ZADEL FOUGANZA

Je complete zadeluitrusting

Singels, stijgbeugels en andere accessoires zijn een belangrijk onderdeel van je zadel, afhankelijk van je paard en de sport die je beoefent: wij helpen je kiezen.

ZADEL FOUGANZA

De singel

De singel houdt je zadel op de rug van je paard. Hij moet afgestemd zijn op de borstomtrek van je paard, eenvoudig aan te singelen zijn, niet draaien, je paard geen pijn doen en in perfecte staat zijn.

Welke maat voor mijn paard of pony?
A- en B-pony's: singel 60 tot 75 cm.
B- en C-pony's en sommige ezels: singel 80 tot 100 cm.
D-pony's en kleine paarden (E-pony's): singel 100 tot 115 cm.
Gemiddelde paarden met schofthoogte 1,60 m tot 1,65 m: singel 125 cm.
Grotere of bredere paarden met een schofthoogte van 1,65 of groter: singel 135 cm.
Grote paarden met een schofthoogte van 1,75 m: singel 145 cm.

Welke materie voor de singel?
De singels zijn van textiel of leer. Textiel is tegenwoordig de meest voorkomende vorm, ze heeft een goed bewezen weerstand en is wasbaar en duurzaam in de tijd. Singels uit textiel zijn over het algemeen ook minder duur. Maar leer heeft zijn fans; het zal nog duurzamer zijn, op voorwaarde dat je het wel regelmatig onderhoudt. Leer beperkt de kans op oververhitting, vooral bij paarden met fijn of kwetsbaar weefsel.

LET OP: Voor gevoelige paarden of lange tochten gebruik je best een singelhoes (van schapenvacht of een andere materiaal, bijvoorbeeld alfagel).

stijgbeugel fouganza

Stijgbeugelriemen

Stijgbeugelriemen zijn de riemen die je aan het zadel vastmaakt en die de stijgbeugels dragen. Ze moeten dus het gewicht van de ruiter dragen en staan onder grote spanning. Daarom moet je ze altijd goed onderhouden en controleren. Ze worden per paar verkocht en passen op het zadel.

Beugelriemen kan je in 2 maten verkrijgen.
125 cm: Kinderen / Dames
145 cm: Dames / Heren

Ze worden gemaakt van...
- vaarsleer voor intensief gebruik;
- buffelleer voor regelmatig gebruik;
- polypropyleen. De beste beugelriemen zijn gemaakt van leer met een polypropyleen voering. Het polypropyleen verstevigt het leer en voorkomt dat het breekt of uitrekt.

stijgbeugel fouganza

Stijgbeugels 

Stijgbeugels ondersteunen de voeten van de ruiter. Ze worden via beugelriemen aan het zadel vastgemaakt. Op het voetbed (het platte deel waarop je de voet zet) vind je vaak een rubber zooltje voor meer grip. Er bestaan verschillende soorten stijgbeugels, een overzicht.

- Standaard stijgbeugel: bevordert de juiste houding van de voet (de binnenste rand van de beugel + tenen naar binnen) en maakt het makkelijk om je hakken te laten zakken.
- Veiligheidsstijgbeugels (elastiek, scharnier): bij een val komt je voet direct los (springen, eventing, kinderen, beginners).
- Flexibele stijgbeugels: soepeler voor de knieën, verlicht de gewrichten, laat de voet los bij een val. De keuze van je stijgbeugel is ook afhankelijk van het gewenste gewicht (kunststof is bijvoorbeeld doorgaans lichter dan metaal) en het het soort materiaal, wat de levensduur van je stijgbeugels bepaalt.  Het materiaal van het voetbed heeft ook een invloed op hoeveel grip je voet heeft. Dat is vooral belangrijk bij het springen.

Je kan je stijgbeugels ook kiezen op basis van het gewicht (bijvoorbeeld plastic lichter dan metaal in het algemeen) en het materiaal dat de duurzaamheid van het product zal variëren.
Het materiaal van de stijgbeugelvloer heeft ook invloed op de grip die je hebt tussen de stijgbeugel en je voet. Hoe groter deze grip, hoe stabieler de stijgbeugel onder je voeten zal zijn. Dit is vooral van belang bij jumping in het bijzonder.

Zadelaccessoires

Verschillende accessoires kunnen een belangrijk onderdeel zijn van je zadel, afhankelijk van je paard en de sport die je beoefent.

Een staartriem is een tuigje dat je om de staart van je paard doet, waardoor het zadel niet meer naar voren kan glijden. Het is vooral ideaal voor pony's met een lage schoft. Je maakt hem vast aan de daarvoor bedoelde ring op de achterboom van je zadel (de 'rugleuning'). Voor zadels zonder deze staartriemring aan de achterboom bestaat er een afneembare bevestiging die je tussen de kussens van het zadel schuift. Beschikbaren maten: Shetlander (SHET), Pony (PS), Paard (FS)
Een borsttuig of borstriem voorkomt dat het zadel naar achteren glijdt, vooral nuttig voor smalle paarden.

Een borsttuig bestaat uit enerzijds een riem die je rond de nek van het paard legt (en aan beide kanten van de schoft vastmaakt), en anderzijds een tweede riem die je tussen de voorbenen door aan de singel vastmaakt. Zoals voorheen gezegd voorkomt deze tuig dat het zadel naar achteren glijdt, vooral nuttig voor smalle paarden.

Een borstriem is een riem van stof, leer of elastiek die je aan beide kanten van het paard aan de singel vastmaakt. Plaats de borstriem niet te hoog om de bewegingen van de nek niet te beperken, maar ook niet te laag want dan beperkt hij die van de schouders. Zoals voorheen gezegd voorkomt deze riem dat het zadel naar achteren glijdt, vooral nuttig voor smalle paarden.

borsttuig ruitersport