Snowboard mountain homme

Hoe kies ik een snowboard?

Je kiest best een snowboard uit aan de hand van deze 4 criteria: het gebruik, je niveau, het formaat snowboard en je schoenmaat.

Het gebruik

In deze gids maken we onderscheid tussen de freestyle en all mountain (freeride) disciplines. Het belangrijkste verschil zit hem in de vorm van deze snowboards. De typische freeride snowboards laten we hier even buiten beschouwing aangezien all mountain boards in principe ook als freeride plank gebruikt kan worden. 

  • Hoe kies ik een snowboard?

    Freestyle

    Wil jij je graag gaan specialiseren op de freestyle discipline dan is het erg belangrijk om het juiste materiaal te gebruiken. Sprongen, rotaties en piste tricks (jibben en butteren) kunnen in principe met ieder snowboard gemaakt worden. Echter, een freestyle georiënteerd snowboard zal veel vergevingsgezinder zijn als het gaat om het landen van je tricks. Ook is een freestyle plank vaak voorzien van meer flex, dit zorgt voor meer gemak tijdens het spinnen en ook tijdens het landen zal je dit meer gemak geven. Ook zal je met een freestyle plankje minder snel in de sneeuw happen. Freestyle twin tip snowboards zijn symmetrisch waardoor je eenvoudig switch (achterstevoren) kunt boarden. Dit is super handig wanneer je bijvoorbeeld een 180 (halve draai) hebt gemaakt en dus switch moet landen. Dus ben jij op zoek naar een speels, flexibel en vergevingsgezind snowboard, check dan onze freestyle plankjes. 

  • Hoe kies ik een snowboard?

    All mountain

    Wil jij je vooral focussen op dikke piste bochten met een perfecte grip en daarnaast een uitstekend drijfvermogen op de poeder sneeuw, check dan onze all mountain snowboards. Dit type board is vaak directional (niet symmetrisch zoals een twin tip) en biedt meer stabiliteit. Het voordeel van een stijf snowboard is dat je met hoge snelheid meer zekerheid blijft houden (je board gaat minder snel klapperen) en je zult vaak meer grip hebben. Het switch rijden met deze boards wordt al een stuk lastiger en ook zullen ze minder eenvoudig draaien. Wel geven stijve planken je meer pop (boost op het moment van springen) waardoor je hoger komt. All mountain snowboads zijn vaak voorzien van een klassieke camber (voorspanning waarbij het middelpunt van het board omhoog komt bij het plat neerleggen) maar kunnen ook gecombineerd worden met rocker in de nose en tail van het board. Dit voor een super effectieve kantenwisseling.

Het niveau

  • star_1

    Beginner

    Als je een beginnende snowboarder bent dan zul je de eerste weken voornamelijk op groene en blauwe pistes snowboarden. Je bent nog veel aan het roetsjen en je kantenwisselingen zijn verreweg van perfect. Je bent op zoek naar een flexibele plank die vergevingsgezind is. Je snelheid zal nog niet hoog liggen dus je hebt nog geen behoefte aan een stijve plank. Check ook even de positie van je bindingen (stance), ze moeten niet te ver uit elkaar staan en ook adviseren wij om de hoek van je bindingen te laten controleren door je snowboardleraar of bij de verhuur van je materiaal. 

  • star_2

    Gevorderd

    Als gevorderde snowboarder ben je op zoek naar een snowboard die je moeiteloos door rode en zwarte pistes heen ploegt. Je wilt afhankelijk van je discipline een stijve plank die ook stabiel blijft tijdens hogere snelheden en je zoekt een board met een effectieve kantenwissel. Misschien ben je van plan om al wat uitstapjes te maken naast de piste of ga je al je eerste park lijnen rijden. Je moet zowel op harde pistes als zachte sneeuw uit de voeten kunnen en wellicht al experimenteren met switch rijden. Daarbij kan een twin tip snowboard extra vertrouwen bieden. 

  • star_3

    Expert

    Als expert snowboarder ben je dynamisch, je zoekt een specifiek snowboard die je op je discipline (freestyle of all mountain) volledig ondersteund. Afdalingen door alle soorten sneeuw moeten op hoge snelheid geen problemen vormen en je wilt off-piste kunnen combineren met keiharde piste kilometers. Je bent op zoek naar een stabiel snowboard met voldoende flex om je tricks te ondersteunen en wilt zonder volledig gefaciliteerd worden in het switch rijden. Het is lastig om precies aan te geven welk type plank bij jou past als expert. Voor race snowboarders gelden natuurlijk hele andere regels en het is heel erg persoonlijk dus laat je hart spreken en ga ervoor!  

De lengte

Hoe kies ik een snowboard?

Wanneer je een freestyle snowboard wilt kies dan voor een board dat 20-25 cm korter is dan jezelf. 

Zet het snowboard rechtop voor je neer en hou het board voor je vast. 

Voor tricks en rotaties (freestyle) kun je beter een iets kleiner snowboard kiezen want dit type board is vergevingsgezinder (flexibeler & korter). Het snowboard moet ongeveer tot aan je schouders komen en doordat het wat compacter is zul je eenvoudiger kunnen spinnen. 

Wil je juist een wat stabielere freestyle plank waarmee je ook bij hoge snelheid een super vertrouwd gevoel blijft houden, waarbij je ook tijdens een sprong of landing met hoge snelheid stabiliteit houdt; neem dan een wat langere plank. Dit type snowboard zal net onder je adamsappel komen. Kies ook een wat langer board als je relatief zwaar bent in verhouding tot je lengte. 

Een all mountain board is ongeveer 10 tot 20 cm korter dan jezelf. 

Wij adviseren dat een all mountain board ongeveer tussen je schouders en kin komt. Een wat kleiner board is wendbaarder en wordt aanbevolen voor mensen die wat lichter zijn. Een langer snowboard heeft meer stabiliteit en geeft ook meer drijfvermogen op de diepe sneeuw. 

snowshoot

Rocker of camber?

ROCKER : Als uitsmijter geven we je graag twee termen mee die toch wel van belang zijn bij de zoektocht naar je snowboard. Wanneer je je snowboard op de grond legt, zal je een kromming merken. De contactpunten van je board met de grond, dat is voorspanning of camber. Het maakt dat je board in het midden iets van de grond komt.

CAMBER : Rocker - ook wel reverse camber genoemd - is dan het tegenovergestelde en gaat om die delen die grond niet raken. Een rockerboard is speelser en meer vergevingsgezind. Een board met veel rocker voor- en achteraan is prima voor je freestyle-moves. De freerider kiest eerder voor een board met meer rocker vooraan zodat de neus boven de poedersneeuw blijft en camber tussen de bindingen voor meer stabiliteit. Fabrikanten verwerken in één board zowel rocker als camber op verschillende plaatsen.

snowboard girl kids

Kinderen

Anouck (nationale leader snowboard) 

Voor kinderen is het winnende duo een twintip met rocker voor- en achteraan. Twintip opdat het board in beide richtingen even gemakkelijk zou kunnen glijden. Rocker omdat voor- en achterkant van het board omhoog staan en je zo de valpartijen beperkt.

Kinderen kunnen vanaf drie jaar leren snowboarden! Gedaan met de foute veronderstelling dat kinderen eerst moeten kunnen skiën alvorens naar het snowboard over te stappen. Deze winter organiseren wij het ‘Come On Board’ project, een evenement voor de allerkleinsten om de de sensaties van het glijden op jonge leeftijd te ontdekken. Het concept bestaat uit een park waarbij op een dryslope (een soort van doek waarop je kan glijden) verschillende modules worden opgesteld. Met een ‘leash’ begeleiden we de kinderen overheen die modules.