KIES JE WAX OP BASIS VAN DE WATERTEMPERATUUR

We raden je aan om een wax te kiezen op basis van de hardheid ervan. De textuur moet aangepast zijn aan de omstandigheden waarin je gaat surfen. Hoe hoger de watertemperatuur, hoe harder je wax moet zijn om een goede grip op je plank te garanderen.

Er zijn 3 soorten wax:

WAX KOUD WATER

IK SURF IN KOUD WATER: 

Ga je surfen in water met een temperatuur tussen 10 en 17°C? Gebruik dan een zachte wax voor koud water, zodat je handen en voeten een goede grip hebben.

WAX WARM WATER

IK SURF IN WARM WATER:

Surf je in water tussen 18 en 25°C? Kies dan voor een wax voor warm water, die speciaal ontwikkeld is voor deze temperaturen.

WAX TROPISCH WATER

IK SURF IN TROPISCH WATER

Ga je surfen in water dat warmer is dan 25°C? Zorg er dan voor dat je wax niet smelt! Gebruik wax voor tropisch water, die is goed hard.

HOE MOET IK MIJN SURFPLANK WAXEN?

Het belang van wax is het creëren van een antislipzone op de belangrijkste contactpunten tussen jezelf en je surfboard. Om reliëf en een ruw oppervlak te krijgen, is de keuze van de surfwax essentieel, net als de manier waarop je deze aanbrengt!

1) ALTIJD TWEE LAGEN SURFWAX

Door het contact met het water en je kleding slijt en schilfert je wax. Om dit tegen te gaan is het belangrijk om je plank een goede basis te geven. Breng daarom eerst een hechtende onderlaag aan: de base coat. Hoe harder die is, hoe beter de wax zal blijven hechten: gebruik 80 tot 100 g surfwax als base coat om deze onderste laag aan te brengen.

De tweede laag breng je steeds opnieuw aan voordat je met je plank het water ingaat. Kies de juiste wax op basis van de temperatuur van het water waarin je gaat surfen. De 'top coat' van de waxlaag moet 1 mm dik zijn. 

2) DRIE BEWEGINGEN OM GENOEG RELIËF EN RUWHEID TE CREËREN MET JE WAX

Het is het beste om brede sporen te trekken met je wax en zo een soort maaswerk te creëren met kleine ophopingen wax en veel reliëf. Leg eerst de base coat en dan de top coat, telkens met gekruiste bewegingen.

- in kruisvorm : diagonaal en dan loodrecht erover;

- in lijnen : eerst in de lengte en dan in de breedte;

- in cirkels: met cirkelvormige bewegingen.

3) DE BELANGRIJKSTE ZONES OM TE WAXEN

Voor een geslaagde take-off versterk je de waxlaag op de rails en op de voorkant van je plank.

Vergeet ook deze belangrijke zones niet: onder je billen als je in de line-up zit en op de plaats van je romp als je peddelt. Maak ook de zone waar je je voeten zet groot genoeg, om je evenwicht te bewaren als je over de golven surft.

3 MANIEREN OM JE WAX EN JE PLANK TE BESCHERMEN

surfplankhoes

BEWAAR JE PLANK IN EEN SURFHOES

Bewaar je plank op een donkere, goed geventileerde plek zodat de wax niet smelt. Surfers leggen hun plank na het surfen meestal omgekeerd (waxkant naar beneden) op hun surfhoes, zodat het zand er niet aan blijft plakken. Een goede gewoonte! Hetzelfde geldt voor je autozetels als je naar de spot rijdt: steek je materiaal in een surfhoes om alles netjes te houden.

3 MANIEREN OM JE WAX EN JE PLANK TE BESCHERMEN

VERVANG DE WAx van ZODRA DE WATERTEMPERATUUR VERANDERT

Als de wax op je surfplank te dik en zanderig wordt of als het begint te vergelen, is het tijd om je surfboard schoon te maken! 

waxdoos

JE WAX BESCHERMEN TEGEN DE WARMTE

Als je wax smelt door de zon, dan verandert zijn textuur en geeft hij minder goede grip. Bescherm je wax dus en steek hem in een waxdoos.

DEZE ARTIKELS INTERESSEREN JE MISSCHIEN OOK