HOE KIES IK EEN PAARDRIJCAP?

Hier vind je enkele tips voor het kiezen van de juiste paardrijcap om zo je favoriete sport veilig te kunnen beoefenen.

helm ruitersport

Jong of oud, veiligheid staat voorop bij het beoefenen van de ruitersport. Hier vind je enkele tips voor het kiezen van de juiste helm, om zo je favoriete sport veilig te kunnen beoefenen. De keuze voor een paardrijcap wordt gebaseerd op verschillende criteria: intensiviteit van het gebruik, comfort, ventilatie en onderhoud. Alle helmen voldoen aan de normen en eisen die hieraan worden gesteld om zo het juiste niveau van bescherming te garanderen.

Hoe kies ik een paardrijcap?

HET COMFORT

Er zijn verschillende modellen met verschillende functies, welke afhangen in welke mate je de sport beoefend. Als je op zoek bent naar maximaal comfort, dan adviseren wij een helm die de druk zones zal beperken.

Hoe kies ik een paardrijcap?

DE VENTILATIE

De omstandigheden waarin je de sport beoefend kunnen van invloed zijn op de keuze van de cap. Wanneer je veel in de warmte rijdt of wanneer je snel last krijgt van zweet op het hoofd zal een cap met goede ventilatie je meer comfort geven.Hoe intensiever je paardrijdt, hoe sterker wij adviseren om voor een goed geventileerde cap te kiezen. Er zijn drie soorten van ventilatie te onderscheiden:-Ventilatie aan de voor, en achterzijde van de cap.-Meerdere ventilatie kanalen.-Ventilatie voor een luchtige nek.

ventilatie_voor_fouganza

DE PASVORM

Het is belangrijk dat je paardrijcap goed past, om zo je hoofd te kunnen beschermen.

-Om de schedelDe cap moet perfect om je hoofd zitten, zonder extra ruimte tussen de cap en het hoofd. Daarnaast mag de cap ook niet gaan knellen om het hoofd. Bij het bewegen van het hoofd moet de cap stabiel op het hoofd blijven zitten zonder zelf te bewegen.

-Om het voorhoofdDe voorzijde van de cap moet enkele centimeters boven de wenkbrauwen zitten en je voorhoofd volledig bedekken.

-De kinDe sluiting bij de kin moet strak genoeg zitten dat deze niet voorbij de kin kan glijden, maar los genoeg om belemmering van het bewegen van de nek te voorkomen.

Hoe kies ik een paardrijcap?

WELKE MAAT PAARDRIJCAP HEB IK NODIG?

Er zijn vele soorten en modellen caps, een cap met een vaste maat of een verstelbare cap. Maar voordat je een cap kiest is het belangrijk om te weten welke maat en model cap past bij je hoofd. Om dit zo goed mogelijk te weten te komen kun je onze maatgids raadplegen.

AANVULLENDE INFORMATIE

Een paardrijcap moet voldoen aan de huidige normen in het land van gebruik en garanderen dat de cap de juiste bescherming biedt bij gebruik. Alle Fouganza helmen voldoen aan deze normen en worden regelmatig getest tijdens de productie om ervoor te zorgen dat er geen foutieve productie optreedt.De belangrijkste rol van de helm is om het hoofd te beschermen tegen impact en daarbij moet een cap trauma’s kunnen veroorzaken aan de schedel. Hierdoor wordt de schade beperkt waardoor jij lekker kan blijven rijden. 

Omdat een helm vaak verplicht is bij het beoefenen van de sport is het fijn als deze ook aangenaam en comfortabel op het hoofd zit. Tegenwoordig zijn er caps in verschillende soorten, maten en stijlen.

Je kan bijvoorbeeld kiezen uit de traditionele fluwelen cap, of meer technische modellen met een wat modernere afwerking. In de afgelopen jaren ligt de nadruk vooral op het comfort en dit is terug te zien in de afwerking, ventilatie en comfortabele bekleding aan de binnenkant van de nieuwere modellen van paardrijcaps.

Hier zijn enkele onderhoudstips om een lang leven van de cap te garanderen.

Om vuil of krassen te beperken is het aanbevolen om de cap te vervoeren in een hiervoor bestemde tas.Reinig de binnenkant van de cap met enige regelmaat. Tegenwoordig hebben de meeste caps een uitneembare binnenvoering welke je op lage temperatuur kunt wassen in de wasmachine. Ook kan je gebruik maken van hiervoor bestemde reinigingssprays.

Stel de cap niet bloot aan verschillende warmtebronnen. Dit kan invloed hebben op het polystyreen en de beschermende eigenschappen verminderen.

Hoe kies ik een paardrijcap?

JE HELM OF CAP GOED AFSTELLEN

Heb je een helm of cap gekozen (verstelbaar model of helm in één maat)? Stel hem dan goed af voor een optimale bescherming.

- De helm moet het hoofd goed omsluiten en er mag geen speling zijn tussen het hoofd en de helm- De helm moet recht zitten en de bovenkant van het voorhoofd bedekken (tot een paar centimeter boven de wenkbrauwen)- Het riempje mag niet te hard spannen (je moet je hoofd kunnen bewegen zonder hinder), maar ook niet te los zitten (het riempje moet onder de kin blijven zitten)

==> Om er zeker van te zijn dat de helm goed zit, beweeg je je hoofd van links naar rechts en van boven naar onder. De helm en het riempje mogen niet bewegen of hinderen.

ONTDEK DE COLLECTIE RIJHELMEN