Unselected
atletiek kalenji decathlon

Wat is atletiek?

Een verzameling van bewegingen, veel energie en ritmische sportsessies, dat verstaan we allemaal onder atletiek. Je brengt je lichaam in beweging, wordt één met je speer of discus, je springt de wolken tegemoet of sprint in een zucht voorbij. Aan deze sport beleef je gegarandeerd plezier. Wil je graag kennismaken met de atletiekwereld? Kom dan snel met ons mee naar het stadion!

Unselected

Wat is atletiek?

Atletiek komt van het Griekse woord “athlos”, dat "wedstrijd" betekent en werd in 1840 in Groot-Brittannië als een instituut onthaald. Meerdere jaren later volgden de Verenigde Staten en in Frankrijk begon men er pas echt mee in 1886. De jongeren hadden al snel de smaak van de competities te pakken en in 1896 werden de eerste moderne Olympische Spelen georganiseerd. Hardlopen, springen en werpen, dat zijn de drie grote disciplines binnen de atletiek. En wie heeft er nog nooit van gedroomd om dat alles tegelijkertijd te doen? Dat is mogelijk in een stadion. Al wat je nodig hebt, is een aangepaste uitrusting en de nodige materialen! (en een beetje training kan ook geen kwaad…) Een goede atleet probeert zichzelf te overstijgen, zijn fysieke capaciteiten te versterken en naar een evenwicht te zoeken. Na een testfase weet je waar je aanleg voor hebt en kun je je verder specialiseren en ontwikkelen.

Unselected

Regels binnen de atletiek

Het vergt veel geduld en oplettendheid om de vele regels in de atletiekwereld te leren kennen! Een korte samenvatting kan je volgens ons wel helpen als je in het atletiekbad, of voor de dappersten onder ons in de waterbak van het steepleparcours, wordt ondergedompeld. Steeple wat? Maak je geen zorgen, het komt allemaal goed... Je vindt meerdere sporttakken in een atletiekstadion: springen, werpen, hardlopen, snelwandelen. Voor iedere sporttak gelden precieze regels, zodat de atleten in de beste omstandigheden aan de wedstrijden kunnen deelnemen en de basisbeginselen van de sport respecteren. Zo geldt er een nultolerantie voor een valse start. Is er toch sprake van een valse start, dan wordt de hardloper in kwestie gediskwalificeerd. Andere voor de hand liggende regels zeggen dat je altijd moet kijken voor je de piste oversteekt, dat je alleen mag werpen als je zeker bent dat de sector vrij is, dat je in de juiste baan moet blijven enz.

Unselected

Wat zijn de voordelen van atletiek?

Deze zijn niet op de vingers van één hand te tellen! Atleten beginnen er doorgaans erg jong aan! Daardoor kunnen ze goed op veelzijdigheid trainen, in het begin op een speelse manier. In deze sport werkt iedereen aan zijn uithoudingsvermogen. De eerste jaren wordt er samen getraind, pas nadien kiest iedere atleet een specialiteit. Een ijzersterke moreel maakt deel uit van deze sport. De wedstrijden starten al op jonge leeftijd en verhogen je zelfredzaamheid en je doelgerichtheid. Door het harde werk wordt je lichaam sterker en gespierder naarmate de maanden verstrijken! Bij elke training en wedstrijd wordt het groepsgevoel gestimuleerd, waardoor atleten worden aangemoedigd om elkaar te helpen, elkaar te leren kennen en graag samen te werken. In de atletiek is de precisie van je bewegingen erg belangrijk. Nauwkeurigheid en striktheid zijn hier dan ook erg belangrijk. Wil je vooruitgang boeken en nog meer van je sport gaan houden, dan is het noodzakelijk om bepaalde technieken aan te leren. Wat we vooral onthouden: het vermogen om jezelf te overstijgen is erg belangrijk voor deze sport, die vele fysieke en ook mentale inspanningen vergt om je grenzen te kunnen verleggen.

Unselected

Atletiek, voor wie is het weggelegd?

Daar kunnen we eerlijk over zijn: atletiek is een sport voor de grote massa! Er is geen aanbevolen leeftijd. In het algemeen beginnen kinderen er zeer jong aan, om daarna het stadion langzaamaan in te ruilen voor hun studies! Iedereen kan deze sport beoefenen, op voorwaarde dat je weet welke tak je het beste ligt op het moment dat je van de cadetten naar de junioren gaat. Cadetten? Wie zijn dat?! Hier vind je een overzicht van de leeftijdscategorieën: ~- Masters : vanaf 40 jaar~- Seniors: 23 - 39 jaar~- Beloften: 20 - 22 jaar~- Junioren: 18 - 19 jaar~- Cadetten: 16 - 17 jaar~- Miniemen: 14 - 15 jaar~- Benjamins: 12 - 13 jaar~- Pupillen: 10 - 11 jaar~- Atletiekschool: 7 - 9 jaar~- Kleuteratletiek: tot 6 jaar. 

Met wat jeugdig enthousiasme en een goede dosis motivatie heb je alles in huis om het eens te proberen! Toch nog niet overtuigd? Heb je dan nog nooit voor je televisiescherm meegeschreeuwd als Nafi Thiam of de broertjes Borlée in de prijzen vielen?! Ah, het idee begint te rijpen, ik zie het... Begin september kun je in alle Belgische clubs eens komen proberen om vervolgens een echt lidkaartje te nemen voor een beloftevolle toekomst.

Unselected

De nodige uitrusting om aan atletiek te doen

Spikes, ja! Ademende kleding, ja! Specifiek materiaal, ja! Doorzettingsvermogen, ja! Voor deze sport moet je volledig uitgerust zijn, met kleding waarin je vrij kunt bewegen en goede schoenen. Specialisten gebruiken verschillende soorten schoenen met spikes, maar zolang je van alle markten thuis bent, volstaan een paar voor op de piste en een ander paar voor het veldlopen ruimschoots. Draag ook kleding met lichte, ademende en winddichte stoffen en die voldoende warm is volgens de weersomstandigheden. Je moet je vooral goed voelen in je kledij, zodat je je bewegingen nauwkeurig, ongehinderd en vlot kunt uitvoeren. De perfecte outfit vind je naarmate je meer traint. Het heeft geen zin om meteen de hele afdeling leeg te kopen!

Unselected

Atletiek is een unieke sport die mensen samenbrengt, ervaringen laat delen en een hecht team doet ontstaan tijdens interclubcompetities. Bij iedere training moet je jezelf overstijgen, wat goed is voor je mentale sterkte. Je eerste passen op de piste zal je je de rest van je sportcarrière blijven herinneren en zal je blijven meedragen.

Unselected
Signature Emilie Lecompte

Emilie

Voormalig jogster, fervent hardloopster en gedreven trailloopster. Nieuwsgierig als ze is, maakt ze ook kennis met andere sporten, zoals racefietsen, pilates en spiertraining.