Hoe kies ik een hockeystick?

Hoe kies ik een hockeystick

De stick die het beste bij jou past, heeft de perfecte combinatie van lengte, materiaal, kromming, gewicht en balans.

taille stick

Welke maat kies ik

Voor een kind: Zet de stick recht, met de krul op de grond, tegen een been van het kind, het is belangrijk dat het kind rechtop staat. Kies de stick waarbij de dop van de stick op dezelfde hoogte uitkomt als de heup. Probeer het kind vervolgens met de bal te laten spelen, om te controleren of het comfortabel voelt. Let hierbij op dat de rug niet teveel gebogen wordt of dat de benen niet te veel gestrekt zijn. Ideaal gezien is de spelende houding licht gehurkt, zonder enige vorm van spanning of pijn.

Stickmaat

Voor een volwassene is de standaard lengte van een stick 36,5”. Tegenwoordig zijn langere sticks van 37,5” en 38,5” echter steeds gebruikelijker. Deze werden voorheen voornamelijk op het hoogste niveau gebruikt. Een speler van 1.80m of langer heeft hiermee de mogelijkheid om een langere stick te kiezen, waarbij de verdere eigenschappen van de stick (kromming, gewicht, materiaal etc) ook zijn aangepast op hun niveau.

Welk materiaal kies ik

Er zijn hockeysticks gemaakt van; 100% hout, hout met een glasvezel buitenlaag, 100% glasvezel, glasvezel in combinatie met carbon, tot aan sticks gemaakt van 90% tot 100% carbon (wat vaak weer gecombineerd wordt met aramide bij een hoog percentage carbon).

  • Fibre de verre

    Glasvezel

    Glasvezel is harder, stijver, lichter en beter bestand tegen krassen dan hout. Hiermee heb je meer power, maar minder controle, de stick voelt stijver aan.

  • Le carbone

    Carbon en aramide

    Carbon is wederom lichter én stijver, dit zorgt dus voor nog meer power, maar maakt balcontrole tegelijkertijd weer moeilijker. Carbon is zodoende gekoppeld aan het niveau en de techniek van de speler, zonder de juiste skills is balcontrole erg moeilijk.

    Aramide wordt vaak in combinatie met carbon gebruikt in de grip van een stick, om de trillingen te verminderen.

  • Le bois

    Houten

    Voor een beginnende junior speler is een houten stick het meest geschikt. Wanneer ze de techniek onder de knie krijgen zal deze speler overgaan naar glasvezel en vervolgens naar een stick met carbon. Volwassenen beginners kunnen direct starten met een glasvezel stick. Ervaren en expert spelers kiezen een stick met de juiste verhouding van carbon, geschikt voor hun speltype (een perfecte balans tussen controle en power).

 kromming

Wat voor kromming kies ik

Een hockeystick is nooit recht, maar heeft altijd een kromming. Deze kromming is gebonden aan twee criteria: de maximale hoogte (de afstand tussen grond en stick, wanneer de stick plat op de grond ligt) en de positie van de maximale kromming, deze moet minimaal 200mm van de krul af zitten.

Stick de hockey

Sticks voor beginnende spelers hebben altijd een standaard kromming, ongeveer halverwege de stick. Iets meer ervaren spelers kunnen ervoor kiezen om voor een mid-bow stick te gaan, hiermee krijgt het balgevoel wat meer vrij spel, zonder dat hierbij de controle teveel verloren gaat.

Een expert speler kiest zijn stick op basis van het speltype en skills, zoals:

• balcontrole, passing of schotkracht kies een «mid bow» stick,

• dribbelen, liften/3D en snelle bewegingen, het spelen van een scoop (hoge bal) kies een «low bow» stick,

• slaan van backhand ushen van de sleeppush kies een «extra low bow» stick

Welk gewicht / balans kies ik

De meeste volwassenen sticks (36,5” en 37,5”) wegen tussen de 520 en 580 gram. Een junior stick weegt ongeveer 400 gram.

Zoek je een stick voor snelle bewegingen, handelingen of acties, kies dan voor een lichte stick met een hoog balanspunt. Zoek je juist meer power, kies dan een zwaardere stick met het balanspunt meer in de krul.

Wanneer er keuze is uit sticks van hetzelfde gewicht, zal de verdeling van het gewicht bepalend zijn voor de keuze. Deze verdeling noemen we ook wel het balanspunt van een stick. Het balanspunt kan op twee plekken van een stick zitten:

Hoe kies ik een grip

De basisgrip draai je direct op je hockeystick, terwijl een zeemgrip, over een basisgrip wordt gelegd. Vaak kiest een spelers voor een overgrip als ze hun grip iets dikker willen maken.

  • Mousse

    Het grootste verschil zit in het gevoel. De basisgrip is dikker, zachter, door de onderlaag van foam en absorbeert hiermee de schokken beter. De zeemgrip is veel beter bestand tegen water, regen en zweet, maar is wat dunner en voelt stugger aan.

  • Chamois

    Wij adviseren een zeemgrip bij regen en spelen op een waterveld, aangezien de stick dan nat wordt. Een zeemgrip zorgt voor betere grip. Wanneer een basisgrip eenmaal nat is geworden, is het risico dat de stick uit je handen glijdt groot!

Hockeybal

Hoe kies ik een hockeybal?

Een gladde bal is geschikt voor zandingestrooide hockeyvelden. ‘Dimple’ ballen (ballen met kleine ronde gaatjes) zijn geschikt voor watervelden aangezien deze bal beter hecht aan zowel veld als stick onder vochtige omstandigheden.

hockeyhandschoen

Hoe kies ik een hockeyhandschoen?

Je linkerhand heeft altijd contact met je hockeystick. Dit is ook de hand die tijdens verdedigen of tackelen het laagst bij de grond zit. Deze hand is zodoende kwetsbaarder en wordt vaker blootgesteld aan contact met de bal of een stick van de tegenstander.

hockey

Hoe kies ik een hockeyschoen?

Waarom kies ik voor een specifieke hockeyschoen? Hockeyschoenen hebben 2 sportspecifieke eigenschappen..

sticktas

Hoe kies ik een sticktas?

We hebben veel verschillende hockeytassen. Bij het maken van je keuze is het belangrijk om te bepalen waarvoor je de tas wilt gebruiken, denk hierbij aan...

De 5 basisregels om een hockeywedstrijd te begrijpen

De 5 basisregels om een hockeywedstrijd te begrijpen

Hoe kun je een hockeywedstrijd begrijpen als je de regels niet kent? De 5 hoofdregels om te begrijpen wat er op het veld gebeurt