HOE KIES IK BALLETSCHOENEN OF SPITZEN?

De keuze van de spitzen is gebaseerd op je niveau. Om het juiste model te kiezen zijn er 2 belangrijke criteria: de zool en het materiaal van de schoenen.

DE ZOOL

De stevigheid of hardheid van een zool is een belangrijk criterium omdat dit gedeelte voor steun moet zorgen. Wanneer je van jezelf weet dat je sterke voeten hebt, dan kun je voor een harde zool gaan. Als je van jezelf weet dat je niet super sterke voeten hebt kies dan voor een zachte of voorgebogen zool. Bij een harde zool zullen je voeten sneller doorstrekken wat blessures kan veroorzaken. Er zijn 2 soorten zolen voor je balletschoenen: hele zolen en split-zolen.

Voor beginners, ongeacht de leeftijd wordt een balletschoen met een hele zool aanbevolen. Dit type schoen biedt een goede ondersteuning voor je voeten.

De split-zool is bedoeld voor gemiddelde tot gevorderde dansers, dus voor dansers die al  goede technische vaardigheden beheersen. Het is flexibeler op de voetwelving waardoor je een grotere bewegingsvrijheid krijgt. 

In een balletschoen met een split-zool model kan er een mooiere boog van de voet worden bereikt. Omdat de zool uit twee delen bestaat (zooltje onder de voet en zooltje onder de hiel) is er een betere balans nodig.

Sommige split-zool modellen beschikken over een elastische driehoek onder de zool van de voet om het nog flexibeler te maken. Met deze modellen kun je een nog betere boog krijgen waardoor je been in een nog mooiere lijn kan komen.

HET MATERIAAL

Er bestaan 2 soorten balletschoenen: leren spitzen en canvas spitzen. Leren balletschoenen worden aanbevolen voor beginnende ballerina's, omdat ze sterk zijn en ze geven genoeg ondersteuning voor de voeten. Ze zijn erg duurzaam, waardoor ze langer meegaan.

De canvas balletschoenen zijn geschikt voor gevorderde dansers. Ze hebben meer flexibiliteit maar ze zijn iets minder duurzaam. Deze modellen zijn geschikt voor dansers die regelmatig dansen met goede technische vaardigheden. Het materiaa is gemakkelijk te reinigen en ze kunnen gewassen worden op 30°C.

Voordat je begint is het belangrijk om het elastische koord goed aan te trekken zodat de schoen goed over je wreef valt. Daarnaast is het belangrijk om het koord strak aan te trekken zodat de balletschoen goed aansluit op de voet zodat je spitzen niet los komen te zitten tijdens het dansen.

AMÉLIE

DANSSPECIALIST

Wanneer je net begint met ballet en je voor het eerst balletschoenen gaat kopen dan heb je ook teenbeschermers nodig omdat je voeten (tenen) nog niet gewend zijn aan de specifieke houding. Er zijn 3 verschillende teenbeschermers; foam, siliconen en van gel.