hoe-kies-ik-een-surplank-quiver-surf

Hoe kies ik een surfplank?

Lees onze tips die je kunnen helpen bij het kiezen van jouw ideale surfplank.Het juiste surfboard is cruciaal om te genieten en je surfskills te verbeteren. Zeker als beginner! 

De criteria voor het kiezen van je surfplank

Het kiezen van de juiste surfplank is essentieel om te evolueren en vooruitgang te boeken terwijl je plezier hebt. Vooral als je een beginner bent! Beginners en startende surfers, ontdek hier enkele tips om het board aangepast aan je niveau en je gebruik te vinden...

De keuze van je surfplank wordt gemaakt op basis van 3 criteria: je niveau (beginner, ervaren en expert), je morfologie, het type constructie (en de vorm) en het type golven dat je surft.

Hoe kies je een surfplank ?

Het kiezen van de juiste surfplank is essentieel om te kunnen beginnen en snel plezier te hebben in het surfen.
Surfboard van schuim of hars (a.k.a. hardboard)? Epoxy of polyester ? Longboard of shortboard? 6'0", 7'0" 8'0" of 8'6": welke maat moet je kiezen?

Volg onze gids om de juiste surfplank te kiezen!

Ons ontwerpteam geeft je hieronder advies die je kan gebruiken bij het kiezen van je surfplank:

Hoe kies ik een surfplank? (NL-Sub)

Je surfplank kiezen, hoe doe je dat ?

Wil je de juiste keuze maken voor je surfplank, dan helpen deze tips je misschien op weg.

Begin je net met surfen of maak je de eerste vorderingen kies dan een surfboard naar je lichaamsbouw in schuimrubber (foam) a.k.a. een soft top surfplank.

Ben je reeds thuis in het surfen, laat je oog dan vallen op een stijve plank die is op je lichaamsbouw en je type van surfen.

De voornaamste voordelen van een soft top surfboard zijn: veiligheid en stabiliteit

De voornaamste voordelen van een stijve surfplank daarentegen zijn: stevigheid en wendbaarheid

Ook dit nog: Wax je plank met surfwax voor optimaal te genieten van de golven.

1) Kies je surfplank op basis van je niveau

  • Beginner surfers

    Je bent nieuw in het surfen of surft slechts een paar keer per jaar, tijdens je vakantie of tijdens een surftrip. Je blijft waar je kan staan, in hele kleine golven of in het schuim. Je oefent voor het plezier in het water en voor de sensaties die het je geeft. Tijdens je sessies val je nog vaak. We hebben voor jouw een breed gamma aan surfplanken ontworpen, aangepast aan alle morfologieën, en om in alle veiligheid vooruitgang te kunnen boeken.

  • Ervaren surfer

    Je surft regelmatig. Tijdens de sessies peddel je naar de line-up, passeer je de branding terwijl je een "duck dive" doet met je shortboard of een "turtle roll" met je longboard en golven surft van minder dan een meter. Je beheerst de "take-off" meestal en slaagt erin de golf te volgen en af te surfen, en slaagt er zelfs soms in om snelheid te nemen op de golf. We hebben voor jouw ook een gamme ontworpen dat is aangepast aan je niveau.

  • Expert surfer

    Je surft intensief, het is je favoriete sport. ijdens de sessies peddel je naar de line-up, passeer je de branding terwijl je een "duck dive" doet met je shortboard of een "turtle roll" met je longboard. Je surft in krachtige golven van meer dan een meter. Je bent in staat om op alle soorten golven te surfen, en je kunt strakke bochten als lange bochten te maken hierop. Wij hebben ook voor jouw een gamma ontworpen dat is aangepast aan jouw niveau en morfologie.

2) Kies je surfplank volgens je morfologie

Als je nieuw bent in het surfen, kun je het beste een board kiezen met een hoog volume. Hoe meer volume er is, hoe makkelijker het is om in te peddelen en hoe sneller je op de golf zal kunnen gaan. Foam planken zijn daarom een goede optie voor beginners, omdat ze zorgen voor een goed drijfvermogen en dus ook stabiliteit, zodat je makkelijk kan opstaan bij de take off. De lengte van je surfboard hangt af van je lichaamsbouw en lengte. De lengte van het surfboard is evenredig met je gewicht/hoogte en wordt berekend aan de hand van je grootte. Hoe zwaarder je bent, hoe langer, breder en dikker het surfboard moet zijn.

Goed opletten op het moment van je keuze: de lengte wordt uitgedrukt in voet, volgens het Angelsaksisch maatstelsel (1 voet = 30,48 cm).

  • Olaian surfplank minder dan 40 kg

    Minder dan 40 kg

    Wij raden de soft top surfboards van 6'8" of 7'0" aan.
    Deze surfplanken stellen je kind in staat om in alle veiligheid vooruitgang te boeken en hun "surfdiploma" te halen.
    Ideaal voor kinderen die onbezorgd en veilig willen leren surfen.

  • Olaian surfplank tussen 40kg en 65kg

    Tussen 40 en 65 kg

    Wij raden de soft top surfboards van 6'7"-> tot -> 7'5" aan.
    De ideale surfplank om te starten, vooruitgang te boeken en je techniek te verbeteren in alle veiligheid.

  • Olaian surfplank meer dan 65kg

    Meer dan 65 kg

    Wij raden de soft top surfboards van 6'0"-> tot -> 9'0" aan.
    Een surfplank voor beginners om veilig te leren en je techniek te verbeteren.

3) Kies uw surfplank volgens het type constructie:
a/ de soft top of het foam surfboard

Wat je niveau ook is, de foam surfplank is een "must have" in je quiver! 

Beginnende surfers, een soft top surfplank is de plank voor jullie. Ze geven je het volume dat je nodig hebt om vlot in te peddelen, makkelijker golven te nemen en ze helpen je met opstaan (take off). Als je eenmaal opstaat, zullen ze je helpen je evenwicht te bewaren en de grote fouten te vergeven.

Ervaren surfers, onze foam surfboards zijn ontworpen om je te begeleiden tijdens je vooruitgang. Ze laten je toe om te evolueren om op de golf te surfen en bewegen, te versnellen en mogelijk snelheid te nemen op hollere golven.

Expert surfers, de soft top surfboard bieden je de mogelijkheid om te surfen op zachte zomergolven of shore-break golven zonder het risico te lopen andere surfers of jezelf te verwonden.

Om te starten met surfen:
de soft top surfplank

  • Maximale veiligheid

    Dit type surfplank voor beginners is gemaakt uit polystyreenschuim of EPS (geëxpandeerd polystyreen), een materiaal dat drijfvermogen combineert met veiligheid. Een foam surfplank komt immers minder hard aan wanneer je erop valt bij een gemiste take-off of als je de nose tegen je krijgt nadat je onderuit bent gehaald door een grote golf.

  • Eenvoudig in gebruik

    Een grote surfplank met groot volume geeft je stabiliteit en hanteerbaarheid. In dat opzicht is een soft top of schuimplank een goeie keuze. Dit type board drijft uitstekend waardoor je perfect aan de slag kunt op kleine golven, ook al beheers je de peddeltechniek nog niet perfect. Een bijkomend voordeel is dat dit type planken budgetvriendelijk is: ideaal dus om te beginnen met je surf carrière!

  • Een duurzame surfplank

    Polystyreen is zacht maar sterk. Het zal niet indeuken tijdens impact met de zeebodem of na een stoot tijdens het transporteren. Het is dus super duurzaam: het zal niet scheuren of splijten naar verloop van tijd. 

B/ de epoxy & polyester surfplanken

DE BONDGENOOT VAN DE ERVAREN EN EXPERT SURFERS.

Olaian longboard surfboards

EEN LONGBOARD

Dit lange en dikke model is speciaal gemaakt voor puur en intens surfgenot! Het is veel minder radicaal dan een shortboard en biedt je de mogelijkheid om kleine golven te nemen. Het is helaas wel veel minder wendbaar.

Olaian shortboard surfboards

EEN SHORTBOARD

Dit smalle en korte model is een van de populairste types langs de kusten. En terecht: shortboards zijn wendbaar, superhandig bij duck dives en eenvoudig om door de branding te komen. Dit type plank is daarentegen wel heel veeleisend en daarom voorbehouden voor surfers met een minimum aan techniek.

Olaian mini malibu surfboards

EEN FUNBOARD OF MINI MALIBU

Dit type surfboard volgt je in je vorderingen en in je surfsessies op kleine golven, dankzij de evolutionaire vorm.

4) Kies je surfplank op basis van het type golven die je surft

Of je nu een beginnende, ervaren of expert surfer bent, het is essentieel om te begrijpen hoe je best de juiste surfplank kiest in functie van de golven en dit om het meeste plezier te hebben ten alle tijden.

We willen je niet teleurstellen maar is er geen enkele surfplank die perfect geschikt is voor één bepaalde surfer of voor alle surfcondities.

Als je regelmatig wilt surfen, moet je een quiver van verschillende surfplanken in verschillende vormen en maten samenstellen, passend bij de verschillende types van golven, types weer en surfspots.

  • Olaian Surfen op schuim

    Je surft op 
    schuimenkoppen

    Je bevind je dan ongetwijfeld nog in de leerfase van het surfen. Afhankelijk van je morfologie hebben we dan een heel gamma schuimrubberen surfplanken voor je ontwikkeld!

  • Olaian Surfen op kleine golven

    Je surft op kleine golven

    De zomer staat vaak synoniem voor kleine, en weinig krachtige golven. Maar dat zou je er niet van mogen weerhouden om plezier te hebben in het surfen. Rust jezelf dan uit met een mini malibu of longboard type surfplank om zo, zonder veel moeite, op elke golf in te peddelen, en lange bochten te maken of zelfs "nose rides" te doen!

  • Olaian Surfen op alle golven

    Je surft op alle golven

    De winter staat daarentegen voor meer consistente omstandigheden: grotere en hollere golven. Het den ideaal is om een kort en reactief surfboard te kiezen: 
    het shortboard.
    Zo krijg je het gevoel dat je een skateboard onder je voeten hebt, perfect voor het carven, het nemen van tubes en het uitvoeren van eender welke surf move.

Deze tips kunnen voor jouw ook interessant zijn

Happy surfer girl - Olaian

8 spots in België waar je kunt golfsurfen

Inderdaad, je kunt in België surfen! Deze 8 topspots zijn het bewijs.

Foamboards for you

Waarom kiezen voor een soft top surfplank?

Is het echt nodig om voor een surfplank uit schuim te kiezen om te beginnen surfen? Is dit soort uitrusting alleen voor beginnende surfers bedoeld? We willen je graag laten kennismaken met de vele voordelen van een surfplank uit schuim om te leren surfen, maar ook om daarna nog je niveau verder aan te scherpen en je uit te leven in de golven!

Hoe leer je surfen als je pas begint?

Hoe leer je surfen als je pas begint?

Veiligheidsregels, surftechnieken en weersvooruitzichten: ontdek hoe je het best aan surfen begint, zodat je snel vooruitgang boekt en plezier beleeft op je nieuwe surfplank.

Olaian keyshot Surf Goofy Regular

Goofy of regular? Welke voet zet je vooraan op je surfplank?

In surftaal wijst goofy of regular op de voet die vooraan op de plank staat. Wat houdt dat in en hoe kies je die voet?

juist vallen

Hoe val je (het best) bij het surfen?

Valpartijen zijn haast niet te vermijden bij het surfen! Er zit dus niets anders op dan ervoor te zorgen dat deze valpartijen zo pijnloos en vooral zo veilig mogelijk verlopen. Volg ons!

shortboard olaian

Kan je beginnen surfen op een shortboard?

Zon, zomerse temperaturen en golven... Ideale omstandigheden om te beginnen surfen. Je was van plan om het shortboard van een vriend te lenen, of het board te gebruiken dat al een paar maanden onder het stof ligt in je garage

Olaian Surf Club Handaia

Waarom zou je lid moeten worden van een surfclub?

Beginnende, gevorderde of ervaren surfers, aarzelen jullie nog steeds om lid te worden van een surfclub aan onze Belgische kust? Lees dan zeker verder als jullie er nog niet uit zijn! Veiligheid, vooruitgang, gezelligheid... We geven jullie in dit artikel een paar redenen mee die jullie kunnen motiveren om lid te worden van een surfclub.

WAKEBOARD

Hoe kies je het juiste wakeboard?

Hier vind je enkele tips om steeds het juiste wakeboard onder je voeten te hebben.

Voorrangsregels surfen

De voorrangsregels bij het surfen en bodyboarden

Surfen en bodyboarden staan erom bekend dat het vrije sporten zijn, maar toch moet je een aantal voorrangsregels kennen die je moet toepassen in het water.

Surfpak kopen Decathlon

Hoe kies je een surfpak of wetsuit?

Een surfpak is heel belangrijk om het niet te koud of te warm te krijgen, en om je te beschermen tegen het schuren van je plank.

Positive effects surfing

De positieve effecten van surfen

Sterke spieren ontwikkelen, je vrij voelen in het contact met de natuur, je grenzen verleggen, ontsnappen aan de stress, ... Dit is maar een greep uit de vele heilzame effecten van surfen en bodyboarden op de golven. Lees, en ontdek ze allemaal hier.

surf_bienfaits_KimHertogs

Surfen, goed voor lichaam & geest

Surfen is goed voor je lichaam, daar is iedereen het over eens. Volgens actrice Kim Hertogs is het veel meer dan dat. Zij organiseert surfreizen, schreef het boekje ‘Why I started surfing’ en deelt de liefde voor het surfen via haar platform The Fieldwork. Ze is overtuigd: Surfen is goed voor je geest. Daar willen we meer over weten!

Yoga voor surfers

Yoga voor surfers

Wist je dat je jouw surftechniek kan verbeteren buiten het water? Dit is een simpele yogaroutine die je makkelijk thuis kan doen in een halfuurtje.

Olaian surfer bodyboard met kinderen teaser

Surfen met je kind : elke leeftijd heeft zijn eigen pleziertjes

Een geleidelijke en speelse aanpak is de beste manier om je kind controle te leren krijgen over zijn lichaam en zijn plank. Eenmaal wat techniek onder de knie, wordt dit een onvergetelijke ervaring die je samen kunt delen tot in het oneindige ... of tot je kleinste plots behendiger wordt in het water dan jezelf.

partir_vacance_suf_olaian

Wat je zeker moet meenemen als je op surftrip vertrekt!

Het inpakken van je surfuitrusting en -materiaal is de eerste stap wanneer je op surftrip wilt vertrekken. Wat moet je op je surftrip zeker meenemen?

surf_trip_famille

Met een busje op surftrip: met het gezin naar Bretagne

Een gezinsvakantie combineren met een surftrip: het is mogelijk! Dit zijn de avonturen van de familie Selvi, op roadsurftrip met het gezin, langs de kust van Bretagne.

op surftrip met het gezin in een lang weekend

Waar op surftrip gaan in de verlengde weekends?

De lange weekends in mei zijn ideale momenten om er even tussenuit te knijpen voor een surftrip met het gezin of met vrienden. En dat kan ook zonder je blauw te betalen en dicht bij huis! Wat zijn de beste bestemmingen voor een lang weekend surfen?

surftassen decathlon

Hoe kies je een boardbag?

Ondanks zijn mooie formaat is je surfboard bijzonder breekbaar, daarom is het heel belangrijk om hem goed te beschermen tegen schokken en tegen de zon.

surfleash

Hoe kies je de juiste surfleash?

Een leash kopen lijkt kinderspel, toch moet je rekening houden met een aantal praktische zaken. Ontdek het wat en hoe van de surfleash!

hoe kies je surfwax

Hoe kies je de juiste surfwax ?

Wil je stevig op je plank staan en niet telkens wegglijden bij elke take-off of bocht, dan moet je hem waxen! Maar hoe begin je daaraan?

Hoe je surfmateriaal goed opbergen na een surfsessie

Hoe je materiaal goed opbergen na een surfsessie?

Er komen heel wat rituelen kijken bij het surfen, zowel wanneer je in het water gaat als er weer uitkomt. Surfplank, surfpak, accessoires... laat je surfuitrusting en je surfmateriaal niet langer rondslingeren na een sessie! Ontdek hier de top 10 van dingen die je moet doen na een surfsessie: zowel voor je eigen gezondheid, als voor het onderhoud van je materiaal!