ruiterhelm

Veilig paardrijden? onmisbare tips om je ruiterhelm te kiezen!

.

Ruitersport is een risicosport en een ruiter moet er alles aan doen om die risico’s zo veel mogelijk te beperken. Vooral het hoofd  is een kwetsbare plek. Om in alle veiligheid paard te rijden, is het belangrijk om de juiste ruiterhelm te kiezen die is aangepast aan je niveau en je doelstellingen. Wij zetten alvast enkele belangrijke aandachtspunten op een rijtje.

Welke ruiterhelm kiezen?

Om een geschikte ruiterhelm te kiezen, zijn er een aantal criteria waarmee je rekening moet houden. Comfort is belangrijk, en ook het type helm en je niveau spelen een rol. Maar veiligheid is en blijft het belangrijkste aandachtspunt. De ruiterhelm die je koopt, moet voldoen aan de normen van het land waar je hem gebruikt. De Europese norm EN 1384 werd afgeschaft in oktober 2014. In afwachting van een nieuwe norm, moeten helmen gemaakt na oktober 2014 voorzien zijn van een CE-markering om verkocht te mogen worden in Europa. Die markering moet worden aangevuld met ofwel de Richtlijn 89/686/EG, ofwel het document VG1 01.040 2014-12. Het is de enige veiligheidsnorm die van tel is voor het paardrijden.

Een ruiterhelm moet de schok opvangen die bij een val de schedel en de hersenen kan beschadigen. In de meeste gevallen bestaat een helm uit polystreen die de impact van de schok opvangt en het hoofd van de ruiter beschermt.

Voor je een ruiterhelm koopt, kan je hem het best uitvoerig passen zodat je er zeker van bent dat hij perfect past.

Afstelbare ruiterhelmen

Ruiterhelmen die je kan afstellen, zijn verkrijgbaar in verschillende maten: van XS tot L. Dit soort helmen worden het meest gebruikt door mensen die beginnen met paardrijden, het voor hun plezier doen en vooral in de openlucht oefenen (draf, galop,…). Hieronder vind je de maten die overeenkomen met de hoofdomtrek van je hoofd.

Hoofdomtrek    44-48 cm    48-52 cm   52-56 cm   56-60 cm~Maat                      XS                S                 M                 L

Voordelen: Deze ruiterhelmen kan je aanpassen aan je hoofdomtrek. Kinderen kunnen daardoor dezelfde helm gedurende verschillende jaren gebruiken. Bovendien is deze helm geschikt voor mensen met zowel een rond als ovalen hoofd. Hij is heel licht en goed geventileerd. De binnenkant kan je er bovendien gemakkelijk uitnemen en in de machine wassen.

Nadelen: Dit type helm is niet 100% stabiel.

voorkant ruiterhelm

Ruiterhelmen met een unieke maat

Ruiterhelmen met een unieke maat zijn verkrijgbaar in een klassieke uitvoering (bekleding in textiel). Je kan ook moderne modellen kopen waarbij verschillende materialen gebruikt worden (textiel, leer, plastic of een gedeelte metaal). Dit soort helmen worden het meest gebruikt bij klassiek paardrijden of in competitieverband (wanneer de oefensessies eerder kort zijn). Gewoonlijk is de maat tussen 53 en 61 cm.

Voordelen: wanneer de maat overeenkomt met je hoofdomtrek, is de helm heel comfortabel en stabiel. Hij biedt ook veel bescherming ter hoogte van de nek.

Nadelen: kinderen moeten van helm veranderen tijdens het opgroeien, gewoonlijk tot 11 à 12 jaar. Voor kinderen wordt dan ook aangeraden om een model te kiezen dat je aan de hoofdomtrek kan aanpassen. Dit type ruiterhelmen is niet altijd even goed geventileerd en heeft in sommige gevallen een ovalen of ronde vorm zodat ze niet voor elk hoofd geschikt zijn.

Om te weten welke maat je nodig hebt, moet je gewoon je hoofdomtrek meten. Meet je hoofd ter hoogte van je voorhoofd, waar de omtrek het grootst is.

ruiterhelm bruin voorkant

Controleer of de helm perfect past

De ruiterhelm moet je hoofd goed omsluiten en er mag geen speling zijn tussen de helm en je hoofd.

De helm moet goed recht zijn en je volledige voorhoofd beschermen (vanaf enkele centimeter boven je wenkbrauwen).

De gesp mag niet te strak gespannen zijn (je moet je hoofd probleemloos kunnen omdraaien), maar ook niet te los. Ze mag onder geen beding van onder je kin schuiven.

Om er zeker van te zijn dat je je helm op de juiste manier op je hoofd zet, draai je je hoofd van links naar rechts en van boven naar onder: de helm en de gesp mogen niet bewegen of je hinderen.