Hoe kies je je wandelstokken - titel

Hoe kies je je wandelstokken?

Om de wandelstok te vinden die het best bij je behoeftes en gebruik, leek het ons niet slecht om dit product eens van nabij te bekijken. We hebben voor jou een opsomming gemaakt van de elementen waar je rekening mee moet houden om de juiste keuze te maken.

Het gewicht

Het gewicht is een cruciaal criterium. Hoe lichter je wandelstok, hoe beter handelbaar hij is en hoe minder energie je moet verspillen. Het materiaal van je wandelstok bepaalt het gewicht.

Als je af en toe of regelmatig gaat wandelen, kom je met een wandelstok uit aluminium al een heel eind. Maak je meer intensieve tochten of ben je op zoek naar een stevige en lichte stok? Kies dan eerder voor koolstof.

Het aantal delen

Een wandelstok bestaat uit verschillende delen. Hoe meer delen een wandelstok heeft, hoe compacter hij is als je hem opvouwt. Algemeen genomen bestaat een wandelstok uit twee of drie delen. De opgevouwen lengte van de stok als je hem opbergt of opruimt, speelt zeker een rol in je keuze.~Kies eerder voor een driedelige stok als je uitdagende trektochten maakt waarbij je regelmatig je stokken aan je rugzak vast moet maken.

Het verstelsysteem

Het is cruciaal dat je wandelstok aangepast is aan je lengte en aan het terrein waar je op wandelt. Vergeet dat zeker niet! Er bestaan twee verstelsystemen. De clip, ook uitwendige blokkering genoemd, is het eenvoudigst en snelst in te stellen. Het is bovendien een erg veilig systeem omdat je snel kunt zien of je stok goed geblokkeerd is.

Het ingebouwde verstelsysteem, de schroef, is misschien wat moeilijker om onder de knie te krijgen maar is wel lichter. Je hebt de neiging om de schroef heel strak aan te draaien om te vermijden dat ze loskomt maar dat moet je eigenlijk niet doen. Je hoeft geen schroevendraaier te gebruiken om de schroef zo vast te draaien dat je ze nadien niet meer loskrijgt.

De handgreep

Let eerst en vooral op het materiaal van de handgreep. Plastic heeft het voordeel om goedkoop en heel stevig te zijn. Het materiaal is geschikt als je je wandelstokken af en toe tot regelmatig gebruikt. Plastic blijft immers erg zwaar en je boet aan comfort in als je handen beginnen te transpireren. Schuim, dat een beetje zachter is, en kurk zijn meer geschikt als je vaak of intensief trektochten maakt. Dat materiaal neemt transpiratie op en zorgt er dus voor dat je een goede grip blijft hebben. Let wel goed op waar je de stokken gaat opbergen. Laat je je stokken bijvoorbeeld in de garage liggen, dan zouden muizen weleens aan je handgrepen van schuim of kurk kunnen knabbelen. Daarnaast zal ook de vorm van de handgreep een rol spelen bij het comfort. Er bestaan rechte modellen en modellen die iets gladder zijn dan andere. Bovendien is er ook op ergonomisch vlak een verschil omdat sommige modellen gemaakt zijn naar de vorm van je hand en zo beter in de hand liggen. Daarnaast zijn bepaalde stokken ook nog uitgerust met manchetten, ook wel grips genoemd. Ze bevinden zich onder de handgreep en maken hem langer. De grips zorgen ervoor dat je je handen op verschillende manieren kunt plaatsen, wat vooral erg handig is als je op hellingen loopt.

De polslussen

De polslussen hebben twee functies.

De eerste:  ze zorgen ervoor dat je je stokken niet verliest of dat je ze niet telkens moet neerleggen wanneer je een fles water of een fototoestel moet nemen.

- De tweede: ze zorgen voor een dynamische ondersteuning om je wandelstokken optimaal te benutten. Zo word je minder snel moe en kun je je handen ook even laten rusten. Bij sommige modellen zijn de polslussen gevoerd. Zo schiet je comfort een stuk de hoogte in. Hoe breder je polslus is, hoe meer steun je bovendien zult hebben. Daarnaast zijn bepaalde modellen met een goede of uitstekende kwaliteit voorzien van een clipsysteem waarmee je in een handomdraai de omtrek van de lus kunt bijstellen. Veel eenvoudiger en sneller dan een traditionele verstelgesp.

De punt

Momenteel zijn er twee materialen op de markt: punten uit staal, die erg goedkoop zijn maar ook snel verslijten en punten uit wolfraam (soort mineraal) die steviger zijn en langer meegaan.. Laat je keuze dan ook beïnvloeden door de gebruiksintensiteit en het soort terrein waar je op wandelt.

De schotel of teller

Hier speelt het seizoen een rol in je keuze.~Als je tijdens de zomer, op gras, aardewegen, rotsen of keien wandelt, kies je voor een kleine schotel.~Wanneer de winter eraan komt, schakel je over op een grotere schotel om te vermijden dat je stok in de ondergrond zal wegzakken, zoals bij verse sneeuw weleens kan gebeuren.~Je kunt de schotels eenvoudig omwisselen zodat je zowel in de zomer als in de winter dezelfde stokken kunt gebruiken. We raden je af om in de zomer te grote schotels te gebruiken omdat ze de neiging hebben zich tussen de keien te zetten en je op die manier ten val kunnen laten komen.

Controleer ook steeds of de stokken per paar of apart verkocht worden als je op zoek bent naar een nieuw model en de prijzen gaat vergelijken! Veel wandelplezier!