een surfleash kiezen

Hoe kies je de juiste surfleash?

Op het eerste gezicht lijkt het niet moeilijk om een surfleash te kiezen. Toch moet je op een aantal kleine details letten om de juiste keuze te maken. Ontdek hier enkele praktische Decathlon-tips om op de juiste manier een surfleash te kiezen en te gebruiken!

schets surfleash

Waarom een surfleash?

Of je nu een foam surfplank, een shortboard, een fish of een longboard hebt: een surfleash is altijd een onmisbaar accessoire, ongeacht je niveau.

Waarvoor dient een surfleash? 

Een surfleash is een accessoire dat je met een bandje aan je enkel vastmaakt, waardoor je aan je surfplank vastzit. Op die manier verlies je je plank niet als je valt. Het is dus uiterst belangrijk om een leash te kiezen die geschikt is voor je surfplank, zowel voor je eigen veiligheid als die van andere surfers.

Dankzij je leash hou je je plank altijd in de buurt!

Kies je leash op basis van de lengte van je surfplank

De maat van je leash hangt af van de lengte van je surfplank. Heb je bijvoorbeeld een 6'0 shortboard, kies dan een 6'0 leash. Surf je met een 8'2 Malibu, kies dan een 8'0 leash. 

  • 6'0 leash

    Ik surf met een shortboard

    Heeft je surfplank een lengte van 5' tot 6' (<183cm)? Kies dan een 6' leash. 

  • 7'0 leash

    Ik surf met een funboard

    Heeft je surfplank een lengte van 6' tot 7' (<210cm)? Kies dan een 7' leash.

  • 8'0 leash

    Ik surf met een malibu

    Heeft je surfplank een lengte van 7' tot 8' (<2'40cm)? Kies dan een 8' leash. 

  • 7'0 leash

    Ik surf met een longboard

    Heeft je surfplank een lengte van meer dan 9' (>300cm)? Kies dan een 9' leash.

Kies je leash op basis van je niveau

Een beginnende surfer zal eerder een leash kiezen die iets langer is dan zijn plank, om te vermijden dat hij tegen zijn plank botst bij een val. Een ervaren surfer wil juist een leash die een beetje korter is dan zijn plank, zodat de leash niet in het water hangt (en hij niet aan snelheid verliest).

Kies je leash volgens het type golven en je surfspot

  • leash type golven

    Spot met hoge golven

    Gebruik een langere leash zodat je geen klap krijgt van je eigen surfplank in de golven. Er bestaan leashes die specifiek geschikt zijn voor hoge golven. Dankzij hun diameter van >10 mm zijn deze steviger (in vergelijking met de standaard diameter van 7 mm).

  • spot reef

    Spot met rotsen / riffen

    Op riffen wordt aangeraden om een kortere leash te gebruiken, zodat je niet vast komt te zitten op een rots of een koraalrif. Hou de buis van je leash vast op het moment dat je het water ingaat zodat hij niet in het water hangt.

    Opmerking: het komt niet zo vaak voor dat je leash aan een rots blijft haken, zeker niet als je bij hoogtij surft. Mocht het toch gebeuren, maak het klittenband dan snel los met het rode lipje dat hiervoor bedoeld is.

Hoe maak je je leash vast aan je surfplank?

Maak eerst het klittenband van de rail saver los, die je aan het uiteinde van je surfleash vindt. Haal vervolgens de lus door de plug van je surfplank. Maak het klittenband opnieuw vast door de haakjesstrook op de zachte strook te drukken. Je leash is nu veilig aan je surfplank vastgemaakt.

Hoe maak je een leash vast aan een foamboard?

Aan welke enkel maak je je surfleash vast?

Elke beginnende surfer vraag het zich wel af. "Moet ik mijn leash aan mijn linker- of aan mijn rechterenkel vastmaken?"

Voordat je voor het eerst het water ingaat, moet je weten dat je je leash steeds moet bevestigen aan de voet die achter op je surfplank staat.

Om te bepalen welke voet dat is, is het belangrijk om te weten of je regular (rechtervoet achteraan) of goofy (linkervoet achteraan) bent. Deze keuze is belangrijk voor je verdere surfcarrière. Denk er dus goed over na.

Veiligheid boven alles

Hou je leash nooit met je hand vast!  Door de trekkracht van je plank en de spanning kan je leash ernstige verwondingen veroorzaken aan je vingers.

Wij raden aan om voor elke sessie te checken of je leash nog in goede staat is en om nooit alleen te gaan surfen. Als je intensief surft, vervang je leash dan om de twee jaar.

Rol je leash na je sessie niet rond je tail op, want hierdoor kan de buis vervormen en zich tijdens een volgende surfsessie rond je voeten oprollen. Of erger nog: je zwaard zou kleine scheurtjes in de buis kunnen veroorzaken, waardoor je leash kan breken! 

Mocht je leash toch breken, zorg er dan voor dat je altijd een reserveleash in de auto hebt liggen. Op die manier kun je zorgeloos verder surfen.

fred cobb

Frédéric cobb

Productmanager surfmateriaal en -accessoires

"Om in alle veiligheid te surfen, is het van cruciaal belang dat je als surfer door een leash verbonden bent met je plank, ongeacht je niveau. Op bepaalde drukke spots is het dan ook verplicht geworden om een leash te dragen, zoals aan de Côte des Basques in het Franse Biarritz"

Deze tips kunnen voor jouw ook interessant zijn

Happy surfer girl - Olaian

8 spots in België waar je kunt golfsurfen

Inderdaad, je kunt in België surfen! Deze 8 topspots zijn het bewijs.

Hoe leer je surfen als je pas begint?

Hoe leer je surfen als je pas begint?

Veiligheidsregels, surftechnieken en weersvooruitzichten: ontdek hoe je het best aan surfen begint, zodat je snel vooruitgang boekt en plezier beleeft op je nieuwe surfplank.

Olaian Surf Club Handaia

Waarom zou je lid moeten worden van een surfclub?

Beginnende, gevorderde of ervaren surfers, aarzelen jullie nog steeds om lid te worden van een surfclub aan onze Belgische kust? Lees dan zeker verder als jullie er nog niet uit zijn! Veiligheid, vooruitgang, gezelligheid... We geven jullie in dit artikel een paar redenen mee die jullie kunnen motiveren om lid te worden van een surfclub.

shortboard olaian

Kan je beginnen surfen op een shortboard?

Zon, zomerse temperaturen en golven... Ideale omstandigheden om te beginnen surfen. Je was van plan om het shortboard van een vriend te lenen, of het board te gebruiken dat al een paar maanden onder het stof ligt in je garage

Hoe je surfmateriaal goed opbergen na een surfsessie

Hoe je materiaal goed opbergen na een surfsessie?

Er komen heel wat rituelen kijken bij het surfen, zowel wanneer je in het water gaat als er weer uitkomt. Surfplank, surfpak, accessoires... laat je surfuitrusting en je surfmateriaal niet langer rondslingeren na een sessie! Ontdek hier de top 10 van dingen die je moet doen na een surfsessie: zowel voor je eigen gezondheid, als voor het onderhoud van je materiaal!