Hoes kies ik een waterdichte trekkingjas?

Een waterdichte jas kiezen doe je op basis van 3 criteria: het niveau van waterdichtheid, de buitentemperatuur en de intensiteit van je inspanning.

forclaz 400

In de bergen kan het weer snel omslaan. Daarom raden we aan om jezelf te voorzien van een waterdichte jas als je gaat trekken. Quechua biedt een breed gamma aan waterdichte jassen, lichte jassen, warme jassen, 3-in-1 jassen, jassen met verluchting of niet en met verschillende niveaus van waterdichtheid.

Het is dus niet eenvoudig om een goede jas te kiezen!

Een waterdichte jas kiezen doe je op basis van 3 criteria: het niveau van waterdichtheid, de buitentemperatuur en de intensiteit van je inspanning.

Waterdicht Wandeljack F400

Waterdichtheid

Afhankelijk van de bescherming die je nodig hebt, heb je de keuze tussen verschillende niveaus van waterdichtheid. Elke jas krijgt een waterdichtheidscijfer op een schaal van 1 tot 5. Deze cijfers zijn het resultaat van technische testen in onze laboratoria. Hoe hoger het cijfer, hoe beter de jas waterdicht is. Ontdek in dit artikel hoe de niveaus van waterdichtheid worden berekend.

Waterdichte jas Forclaz 900

Bescherming tegen stormweer

Cijfer 5 geeft aan dat de jas je bescherming biedt tegen stormachtige regenbuien, of tegen 1,8 m regen in 4 uur.

Waterdichte jas Forclaz 400

Bescherming tegen onweersbuien

Cijfer 4 geeft aan dat de jas je bescherming biedt tegen onweersbuien, of tegen 30 cm regen in 3 uur.

Waterdichte jas Arpenaz 100

Beschermingen tegen buien

Cijfers 2 en 3 geven aan dat de jas je bescherming biedt tegen regenbuien, of tegen 6 tot 12 cm regen in 1 tot 2 uur.

De buitentemperatuur

Wij bieden 2 soorten trekkingjassen aan: lichte jassen en warme jassen. De lichte jassen hebben geen voering of een lichte voering. Deze worden meestal gedragen bij warm weer in het tussenseizoen of over een warme fleece of microdonsjas in de winter.

Bij koud weer worden de warme jassen met een warme voering gedragen. Bepaalde jassen  hebben zelfs een uitneembare voering; in dat geval spreken we van 3-in-1 jassen. Afhankelijk van de temperatuur kan je dan de binnenjas uitdoen (dit is een fleece of een donsjas die met een rits kan losgemaakt worden) en je jas lichter maken

De intensiteit

Het laatste criterium waarmee je rekening moet houden is tenslotte de intensiteit van je tocht. Hoe intenser je tocht, hoe meer je gaat transpireren. In dat geval heb je een jas met verluchting nodig. We spreken van mechanische verluchting als de jas voorzien is van een verluchtingsrits. Deze vind je meestal onder de armen. Sommige jassen hebben echter ook zakken met netstof om de transpiratie makkelijker af te voeren.

Voor een optimale verluchting draag je best ademende kleding onder je jas en hou je de aantrekbanden aan de mouwen en onderaan de vest open.

Tip van Doria Rivers, trekkingspecialiste: Als je verwacht lang in de regen te moeten wandelen, draag dan een poncho over je jas. Hierdoor blijf je perfect droog en ook je rugzak is beschermd.