hoe-je-mountainbike-onderhouden-en-proper-maken

Hoe je mountainbike onderhouden en proper maken?

Ontdek hier onze 5 tips om je mountainbike in perfecte staat te houden.

Een mountainbike regelmatig onderhouden is heel belangrijk. Hij zal langer meegaan want de onderdelen zoals de ketting zullen minder beschadigd worden en niet breken. Maar je mountainbike onderhouden betekent ook veiliger fietsen: als bepaalde fietsonderdelen het laten afweten, komt je veiligheid in het gedrang. Ontdek hier onze 5 tips om je mountainbike in perfecte staat te houden.

Materiaal

- Emmer

- Doek

- Zachte borstel

- Sponzen

- Fietsolie

- Ontvettend product (voor fietsen)

- Schoonmaakproduct (voor fietsen)

Comment bien nettoyer et entretenir son VTT ?

Hoe dikwijls je mountainbike onderhouden?

Je mountainbike onderhouden vergt niet veel tijd. Het is aan te raden om hem na elke rit proper te maken.

Doe vooraleer je aan een rit begint een algemene check-up. Als die in orde is, volstaat een routine-controle. Controleer de bandenspanning, de schroeven, de remmen, de fietslampen,… Is alles oké? Dan kan je vertrekken!

Je mountainbike onderhouden in 5 stappen
stap 1 – de juiste producten kiezen

Zorg ervoor dat je de juiste onderhoudsproducten in huis haalt. In een emmer water, giet je een beetje schoonmaakproduct. Gebruik geen afwasmiddel want daarmee beschadig je het kader en andere fietsonderdelen. Kies ook een propere plek uit waar je genoeg plaats hebt om je fiets te reinigen.

Comment bien nettoyer et entretenir son VTT ?

Stap 2 – reinig het kader en de wielen

Het kader van een mountainbike reinig je met een spons waarop je een schoonmaakproduct doet. Maak met de spons het kader en de vork proper. Controleer of het zadel niet uit een stof bestaat die water absorbeert vooraleer je het poetst. Als je ook de velgen en de spakenwilt reinigen, gebruik dan een droge doek en behandel alle vochtige plekken. Let er wel op dat je geen al te krachtige waterstralen gebruikt want daardoor kan je mountainbike beschadigd geraken.

Stap 3 – mountainbike afspoelen en drogen

Gebruik voldoende water om alle schoonmaakproducten en zeepresten af te spoelen. Daarna volgt een van de belangrijkste stappen van het schoonmaken: het drogen. Gebruik daarvoor een droge doek waarmee je alle onderdelen onder handen neemt. Zo anticipeer je op eventuele schade. Wanneer onderdelen vochtig blijven, kunnen ze beschadigd geraken en op termijn niet meer functioneren.

Comment bien nettoyer et entretenir son VTT ?

Stap 4 – je mountainbike onderhouden

Is je ketting vuil of maakt ze een vervelend geluid? Ga dan als volgt te werk:

Ketting ontvetten: gebruik een ontvettende spray voor de cassette. Om de volledige ketting en alle schakelrollen proper te maken, moet je alle versnellingen afgaan.

Ketting smeren: gebruik fietsolie en zorg ervoor dat heel de ketting ingevet is. De ketting moet soepel draaien en je moet de versnellingen vlot kunnen schakelen.

Indien nodig kan je het teveel aan olie met een droge doek verwijderen.

Stap 5 – de andere onderdelen reinigen

Sommige onderdelen van een mountainbike moet je nauwkeurig reinigen en mogen niet nat worden. Denk bijvoorbeeld aan de handvatten, die meestal niet vochtbestendig zijn. De remmen van een mountainbike moet je ook met zorg behandelen. Een vochtige rem maakt een piepend geluid en werkt niet naar behoren.

MTB TECHNIEK verbeteren evenwicht

MTB-techniek: verbeter je evenwicht

MTB: bovenal een evenwichtssport!

Volledig Geveerde Mountainbike hardtail

Een volledig geveerde mtb of een hardtail?

De keuze tussen een volledig geveerde MTB en een MTB met enkel voorvering wordt bepaald door je gebruik en je behoeften.

Hoe kies je een elektrische mountainbike? - Sportadvies DECATHLON

Hoe kies je een elektrische mountainbike?

Is het zo ver, wil je overstappen op een elektrische mountainbike? Motor, accu... ontdek onze praktische gids voor het kiezen van je e-MTB.

comment_choisir_velo_VTT

Hoe kies je een mountainbike?

Een XC (Cross Country), een All Mountain, een DH (Down Hill of voor afdalingen) … Lees onze tips om je te helpen in je keuze van een MTB voor recreatief of intensief gebruik.

Voordelen mtb kinderen

De voordelen van mountainbiken voor de gezondheid van je kind

Naast het fun-aspect dat uiteraard heel belangrijk is, heeft mountainbiken ook tal van fysieke voordelen voor kinderen.