HOE KIES JE EEN ZWEMVEST?

Een zwemvest beperkt het risico op verdrinken, maar neemt het niet volledig weg. Het is bestemd voor mensen die kunnen zwemmen en altijd in de buurt van de oever of het strand blijven, of die in de nabijheid over hulp beschikken. In wild water is het nut van dit soort vesten trouwens beperkt, ze houden je niet oneindig lang boven water en je moet als drager ook meewerken wil je het redden.

Bij de keuze van een zwemvest zijn twee criteria van tel: de veiligheid en het comfort.

EEN ZWEMVEST KIEZEN OP BASIS VAN DE WETGEVING:

Er bestaan verschillende soorten vesten, het zwemvest is er daar één van. Het verschilt van een reddingsvest, in die zin dat je moet kunnen zwemmen om het te kunnen gebruiken.

In Europa moeten alle reddingsvesten voldoen aan de geldende normen en het reglementaire CE-label dragen. Die normen omvatten vier verschillende categorieën, die elk overeenstemmen met een drijfvermogen uitgedrukt in Newton en waarvan het gebruik afhangt van de discipline.

Voor sportzeilen (op zwaardboten of catamarans) en kajakken zegt de wetgeving dat iedere persoon aan boort individuele drijfuitrusting moet dragen. Voor sportzeilen gaat het dan om een minimaal drijfvermogen van 50 Newton, kajakkers moeten een drijfvest van minstens 70 Newton dragen.

Interessant om weten: 10 Newton staat gelijk met 1,01 kg drijfkracht. 

Kies je vest ook op basis van je gewicht. Ze komen in aangepaste maten, die je best eerbiedigt om te verzekeren dat je vest optimaal presteert