HOE KIES JE EEN FIETSPOMP?

Een fietspomp kies je op basis van 2 criteria: het gebruik (je banden snel bijpompen voor een rit of pechverhelping onderweg) en het soort band of fiets.

Fietspomp btwin

Er bestaan 3 soorten producten om de banden van je fiets op te pompen: handpompen, CO2-pompjes met de bijhorende 'bommetjes' en voetpompen. Ze zijn stuk voor stuk bijzonder nuttig, maar dekken niet allemaal dezelfde behoefte...

Een fietspomp kies je op basis van 2 criteria: het gebruik (je banden snel bijpompen voor een rit of pechverhelping onderweg) en het soort band of fiets.

HET SOORT FIETS

Laat niets aan het toeval over: banden van mountainbikes en racefietsen zijn wat veeleisender als het op het soort pomp aankomt. Voor andere modellen (stads- en hybridefietsen) ben je wat vrijer in je keuze.

VOOR RACEBANDEN

Opteer voor een pomp met een smalle schacht. Zo stuur je per beweging wat minder lucht in de band, maar je haalt wel vlot 7 bar en meer, een bandendruk die je absoluut nodig hebt.

Sommige pompen zijn bovendien uitschuifbaar, om in het begin een wat groter luchtdebiet te halen.

VOOR MTB-BANDEN

Kies een pomp met een brede schacht, om een groter luchtvolume te verplaatsen: zo gaat het oppompen sneller.

HET GEBRUIK

Waar heb je een fietspomp voor nodig? Om je banden op te pompen natuurlijk! Ja, maar...niet iedereen gebruikt zijn pomp op dezelfde manier. Wil je gewoon je banden wat bijpompen voor een ritje of ben je op kilometers van huis lek gereden? In beide gevallen heb je een ander pompsysteem nodig.

Hoe kies je een fietspomp?

SNEL JE BANDEN BIJPOMPEN VOOR EEN RIT

Kies voor een klassieke of compacte voetpomp om je banden comfortabel en snel op te pompen (het luchtvolume is groter dan bij een handpomp). Het grote voordeel van een voetpomp is dat je je banden er harder mee krijgt dan met een handpomp. Bovendien moet je minder kracht zetten bij het pompen.

En deze modellen zijn trouwens wat nauwkeuriger, want meestal hebben ze een drukmetertje om de bandendruk te controleren.

Hoe kies je een fietspomp?

EERSTE HULP BIJ LEKKE BANDEN

Wil je je pomp meenemen op de fiets, opteer dan voor een klassieke handpomp of een CO2-pompje met patronen.

Beide oplossingen zijn klein en compact en ideaal om mee te nemen in een tasje, te bevestigen op het frame van je fiets of gewoon in een zakje van je fietsshirt te stoppen.

En wat de precisie betreft scoren ze helemaal niet slecht: er bestaan handpompjes die uitgerust zijn met een drukmetertje.

CO2-patronen zijn dan weer een bijzonder doeltreffende en snelle oplossing, maar je kan ze maar één keer gebruiken.

Hoe kies je een fietspomp?

Hervé

Fietsenspecialist van Decathlon

Vergeet ook niet om het ventiel van je band even te checken. Er bestaan twee types: Presta (smal) en Schrader (breed). Presta-ventielen vind je vooral op racebanden, maar ook op sommige tubeless MTB-banden.

De meeste mountainbikebanden zijn dan weer voorzien van een Schrader-ventiel (dat je ook op autobanden aantreft).

Maar geen nood, om het je helemaal gemakkelijk te maken, zijn alle pompen die je bij ons vindt geschikt voor de twee systemen.