De vijf voordelen van darten

Darts is meer dan gewoon een spel. Je hebt er een uitstekende oog-handcoördinatie voor nodig en je moet snel kunnen nadenken ...~Je staat aan de werplijn en bent niet slecht aan het spelen. Nog 99 punten en je hebt de partij op zak. Je werpt T19 en 18. Nu moet je even je hoofd erbij houden; welke dubbel moet je nu werpen?

Voordelen van darten

Hieronder bespreken we de vijf voordelen van darten: 1) uitdaging 2) plezier 3) concentratie 4) alertheid 5) oog-handcoördinatie.

1. Uitdaging

Darts is een spel dat tussen twee spelers gespeeld wordt. Beide spelers beginnen met 501 en de eerste speler die op 0 eindigt, met het laatste pijltje in een dubbel, wint de leg. Een wedstrijd bestaat meestal uit meerdere legs die een set vormen. Daarnaast zorgt ook het dartbord zelf voor een heuse uitdaging. Wil je bijvoorbeeld een triple gooien, dan moet je pijl in slechts 0,97% van het dartbord belanden. Concentratie, een goede oog-handcoördinatie en alertheid zijn dus meer dan welkom om die triple te gooien. Niet zo simpel dus.

Voordelen van darten

2. Plezier

Darten is altijd leuk. Waarom? Omdat er meer dan 30 verschillende spelvormen zijn die je alleen, met twee of met meerdere spelers kunt spelen. Een spelletje 'around the clock', een klassieke '501' of een potje 'Cricket'? Maakt niet uit, het is altijd leuk als je erin slaagt om in de roos te werpen. Benieuwd naar welke spelletjes je allemaal kunt spelen? Bekijk dan deze lijst met leuke en uitdagende spelvormen! 

3. Concentratie

Darts wordt gespeeld door twee (of meer) spelers die beurtelings werpen. Je moet dus elke 30 seconden tot 1 minuut je concentratie opnieuw kunnen oppikken. Niet simpel dus om telkens opnieuw in 'the zone' te geraken. Zeker niet als je met verschillende vrienden een partijtje speelt. Dan kan het soms wel even duren vooraleer je terug aan de beurt bent. Als je erin slaagt om je bij het werpen telkens opnieuw te concentreren, zul je niet alleen kunnen scoren maar verbetert je concentratie ook tijdens allerlei andere dagelijkse taken.

Voordelen van darten

4. Alertheid

In een klassieke spelvorm begint elke speler met 501 punten en moet hij op 0 eindigen. Je laatste worp moet echter wel een dubbel zijn. Darten bestaat dus voor een groot deel uit het berekenen van je score zodat je weet waar je je volgende pijl moet werpen. Je alertheid wordt eens te meer op de proef gesteld wanneer je een pijl gemist hebt en snel opnieuw aan het rekenen moet slaan.

5. Oog-handcoördinatie

Zelfs voor de beste darters ter wereld is het een heuse uitdaging om vanaf een afstand van 2,37m een triple 20 te gooien in een vakje van 1 op 3 cm. De meeste professionele darters trainen hun oog-handcoördinatie dan ook uren per dag om een 180 te kunnen werpen. De triple 20 neemt slechts 0,97% van het volledige bord in beslag. De kans dat een professionele dartsspeler een 180 met slechts drie pijlen gooit, is ongeveer 8%. Minder dan 10% dus om de perfecte score te gooien! Je kunt je oog-handcoördinatie met verschillende varianten trainen. De meest bekende spelvorm is 'Around the clock', waarin je met zo weinig mogelijk pogingen van 1 tot 20 moet werpen.

Voordelen van darten