HOE BEGIN JE MET SNOWBOARDEN?

Wil je graag een andere sneeuwsport ontdekken?

Maak dan kennis met snowboarden!

Hoe begin je met snowboarden?

Deze superleuke sport is voor iedereen weggelegd, ongeacht je skiniveau. Denk je dat het voor jou te hoog gegrepen is? Laat ons je van het tegendeel overtuigen!

Speciaal voor jou zijn we naar La Clusaz gegaan om er de tips en tricks van Victoria Codron, beter bekend als "Vik", te aanhoren.

Deze instructrice bij de Franse skischool ESF en winnares van de challenge voor snowboardinstructeurs (bordercross) in 2006 geeft je al haar basistips voor een goede start.

snow_debuter_wedze

4 VRAGEN AAN VIK

WAT IS VOLGENS JOU DE IDEALE LEEFTIJD OM TE STARTEN MET SNOWBOARDEN?

8 jaar is de aanbevolen minimumleeftijd, want dan is het kraakbeen gevormd. Nadien staat er geen leeftijd meer op! Ik heb zelfs ooit een leerling van 60 jaar gehad.

MOET JE AL KUNNEN SKIËN OM TE LEREN SNOWBOARDEN?

Nee, niet noodzakelijk. Enige kennis van het skiën kan helpen (voornamelijk voor het kanten), maar je kan perfect leren snowboarden zonder dat je ook maar ooit een andere wintersport hebt beoefend.

WELKE UITRUSTING KAN JE AANRADEN?

Om te beginnen is het niet zozeer de outfit die belangrijk is, Je kunt beter veel aandacht besteden aan je bescherming. Alleen een helm is niet genoeg. Je hebt ook polsbescherming nodig, want blessures aan de polsen komen het vaakst voor bij beginners! Denk ook aan rugbescherming om jezelf te beschermen tegen skiërs die achter je komen op de piste. In het begin zal je immers vaak in de sneeuw zitten! Wat het board betreft: kies er best een van soepel materiaal dat 'niet te lang' is (tot onder de kin). Om de bindingen af te stellen, moeten de twee voeten minstens even ver als de onderarmen (handen inbegrepen) verspreid staan. Als je zelf je bindingen afstelt, moet de hoek achteraan -2 tot -4° zijn en vooraan +10 tot 15°. Maak de bindingen en de schoenen goed vast, want dat is een vaak voorkomende fout...

WELKE OEFENINGEN RAAD JE AAN VOOR BEGINNERS?

Ik raad beginners aan te starten op een stuk aflopend vals plat, waar ze vanzelf tot stilstand komen. Zet enkel de voorste voet vast om je evenwicht te leren vinden. Hierna kan je een gemakkelijke (groene) piste proberen om te leren roetsjen en het "vallend blad" te trainen. In deze fase raad ik aan gewend te raken aan de skilift, want je traint er je evenwicht mee en je leert hoe je je snowboard plat kunt houden. Vervolgens ga je (maximaal een dag of twee, vaak gedurende enkele uren, afhankelijk of je de bocht aankunt of niet) bochten proberen nemen, door te steunen op de hiel (backside) of op de voorvoet (frontside).

 

Je hebt het goed begrepen: snowboarden betekent dus vooral plezier maken en is perfect voor al wie gemotiveerd is.

Nu je wat meer weet over snowboarden, ben je klaar voor het avontuur! Klaar om naar de sneeuw te trekken, alleen, met vrienden of met je familie!