choisir_tapis_de_course_domyos

De juiste loopband kiezen

Je wil graag een loopband aanschaffen, maar je weet niet welke je moet kiezen? Wij geven je enkele tips mee voor de keuze van een loopband die geschikt is voor jouw niveau en jouw doelstellingen! Volg onze gids voor de beste resultaten en ervaring.

tapisdecourse_domyos

Voor je gaat kiezen: de goede redenen voor deze aankoop

- Een niet te verwaarlozen voordeel: thuis hardlopen en op je eigen ritme!

- Een duurzame, langetermijninvestering

- Stevig en toegankelijk voor iedereen om in alle veiligheid te trainen, ook geschikt voor revalidatie

- Een betere schokdemping dan op gewoon wegdek

Een aantal criteria is van essentieel belang bij de keuze van je loopband. In de eerste plaats moet je een aantal persoonlijke aspecten afwegen die beslissend zijn voor de keuze van je loopband:

- Bepaal je sportniveau: ben je beginner of eerder gevorderd?

- Leg je doel vast: is je loopband bedoeld voor revalidatie na hartproblemen? Wil je terug in vorm komen? Of afvallen? Is het een aanvulling op een andere sport? Ga je de loopband af en toe, regelmatig of intensief gebruiken?

Welke loopband voor welk gebruik?

Loopbanden van elke snelheid bieden een hele waaier aan oefeningen, en kan je bij elk weer en op elk moment gebruiken - en dat volledig veilig, en zonder je gewrichten te zwaar te belasten. Bepaal het gebruik van je loopband op basis van je behoeften.

 

OCCASIONEEL GEBRUIK

Dan hebben we het over terug in vorm komen of revalidatie. Het gaat niet om het neerzetten van prestaties, dus de kracht van de motor is niet van groot belang.

De loopband Walk’In van Domyos is ideaal voor occasioneel gebruik voor cardiotraining. Geschikt om per dag tot 30 minuten te joggen of wandelen (gewoon of powerwalking).

Hoe kies je de juiste loopband?

REGELMATIG GEBRUIK

Dit zijn hardlopers die af en toe tot regelmatig thuis aan cardiotraining willen doen. In dat geval kies je best voor een loopband waarop je gemiddeld 45 minuten per dag kan hardlopen, zoals de TC 2. Die heeft een comfortabel krachtige motor en de gebruiker kan kiezen uit verschillende trainingsprogramma's en een helling tot 10%, om de beenspieren extra te trainen.

 

INTENSIEF GEBRUIK

Gevorderde hardlopers die goede prestaties willen neerzetten en die regelmatig willen trainen, kiezen beter voor een loopband waarvan het oppervlak geschikt is voor elke loopstijl. Voor langere trainingen en voor wie tot 16 km/u kan halen, raden wij een completere loopband aan zoals de TC 4 met een aantal krachtige technische mogelijkheden, meer trainingsprogramma's en een helling tot 10%.

Welke snelheid?

Van 1 tot 8km/u hebben we het over wandelen (van "langzaam" tot "sportief"). Vanaf 8 km/u ga je eerder richting joggen en hardlopen.

Een loopband voor wandelaars is compacter dan een voor hardlopers. Er bestaan 2 soorten: zonder en met motor.

Hoe kies je de juiste loopband?

Op een loopband zonder motor is het de kracht van de voet op de loopband die ervoor zorgt dat de band loopt. Daarom helt dit soort band lichtjes af, zo kan je gemakkelijker bewegen. Deze loopbanden zijn lichter maar je kunt hiermee niet op een vlakke ondergrond wandelen en deze banden zijn niet allemaal even soepel (een minder soepele band legt meer belasting op de gewrichten).

 

Op een loopband met motor is het de motor die het loopvlak aandrijft. De band loopt met een constante snelheid, die de gebruiker zelf kan instellen (vanaf 1 km/u). Dit heeft twee voordelen: vlak wandelen en een optimaal comfort voor je gewrichten.

Er bestaan vele soorten loopbandmodellen. Elke loopband wordt ontwikkeld om een optimaal gebruikscomfort te verschaffen binnen een bepaalde snelheidsgrens, door onderdelen zoals het loopvlak, het vermogen van de motor of het frame te optimaliseren. Die zaken hebben een directe invloed op de afmetingen en de prijs van het product.

Welke eigenschappen leveren welke voordelen?

HET LOOPVLAK

Hoe sneller je wandelt of hardloopt, hoe groter je passen worden. Het loopvlak moet daarom aangepast zijn aan jouw gebruik. Om tussen de 1 en 6 km/u te wandelen, volstaat een oppervlak van 100 x 40 cm. Een loopband voor wandelaars is dan de ideale keuze. Om te joggen tussen de 6 en 8 km/u zal een loopvlak van 120 x 40 cm comfortabeler zijn. Om ten slotte sneller dan 10 km/u te hardlopen, moet je mikken op 130 x 45 cm en meer. De beste manier om dit te ervaren is de loopband zelf uit te proberen.

 

HET MOTORVERMOGEN

De motor bepaalt de snelheid en de keuze ervan hangt dus af van het beoogde gebruik van de loopband. Hoe sneller je hardloopt, hoe krachtiger de motor moet zijn.

Het vermogen hangt ook af van het maximumgewicht van de gebruiker, zoals vermeld op het product. 100 kg? 130 kg? Dat maakt verschil voor de belasting van de band. Kies een motor die krachtig genoeg is voor jouw gebruik, zo zal je veel langer plezier hebben van je loopband. Het eerste waar je op moet letten is het "continue" vermogen van de motor (het vermogen dat de motor permanent kan leveren). Het tweede element is het "piekvermogen" (het vermogen dat kortstondig beschikbaar is, bijvoorbeeld in de versnelling).

Hoe kies je de juiste loopband?

DE SCHOKDEMPING

Een van de voordelen van het lopen op een loopband is het comfort! Goede loopbanden zijn vaak uitgerust met een meer of minder verfijnd schokdempingsysteem. Die schokdemping verzacht de schokken die je knieën en andere gewrichten moeten opvangen. De demping moet aangepast zijn aan je gebruik: voor wandelaars is een soepele demping beter voor de gewrichten en krijg je een comfortabel "terugveer"-gevoel. Hardlopers hebben een iets hardere schokdemping nodig, voor een optimale afzet en dynamiek... en om minder energie te verliezen.

 

DE HELLING

Een helling is ideaal om de beenspieren extra te trainen en laat je variatie aanbrengen door een parcours te simuleren met verschillende hellingen. Je zet zo de spieren van het onderlichaam (billen, dijen) en je buikspieren extra hard aan het werk, wat ook betekent dat je sneller calorieën verbrandt (tot 4x sneller bij een helling van bv. 20%!). Er bestaan 2 soorten hellingsystemen: manueel, waarbij je de loopband moet uitzetten om de hellingsgraad te regelen, en automatisch, waarmee je ook tijdens het gebruik het hellingspercentage kan aanpassen.

Hoe kies je de juiste loopband?

DE CONSOLE

De console geeft je toegang tot alle basisgegevens over je training: snelheid, afgelegde afstand, duur, gemiddeld aantal verbrande calorieën. Er bestaan eenvoudige en intuïtieve modellen voor wie het houdt bij wandelen, en ook "technologischere" modellen voor hardlopers.

Let bij je keuze op de meetinstrumenten, de verschillende programma's waarmee je je prestaties en vooruitgang kan evalueren, de compatibiliteit (coaching of mp3) en de leesbaarheid van de gegevens (schermgrootte, displayverlichting). Bepaalde modellen komen ook met een hartslagmeter (een hartslagband is hiervoor de nauwkeurigste optie).

 

MAXIMAAL GEWICHT GEBRUIKER

Het maximale gebruikersgewicht verschilt van model tot model: van minder dan 100 kg tot meer dan 150 kg. Elke band heeft afmetingen die zijn aangepast aan het frame en de motor, om in alle veiligheid en duurzaam een gebruiker met een "maximumgewicht" te kunnen dragen.

 

Hoe kies je de juiste loopband?

DE STABILITEIT

De hardloopstabiliteit hangt af van het gewicht van de loopband. Hoe zwaarder de band, hoe stabieler, wat ook bevorderlijk is voor de soepelheid en het comfort. De basis (lengte en breedte) is ook een belangrijke factor in de stabiliteit van het toestel.

 

GEMAKKELIJK OP TE BERGEN

Vouwsysteem: bij de meeste loopbanden kan je na gebruik het loopvlak gewoon opklappen. Om hem weer neer te laten is er meestal een geleider aangebracht.

Sommige banden bieden ook andere mogelijkheden: dankzij zijn aangepaste dikte past de Domyos Walk’In loopband voor wandelaars onder de meeste bedden, zo ben je geen ruimte kwijt!

Transportsysteem: de meeste loopbanden zijn uitgerust met transportwieltjes. Houd er wel rekening mee dat sommige loopbanden makkelijker te verplaatsen zijn dan andere (het totale gewicht en de gripzones spelen hierin een belangrijke rol).

MONTAGE Trek ongeveer een half uur tot een uur uit om een doorsnee loopband te monteren. Of kies voor een loopband die je niet hoeft te monteren, zoals de nieuwste "gebruiksklare" modellen van Domyos.