vond de edele merinowol uiteindelijk zijn weg van het Iberisch schiereiland naar Australië. Ook nu nog komt het grootste deel van de wereldproductie van merinowol uit Australië.

Maar wat maakt merinowollen ondergoed, sokken en T-shirts zo uniek? Vergeleken met 'normale' wolvezels is de wol van merinoschapen half zo dik, namelijk 15-25 micron (1000 micron is ongeveer één millimeter). Dit maakt merinovezels bijzonder zacht en soepel waardoor de wol een echt natuurlijk alternatief is voor synthetische vezels of andere wolsoorten.


VAN WANDELSOKKEN TOT FUNCTIONELE KLEDING VAN MERINOWOL: WARM BLIJVEN OOK ALS HET KOUD IS


Dankzij de fijne, dunne structuur is merinowol uiterst zacht voor de huid, kriebelt het niet en voelt het dus goed aan tegen de huid en is het bijzonder comfortabel. Maar daarnaast zijn er nog andere eigenschappen die merinowol tot het ideale materiaal maken voor broeken, functionele T-shirts en andere sportkleding. De wol van merinosschapen is immers
•  natuurlijk
•  ademend
•  opwarmend/verkoelend (afhankelijk van het seizoen)
•  isolerend
•  vochtregelend
•  onderhoudsvriendelijk
•  geurvrij en antibacterieel
•  beschermend tegen uv-straling
•  maar ook vlamvertragend

In tegenstelling tot polyester, dat wordt geproduceerd uit eindige fossiele brandstoffen zoals aardolie, is merinowol een hernieuwbare grondstof die zelfs kan worden gerecycled en gecomposteerd - wat een positief effect heeft op de klimaatbalans van onze kleding.


(FUNCTIONELE) T-SHIRTS, BOXERS EN VEEL MEER ... NATUURLIJK VAN MERINOWOL


Gewone dagelijkse kleding (zoals truien, vesten, mutsen of sjaals), maar ook functionele outdoorkleding profiteert van de vele positieve eigenschappen van merinowol. Omdat fijne wolvezels vrijwel geurloos zijn en dus minder snel naar transpiratie ruiken dan bijvoorbeeld polyester, wordt merinowol vaak gebruikt voor sport- en functionele kleding. Bovendien kunnen fijne wolvezels tot 35% van hun eigen gewicht aan vocht absorberen, een capaciteit die ook sporters ten goede komt. Het dragen van merinowollen kleding heeft bewezen effectiever te zijn dan andere outdoorkleding bij de volgende sporten:
•  skiën, snowboarden of sleeën
•  klimmen of alpinisme
•  tijdens lange wandelingen en trektochten
•  tijdens ritten op een racefiets of bij het mountainbiken
•  terwijl je balanceert op een slackline
•  ... en zelfs bij het jagen.


NIET ALLE MERINOWOLLEN KLEDING IS GELIJK: HET PERFECTE T-SHIRT VOOR WANDELEN EN SPORTEN


Merinowol is ongetwijfeld een van de fijnste en meest edele wolvezels ter wereld. Tegelijkertijd zijn er grote verschillen in de kwaliteit van de wol, en dus uiteraard ook in de kwaliteit van de kleding. De prijsklasse is dus zeer breed. Natuurlijk wordt de kwaliteit van merinowol niet alleen afgemeten aan de aankoopprijs, maar merinowollen kleding of T-shirts van goede kwaliteit kosten wel wat meer. In het algemeen geldt dat hoe complexer de wolvezels zijn om te verkrijgen, hoe hoger de kwaliteit. Naast het aandeel merinowol bepaalt ook de fijnheid van de gebruikte wolvezels de kwaliteit en de prijs van de kleding. Hier wordt een onderscheid gemaakt tussen verschillende niveaus:


UltrafineMax. 16,9 micron
superfine17-18,9 micron
fine19-21,9 micron
medium12-23,9 micron
strong24-25,9 micron

De mate van fijnheid heeft een directe invloed op het comfort. Met andere woorden, hoe fijner de wolvezels, hoe comfortabeler de kleding op je huid aanvoelt.


HOE ONDERHOUD JE MERINOWOLLEN KLEDING - FUNCTIONELE MERINOWOLLEN KLEDING OPTIMAAL WASSEN


Merinowollen kleding is over het algemeen verrassend makkelijk te onderhouden. Daar zijn verschillende redenen voor. Enerzijds zorgt de unieke structuur van de merinovezels voor een zelfreinigend effect van de wol, anderzijds dringen vuildeeltjes niet door in de kledingstukken. Daarom hoeft merinowollen kleding maar zeer zelden gewassen te worden. Bovendien droogt merinowol extreem snel. Dit betekent dat merinowollen ondergoed, functionele T-shirts en wandelsokken in een mum van tijd voor hergebruik klaar zijn. Hoewel het onderhoud van (zuivere) merinowollen producten vrij beperkt is, zijn er toch een paar belangrijke punten om rekening mee te houden bij het wassen. Als je het volgende advies volgt, zul je zeker nog lang van je merinowollen kleding kunnen genieten:


Do'sDon'ts
Het beste is om merinowollen kleding op 30-40°C in de wasmachine te wassen.Het gebruik van bleekmiddelen of wasverzachters moet in alle gevallen worden vermeden.
Vóór de eerste wasbeurt altijd de wasinstructies van de fabrikant raadplegen.Voor zover mogelijk de wasdroger gebruiken. Het milieu en je merinowollen kleding zullen je dankbaar zijn.
Keer kledingstukken binnenstebuiten vóór het wassen en sluit knopen en ritssluitingen.
Gebruik voor het wassen een normaal, volwaardig wasmiddel. Het is niet nodig om een speciaal wasmiddel voor wol te gebruiken.
Of het nu gaat om functioneel ondergoed, T-shirts of wandelsokken van merinowol, het is het beste om de kleding aan de lucht te laten drogen.

FAQ


Hieronder hebben we een aantal van de meest gestelde vragen en antwoorden over merinowol en merinowollen kleding voor jou op een rijtje gezet.


Wat is merinowol?

Merinowol is een uiterst fijne wolvezel van hoge kwaliteit die verwarmend werkt, het vocht reguleert en een antibacteriële werking heeft. Bovendien is deze edele wol zeer onderhoudsvriendelijk en droogt die snel, waardoor de wol bijzonder geschikt is als materiaal voor sport- en outdoorkleding (bijvoorbeeld in de vorm van functioneel merinowollen ondergoed).


Waar komt merinowol vandaan ?

Zoals de naam al doet vermoeden, zijn de fijne vezels van merinowol afkomstig van 'merinos', een ras van fijnwollige schapen uit Noord-Afrika, dat in de vroege middeleeuwen in Spanje werd geïntroduceerd en voor het eerst voor fokdoeleinden werd gebruikt. In de 19e eeuw kwamen de merinoschapen dan uiteindelijk naar Australië en Nieuw-Zeeland, waar zich al snel een echte industrie ontwikkelde voor de productie van deze hoogwaardige wol. Tegenwoordig wordt merinowol in alle delen van de wereld geproduceerd, maar Australië blijft het belangrijkste land van herkomst.


Hoe wordt merinowol verkregen en geproduceerd?

Om merinowol te verkrijgen, worden de schapen twee keer per jaar geschoren. Dat scheren duurt gemiddeld vier minuten per schaap, wetende dat een professionele scheerder tot 150 merinoschapen per dag kan scheren. De wol wordt vervolgens onderzocht en in een specifieke categorie ingedeeld volgens verschillende kwaliteitscriteria (zoals fijnheid, lengte of scheurvastheid). Ten slotte gaat de wol naar de wasserij, waar ze wordt gereinigd voordat ze wordt verwerkt.


Waar kun je merinowol kopen?

Je kunt kleding van merinowol of merinovezels kopen in onze winkel of rechtstreeks in de online Decathlon-shop. Bij de aankoop van merinoproducten moet rekening worden gehouden met de volgende criteria:
• Hoe fijn is de wol? (hoe fijner de wol, hoe comfortabeler het is).
• Wat is het percentage merinowol (voor kleding)?
• Is de prijs-prestatieverhouding juist?


Hoe werkt merinowol?

Kledingstukken van merinowol zijn bijzonder goed ademend en hebben bovendien een isolerende werking. Dit is te wijten aan het feit dat wolvezels voor 85% uit lucht bestaan. Terwijl een functioneel T-shirt of boxershort van merinowol je huid in de zomer verkoelt, houden merinowollen ondergoed, mutsen of sokken je in de winter warm. Bovendien kan merinowol tot 35% van zijn eigen gewicht aan vocht absorberen en afvoeren. Dankzij deze uitstekende vochtregulatie is merinowol vaak het materiaal bij uitstek voor sport- en outdoorkleding.


Hoe warm is merinowol?

Dankzij de speciale vezelstructuur is merinowol perfect geschikt om je warm te houden, zelfs op koude winterdagen. Dat komt doordat merinovezels die meerdere malen gekroesd en gekruld zijn voor een groot deel uit lucht bestaan, waardoor de lichaamswarmte beter wordt vastgehouden dan bijvoorbeeld katoen of andere vezels. Zo bieden sjaals, truien of functioneel ondergoed van merinowol optimale bescherming tegen de kou, zelfs bij temperaturen onder het vriespunt.


Wat is beter/warmer - merinowol, kasjmier of traditionele scheerwol?

In het algemeen verwijst de term 'scheerwol' naar alle wol die is verkregen door het scheren van een levend dier. Terwijl 'gewone' wol bekend staat om zijn licht ruwe karakter, is scheerwol van kasjmirgeiten of merinoschapen beduidend zachter en bovendien beter isolerend.

Op het gebied van multifunctionele kleding is merinowol echter duidelijk superieur aan kasjmier. Dit komt doordat merinowol niet alleen zeer goede thermische prestaties en een isolerend vermogen biedt, maar ook transpiratie beter afvoert dan andere wolvezels.


Waarom ruikt merinowol niet?

In tegenstelling tot functionele kledingstukken van synthetische vezels, ontstaat er geen onaangename transpiratiegeur bij het dragen van ondergoed of T-shirts van merinowol. Deze vorm van geurneutralisatie is te danken aan de eiwitmoleculen in de merinovezels, die er enerzijds voor zorgen dat zweet zich slechts moeizaam in het textiel vastzet en anderzijds het afbreken van zweetdeeltjes op de huid effectief tegengaan.


Waarom jeukt merinowol niet?

Merinowol is zo fijn dat de vezels meebewegen met de contouren van je huid en daardoor aanzienlijk minder irriteren. Zelfs wol in de 'strong' fijnheidsklasse (24-25,9 micron) jeukt daarom over het algemeen niet.


Hoe was je merinowol?

Je kunt merinowollen kleding zonder problemen op 30-40°C in de wasmachine wassen. Wasverzachters en waspoeders met bleekmiddelen moet je wel vermijden. Het is het beste om je merinowollen kleding daarna aan de lucht te laten drogen.


Waarom kan ik merinowol niet wassen met wasverzachter?

Net als andere wolsoorten mag je merinowol niet wassen met wasverzachter omdat dit de tere vezels aantast. Dit resulteert vaak in vormloze kledingstukken.


Is het een geschenk? Laat ze kiezen Een cadeaubon schenken