Onze tips om de juiste sokken te kiezen voor sneeuwhiken

Hoe kies je de juiste sokken voor sneeuwwandelen?

Hoogte, samenstelling, weefstructuur, warmte, ademend vermogen ... De juiste sokken kiezen is van essentieel belang bij sneeuwhiken. Hoe ga je te werk om de ideale sokken te vinden voor comfort en veiligheid voor je voeten?

Hoogte, samenstelling, weefstructuur, warmte, ademend vermogen ... De juiste sokken kiezen is van essentieel belang bij sneeuwhiken. Hoe ga je te werk om de ideale sokken te vinden voor comfort en geborgenheid voor je voeten? 

Met sneeuwhiken kun je op een rustig tempo of net iets sportiever de bergen ontdekken. Hoe je ook op pad gaat, voor deze winterse outdooractiviteit speelt je uitrusting een grote rol voor je comfort en wandelplezier. Te beginnen bij de sokken. Dit zijn onze tips om het juiste paar sokken te kiezen die je voeten warm en droog houden en waarmee je zorgeloos kan wandelen.

WIST JE DIT?

In de winter zal je lichaam, om de koude te kunnen trotseren, je vitale organen, zoals het hart of de hersenen, goed warm houden. En om niet uitgeput te geraken, zal het minder bloed aanvoeren naar de lichaamsdelen die meer zijn blootgesteld aan de koude, zoals handen en voeten.

De beste manier om die goed warm te houden, is dus door ze te bedekken met de juiste materialen. Je hoofd moet ook bedekt blijven, anders loop je het risico om de warmte die je lichaam produceert om de hersenen warm te houden, te verliezen: je hele lichaam zal dan sneller afkoelen.

SOKKEN KIES JE AAN DE HAND VAN 4 CRITERIA: WARMTE, STRUCTUUR, LENGTE EN GEBRUIK.

Warmte

Droge en stilstaande lucht zorgt voor zeer goede warmte-isolatie en het beste is om binnenin het kledingstuk zo'n laagje te hebben om steeds goed warm te blijven. Dikke kledij is meestal meer afgesloten, waardoor er geen plaats meer is voor lucht. Je snapt het al, het is dus niet de dikte die ervoor zorgt dat een sok warm is.  

Warmte zal afhangen van:

  • Ademend vermogen

    Dit zorgt ervoor dat transpiratie kan worden afgevoerd zodat de voeten droog blijven.

  • Warmtevermogen

    De behoefte qua warmtevermogen verschilt naargelang je persoonlijke voorkeur en je activiteiten. Voor meer warmte kies je best voor natuurlijke stoffen zoals wol of zijde, zeker aan de meest koudegevoelige plekken van je voeten, de tenen! Het beste van het beste? Merinowol, een van de warmste natuurlijke stoffen die er bestaan.

De structuur van je sokken zal dus bepalend zijn voor het comfort: warme stoffen op de juiste plaats, ademende stoffen die zorgvuldig zijn geplaatst en stoffen die op de gevoelige plekken bescherming bieden tegen wrijving.

De structuur van je sokken

  • 1. Rand of ribboord

    Dit is het deel bovenaan dat ervoor zorgt dat je sok goed blijft zitten. Het is een zeer belangrijk onderdeel voor je comfort: het moet de sok op zijn plaats houden zonder te nauw aan te sluiten en het moet je kuit omsluiten.

  • 2. Schacht

    Het omsluitende deel dat vanaf je enkel omhoog gaat tot aan de rand en zorgt voor het ademend vermogen van je sokken. Naargelang de hoogte van je sok komt die schacht hoger of lager.

  • 3. Hiel

    Dit is het inzetstuk van de sok ter hoogte van de hiel. Opdat je sok lang zou meegaan, moet dit deel robuust zijn; het schuurt immers tegen de schoen. Daarentegen zorg dit voorgevormde deel ervoor dat de sok goed blijft zitten en biedt het maximaal draagcomfort omdat het naar je hiel gevormd is, waardoor de sok niet schuift langs je voet en er dus ook geen wrijving ontstaat.

  • 4. Voetgedeelte

    De zone die je voet bedekt, van de hiel tot de tenen. Deze zone bestaat zelf uit verschillende delen die ervoor zorgen dat de sok blijft zitten (zone rond de wreef die tot op de zool reikt), wrijvingen voorkomt en de voet droog en warm houdt.     Dit deel van de sok moet warmte bieden en tegelijkertijd de sok doen ademen zodat alle vochtigheid kan ontsnappen, in het bijzonder transpiratie, en je voeten droog blijven.

  • 5. Tenen

    Het deel aan je tenen is vaak in een warmere stof, of een die de warmte beter vasthoudt dan de andere delen van de sok. De tenen worden immers in het bijzonder blootgesteld aan koude. Je zou het misschien niet zeggen, maar de tenen zijn een deel van het menselijke lichaam dat veel zweet. Ze kunnen dus zeer snel afkoelen als de vochtigheid niet correct wordt afgevoerd en er niet voldoende warmtevermogen is.     Aarzel niet om verschillende paren uit te proberen, uit verschillende materialen en met uiteenlopende weefstructuren. De Decathlon-verkopers staan voor je klaar en bieden advies over de technische materialen en de ideale structuur van sokken voor sneeuwhiken.

Nog een belangrijk aandachtspunt om de juiste sokken voor jouw voeten te vinden: de lengte.

De lengte van je sokken

Als het gaat om sokken, een beetje zoals bij schoenen, speelt je lichaamsbouw een grote rol. De hoogte van je sokken bepaal je dus naargelang je lichaamsbouw en het gebruik.  

Er zijn 2 lengtes van sokken:

  • Middelhoge schacht - mid

    Gebruik: lage of middelhoge (MID) wandelschoenen, niet geschikt voor laarzen. Geschikt voor elke lichaamsbouw, maar kan de neiging hebben te zakken naargelang je lichaamsbouw (te smalle of te brede kuiten).

  • Hoge schacht - high

    Gebruik: geschikt voor schoenen, met name hoge schoenen, maar ook voor laarzen. Geschikt voor elke lichaamsbouw en heeft als voordeel dat de sokken beter blijven zitten dan MID-sokken, net als betere bescherming aan het onderbeen.

Nu je sokken gevonden hebt die goed passen en de juiste hoogte hebben voor je schoenen en je lichaamsbouw, moet je nog bekijken of ze geschikt zijn voor het wandelen dat je wilt doen.

In de praktijk

Naargelang de dag, de voorziene route, je stemming, je fysiologie, de weersomstandigheden enz. heb je misschien een paar sokken nodig dat warmer is of meer ademend vermogen heeft, of net niet. Je moet er dus ook aan denken je keuze van sokken te verbinden met het wandelen in de sneeuw, in de praktijk.

  • Sportintensiteit

    Kies een paar sokken dat overeenstemt met de intensiteit waarmee je gaat wandelen: als je zeer sportief wandelt, krijg je het snel warm en kan je beginnen transpireren. Je hebt dan minder warme en goed ademende sokken nodig. Als je eerder rustig wandelt, waarbij je op ontdekking gaat, een picknick houdt en pauzes neemt, voorzie dan warme en vooral isolerende sokken.

    Hoe intenser je wandelt, hoe meer het wordt aangeraden om sokken uit het bovenste segment te kiezen, de technische sokken die zowel warm als ademend zijn.

  • Weersomstandigheden

    Bekijk voor je vertrekt de weersvoorspellingen en kies je sokken ook in functie daarvan. Bovendien ervaart iedereen de koude anders. Aangezien het spierstelsel en de plaats van vetlagen verschillend is tussen mannen en vrouwen, zullen vrouwen het in veel gevallen sneller koud hebben dan mannen.

JE HEBT HET SNEL KOUD?

Geen probleem! Een sok in zijde onder je wandelsok zal zorgen voor warmte en comfort.

Heb je het zeer snel koud, dan kan je ook een isolerende zool in je schoen leggen - comfort gegarandeerd!

In een notendop moet je jouw sokken kiezen met één doel in het achterhoofd: je voeten warm en droog houden. En om de juiste sokken voor jou te vinden, die het juiste evenwicht bieden tussen warmte en ademend vermogen, moet je rekening houden met je lichaamsbouw, je gevoeligheid voor koude, en de manier waarop je wilt wandelen in de sneeuw. Onze Decathlon-verkopers staan voor je klaar om persoonlijk advies te bieden en je zorgvuldig te begeleiden naar het beste paar sokken voor jou.