Kipsta-ambassadeur kevin vandendriessche: « ik heb me altijd voor 200% gegeven »

.

KIPSTA-ambassadeur Kevin Vandendriessche: « Ik heb me altijd voor 200% gegeven »

Toen hij in juli 2012 tekende bij Moeskroen, was Kevin Vandendriessche (32) een nobele onbekende in België. Vandaag is hij uitgegroeid tot een 'zekerheidje' in de Jupiler Pro League. Na zes jaar Oostende voelt hij zich nu volledig thuis in Kortrijk, waar hij sinds dit seizoen (2021-2022) voetbalt.

Geen opleiding "à la française"

In tegenstelling tot de overgrote meerderheid van profvoetballers in Frankrijk, volgde Kevin Vandendriessche geen traditioneel parcours. Niet via een opleidingscentrum dus. Tot zijn 17de groeide Kevin op in de club van zijn dorp, Fretin, in de buitenwijken van Lille. "Als kind konden mijn ouders me niet overal volgen. Er waren een paar contacten met andere clubs, maar ik voelde me goed bij mijn kleine club met mijn vrienden. Profvoetballer worden, daar was ik niet echt mee bezig. Carrière maken was nooit mijn doel in het begin. Dat is beetje bij beetje gekomen. Ik heb altijd alles gegeven, en werd daar uiteindelijk ook voor beloond." Na Fretin belandde Vandendriessche bij US Lesquin. In de CFA (4de niveau van het Franse voetbal) liet hij zich al snel gelden centraal in de verdediging, en dat leverde interesse op van Guinkamp (Ligue 2). Hij tekende er voor twee jaar. "Ik kende een zeer goede voorbereiding met het eerste elftal. Wanneer de competitie in de CFA weer begon (Guinkamp B, het tweede elftal, speelde toen in de CFA, nvdr.), was er een tweede fysieke voorbereiding. Toen boekte ik geen vooruitgang meer. Mijn wedstrijden vielen tegen, en ik begon mijn zelfvertrouwen te verliezen. Guinkamp wilde me nog steeds houden, maar ik wilde terug naar Noord-Frankrijk om mijn batterijen op te laden en weer zelfvertrouwen te krijgen." Op weg naar Wasquehal!

(Foto: KV Kortrijk)

KIPSTA-ambassadeur Kevin Vandendriessche: « Ik heb me altijd voor 200% gegeven »

De magie van de beker

In Frankrijk voel je regelmatig de magie van de beker. Zo was het ook op 8 januari 2011. Wasquehal (CFA 2) versloeg Auxerre in de 1/32e finale. Ondanks een achterstand won Klein Duimpje alsnog van Benoît Pedretti en co, die dat jaar zelfs nog in de Champions League speelden. Vandendriessche speelde de hele wedstrijd. "We hadden een goed team voor de CFA 2, met ambities om te promoveren. En in de beker hebben we een zeer mooi parcours afgelegd." Na Auxerre wachtte Lille in de volgende ronde. Tegen een team dat even later de dubbel titel-beker wist binnen te halen werden Vandendriessche en co met het kleinste verschil verslagen: 1-0. Eden Hazard bleef toen heel de wedstrijd op de bank, maar op het veld stonden toch namen als Gervinho, Mathieu Debuchy, Rio Mavuba en Yohan Cabaye. "Maar een truitje heb ik na de wedstrijd niet gevraagd", lacht Vandendriessche. "Daar hou ik niet zo veel van. Mathieu Debuchy komt ook uit Fretin, dus ik zou het hem nog steeds kunnen vragen als ik wil ..."

KIPSTA-ambassadeur Kevin Vandendriessche: « Ik heb me altijd voor 200% gegeven »

Als je 6 jaar voor een team speelt, is dat altijd een belangrijk hoofdstuk in je carrière. Ook na mijn contract heeft KV Oostende nog een speciale plaats in mijn hart.

Kapitein van het oostendse schip

Na een passage bij Moeskroen, wordt Kevin Vandendriessche een vaste waarde bij KV Oostende in de Jupiler Pro League. Tussen 2015 en 2021 draagt hij het shirt van Oostende maar liefst 216 keer. "Ik heb deze club zien evolueren. Als je 6 jaar voor een team speelt, is dat altijd een belangrijk hoofdstuk in je carrière. Ook na mijn contract heeft KV Oostende nog een speciale plaats in mijn hart." Vandendriessche groeide bij de Kust Boys uit tot kapitein. "Ik spreek geen Nederlands, maar ik heb me goed kunnen aanpassen aan de club en aan het Belgische voetbal." Het hoofdstuk 'Oostende' werd voor Vandendriessche op de mooiste manier afgesloten, op een avond in mei 2021. "Ik scoorde en gaf een beslissende pass tijdens onze 1-3 zege bij Standard", herinnert de middenvelder zich nog. "Zeer jammer dat er geen supporters waren toen, maar ik denk toch dat ik als speler ook bij hen iets heb nagelaten."

KIPSTA-ambassadeur Kevin Vandendriessche: « Ik heb me altijd voor 200% gegeven »

Zijn rol als kipsta-ambassadeur:
« ik was meteen verkocht »

Toen Kipsta in de zomer van 2020 partner werd van KV Oostende, werd Vandendriessche ook ambassadeur van ons voetbalmerk. "Ik ging mijn fysieke testen afleggen, toen ze me vroegen om eerst even in de winkel van Oostende te passeren. Ik heb de schoenen en kledij daar reeds uitgeprobeerd, en ik was meteen verkocht. Dus besloten we om samen aan iets moois te bouwen." Vandaag speelt Vandendriessche met de Kipsta CLR aan zijn voeten. "Ik voel me zeer goed in deze schoenen. Het balgevoel is zeer goed. Ik kijk al uit naar de nieuwe modellen." De rol van Vandendriessche en die van andere ambassadeurs bestaat erin om de producten - en dus ons voetbalmerk - mee te verbeteren. "Ik geef zo veel mogelijk details over mijn gevoel in en met de schoenen, zodat ze nog beter gemaakt kunnen worden. Kipsta heeft al een lange weg afgelegd. Het merk wordt steeds wat bekender. Vanaf 2023-2024 zullen alle wedstrijden in de Jupiler Pro League met een Kipsta-bal gespeeld worden, dat is alvast geweldig nieuws."

KIPSTA-ambassadeur Kevin Vandendriessche: « Ik heb me altijd voor 200% gegeven »

Franck berrier, een man van goud

Al van toen hij jong was, bewonderde Vandendriessche Zinedine Zidane. Vandaag is dat nog steeds het geval. "Zowel als speler als persoonlijkheid", verduidelijkt hij. Maar als hij 1 speler heeft onthouden uit zijn voetbalcarrière, dan is het wel de betreurde Franck Berrier, die in augustus 2021 overleed aan een hartaanval.

"Ik ontmoette hem in Oostende, en we hadden al meteen een goede klik. Hij was echt een man van goud, ondanks wat velen dachten. Hij had een groot hart. Wat hij bracht op een voetbalterrein was bovendien ongelooflijk. Als je naast zo iemand kan spelen op een veld, wordt plots alles makkelijker. Zijn techniek was ongezien goed, net als zijn filosofie over voetbal. Hij had alles."

Op elke training en wedstrijd geef ik me voor de volle 200%. Mijn plek en mijn carrière heb ik zeker niet gestolen.

Snelle aanpassing in kortrijk

Door bij KV Kortrijk te tekenen voor 2 seizoenen (2021-22 en 22-23), voetbalt Kevin Vandendriessche momenteel weer wat dichter bij zijn woonst in Wervik-Zuid. "Het feit dat Kortrijk dichter bij huis lag, was absoluut een pluspunt. Ik ben er zeer goed ontvangen, en heb me er al snel kunnen aanpassen." In december 2021 scoorde Vandendriessche op bezoek bij KV Oostende, zijn ex-club. "Dat doelpunt heb ik niet gevierd, ondanks dat mijn focus nu 100% op Kortrijk ligt."

Op zijn 32ste geeft Vandendriessche aan dat het einde van zijn carrière niet meer heel lang op zich zal laten wachten. Toch wilt hij nog even doorgaan en plezier beleven aan het spelletje. "Sportieve dromen op mijn leeftijd heb ik niet echt meer. Maar ik voetbal nog met plezier. Ik heb nergens spijt van in mijn carrière, ik had ook nooit gedacht dat ik hier zou geraken. Dat dat wel gelukt is, heb ik volledig te danken aan mijn doorzettingsvermogen. Op elke training en wedstrijd geef ik me voor de volle 200%. Mijn plek en mijn carrière heb ik zeker niet gestolen."


(Foto: KV Kortrijk)

KIPSTA-ambassadeur Kevin Vandendriessche: « Ik heb me altijd voor 200% gegeven »