Hoe moet je je ski's waxen en slijpen ?

Door goed zorg te dragen voor je materiaal ben je er zeker van dat het langer meegaat en dat je beter presteert op de piste.

Ski waxen slijpen

Lees hier onze tips over hoe je je ski's kan waxen en slijpen :

1) Grondig reinigen

Het belag van je ski's wordt zwaar op de proef gesteld: steentjes, stof, teer, restjes wax... Het is van essentieel belang dat je al die onzuiverheden verwijdert alvorens je de ski's waxt. Anders zou het vuil wel eens kunnen vastkoeken aan het belag. Als de ski echt heel vuil of stoffig is, gebruiken we een wax remover. Maar omdat dit product redelijk agressief inwerkt op je ski’s, vermijd je het, indien mogelijk, beter.

Spuit wat schoonmaakproduct op je ski, en smeer het open met een doekje. Ga 5 à 6 keer met een bronzen borstel over de ski (goed duwen!). Hierdoor wordt de ski diep gereinigd.

! OPGELET ! : Wrijf altijd in de glijrichting, dus van bovenaan de ski naar onder, dit is zeer belangrijk! Tot slot maak je de ski weer droog en proper met een doekje.

Hoe moet je je ski's waxen en slijpen ?

2) Slijpen volgens de regels

Goede staalkanten van je ski's zijn essentieel om comfortabel en veilig te skiën. Wij raden aan om ze te laten slijpen door een vakman, bijvoorbeeld in één van de ATELIERS van onze Decathlon-winkels, waar ze deze professioneel zullen slijpen, afgestemd op je niveau.

Je kan ze ook zelf scherp houden, door met een kantenslijper met regelmatige bewegingen langs de kanten te gaan, van nose tot tail.

Vraag zeker advies in het ATELIER, we helpen je graag verder.

Hoe moet je je ski's waxen en slijpen ?

3) Zorgvuldig waxen

Waxen dient om het belag te onderhouden en te beschermen, maar het verbetert ook het glijvermogen van de ski's.

Je hebt hiervoor een waxijzer nodig, een blok wax, een plastic krabber en een borstel met haren in nylon en brons. Om de ski's goed vast te zetten, heb je een werktafel en evenueel een bankschroef voor ski's nodig.

Als het waxijzer warm is, kan je de wax langzaam laten smelten en druppelen over het volledige belag. Vervolgens verdeel je de druppels zorgvuldig met het waxijzer.

Let op: Laat het hete waxijzer nooit langer dan een paar seconden op dezelfde zone staan, want zo kan je je belag ernstig beschadigen!

Zet je ijzer plat op de ski en verschuif het langzaam om de wax druppels te laten smelten. De warmte zal ervoor zorgen dat de base van je ski uitzet, waardoor de wax diep kan doordringen in je ski. Ga 2 à 3 keer over je ski om de wax en je ski zo goed mogelijk warm te maken.

Laat je ski's minstens 30 minuten rusten en schraap dan vervolgens alle overtollige wax eraf, met een waxschraper. Nadien ga je eerst over je base met de bronzen borstel, druk hierbij niet te hard, om zo de laatste delen van de wax te verwijderen. En, ten slot, gebruik je de nylon borstel om de base van je ski te polijsten. Hier kun je wat harder drukken. Ga 4 tot 5 keer over je hele base, voor een mooi egaal resultaat.

Goed om te weten: Om niet bedwelmd te geraken door de giftige dampen die vrijkomen tijdens het waxen, doe je dit uitsluitend in een goed verluchte ruimte.


Als je het onderhoud van je ski's liever aan professionals toevertrouwt, ga dan naar de gespecialiseerde ATELIERS van onze Decathlon-winkels, waar een toegewijd team voor je materiaal zal zorgen. Aarzel ook niet om hen te vragen om advies over de keuze van de wax, de frequentie van het onderhoud en alle andere vragen die je hebt over je skimateriaal.

Hoe moet je je ski's waxen en slijpen ?

Voor de doe-het-zelvers:

Als je zelf aan de slag wil met wexen en slijpen, kan je overwegen om een waxset te kopen.

Er bestaan verschillende soorten wax:

DE TE GEBRUIKEN SOORT WAX, IS AFHANKELIJK VAN HET SOORT SNEEUW, DE BUITENTEMPERATUUR EN HET SOORT GEBRUIK (speciale wax voor wedstrijden bijvoorbeeld).

Hoe moet je je ski's waxen en slijpen ?

Gele wax

Voor temperaturen tussen
-6 °C en +20 °C
Ideaal voor "warmere" dagen

Hoe moet je je ski's waxen en slijpen ?

Universele wax

Voor temperaturen tussen
-8 °C en +15 °C
Multifunctionele wax
Past zich aan alle omstandigheden aan

Hoe moet je je ski's waxen en slijpen ?

Rode wax

Voor temperaturen tussen
-14 °C en -4 °C
De duur van de inspanning is belangrijker

Hoe moet je je ski's waxen en slijpen ?

Blauwe wax

Voor temperaturen tussen
-25 °C en -12 °C
Wax voor de koudste dagen
Dit is een korte duur wax, of wordt gebruikt als bijvulwax

4) Wanneer weet je of het tijd is voor een waxbeurt van je ski's ?

Ski’s en snowboards worden meestal gebruikt voor afdalingen, wat maakt dat een onderhoud iets minder vaak nodig is. Afhankelijk van de sneeuwkwaliteit is het aan te raden om je ski’s of snowboard na een weekje skiën /snowboarden weer te waxen. Om te weten wanneer het echt nodig is, bestaat er een trucje met water. Laat een druppel water van bovenaan de ski naar beneden rollen. Als hij onderweg blijft kleven of haperen, is het tijd!

Bij langlaufski’s is het nodig om te waxen voor elke tocht, en dit omdat je er kracht op uitoefent. Hoe ‘droger’ de ski, hoe meer kracht je zal moeten gebruiken en hoe meer je zal moeten duwen.

5) Waar laat je je materiaal onderhouden ?

Sommige ATELIERS in onze Decathlon winkels zijn uitgerust met machines die de ski's schuren en de randen slijpen voordat ze de wax aanbrengen. Voor deze service (basisonderhoud van de ski's) betaal je minstens € 20 en nadien is je ski weer bijna nieuw. Als je winkel deze machine niet heeft, kunt je je ski's nog steeds daar binnenbrengen, en dan worden ze naar een regionale ATELIER gestuurd. Wees er op tijd bij, want de wachttijden kunnen oplopen wanneer alle skiërs gelijktijdig met hun skimateriaal komen. De vertragingen kunnen dus steeds variëren!

Als je ski’s tijdens een afdaling wat stenen moesten geraakt hebben en dus beschadigd zijn, moet dit natuurlijk ook hersteld kunnen worden. Dan bestaat er altijd de mogelijkheid om deze gaten op te vullen met grafiet. Voor deze dienst betaal je minstens € 30. Bij dit groot onderhoud van de ski's, worden de gaatjes weer opgevuld met grafiet, en krijgen de ski’s nadien nog een waxbeurt.

In sommige Decathlon winkels heb je de mogelijkheid om deel te nemen aan gratis workshops, om de juiste handelingen van het waxen en het slijpen te leren. Zie je dit wel zitten, vraag er dan best eens naar in je Decathlon winkel.

Ski's reiniging, waxen en slijpen (het onderhoud van de ski's) kan door iedereen worden uitgevoerd, op voorwaarde dat je goed bent uitgerust natuurlijk.

Dus als je zelf € 100 aan materiaal investeert, kan je dit allemaal zelf doen!


Je weet nu welke stappen je moet volgen om je skimateriaal goed te onderhouden. Aarzel dus ook niet om naar het ATELIER te gaan van je Decathlon winkel, want daar kunnen ze je adviseren en zorgen voor je materiaal, om er zo voor te zorgen dat je de hele winter lang de beste ski's onder je voeten kan binden.

Deze tips kunnen voor jouw ook interessant zijn

Skikleding wassen: tips voor een vlekkeloze skioutfit

Hoe onderhoud je je skikleding of je snowboard outfit ?

Wil je in een vlekkeloze outfit van de piste glijden? Dan moet je je skikleding op de juiste manier wassen. Ontdek hier onze tips!

titel skihelm kiezen

Hoe kies ik een skihelm?

Als je een nieuwe skihelm gaat kopen, moet je rekening houden met de volgende 5 criteria: aan- of afwezigheid van een vizier, de norm, positiebehoud, ventilatie en maat. We vertellen je er alles over!

Je ski-jas opnieuw waterdicht maken met de adviezen van Wed'ze ski en snowboard

Hoe maak je je ski-jas opnieuw waterdicht?

Na verloop van tijd kan je skikleding wat van haar technische eigenschappen verliezen. Met deze adviezen kan je je ski-jas en skibroek opnieuw waterdicht maken. Volg de gids!

Hoe kies ik ski's voor mijn kind?

Hoe kies ik ski's voor mijn kind?

Het is natuurlijk wel belangrijk om het juiste materiaal te gebruiken en daarom willen wij advies geven over ski's voor je kind. Ontdek hier alle tips.

De voordelen van ski's huren

De voordelen van ski's huren

Waarom materiaal huren, veeleer dan het aan te schaffen? Ontdek de voordelen van ski's huren in dit artikel!

Hoe kies ik de juiste maat voor mijn skischoenen?

Hoe kies ik de juiste maat voor mijn skischoenen?

Het is uiterst belangrijk om de juiste maat skischoenen te kiezen voor je comfort, controle en veiligheid.

Hoe kies ik een skibril?

Hoe kies ik een skibril?

In de sneeuw, mist of in de stralende zon: een skibril is onmisbaar om bij elk weer comfortabel de skipiste af te gaan!

Hoe kies ik mijn skischoenen?

Hoe kies ik mijn skischoenen?

Wij helpen je een goede keuze te maken en gaan in op comfort, veiligheid en precisie. Ontdek al onze tips voor het kiezen van de juiste skischoenen:

Systeem met 3 lagen

Hoe je juist kleden om te gaan skiën ?

Ben jij ook zo iemand die de ene laag kledij na de andere aantrekt, omdat je bang bent dat je tijdens het skiën kou krijgt en er zo een onaangenaam einde komt aan je dagje skiën?Het volstaat nochtans om 3 technische laagjes kledij aan te trekken om lekker warm en droog te blijven op de piste. Ontdek hier wat ze voor je doen!

Hoe bewaar ik mijn uitrusting na het seizoen ?

Hoe berg ik mijn materiaal goed op na het seizoen ?

Ontdek hier hoe je je materiaal op de juiste manier kunt opbergen als het seizoen voorbij is. Goed opgeborgen materiaal is een langer leven voor je materiaal.