JE PEDALEN VERVANGEN: TIPS

Er zijn redenen genoeg om een paar pedalen te vervangen. ~Plastieken pedalen kunnen verslijten, zeker als je dikwijls fietst of als je fiets wat ouder is.~Bij metalen pedalen kunnen na verloop van tijd de kleine noppen verdwijnen door de schokken. Je kan ook lichtere pedalen, bredere pedalen, kortere of gekleurde pedalen plaatsen, enz.

Je pedalen vervangen: tips

Fietspedalen vervangen is helemaal niet moeilijk en neemt amper 10 minuten in beslag. Zo begin je eraan…

MATERIAAL OM PEDALEN TE VERVANGEN

- Een pedaalsleutel, een platte sleutel of een moersleutel. 

NB: pedaalsleutels zijn extra handig omdat hun lange handgreep die het losschroeven van vastgeroeste pedalen vergemakkelijkt.

- Voor pedalen van koersfietsen: een inbussleutel.

PEDALEN VERVANGEN IN ENKELE STAPPEN

1) Neem een platte sleutel (of een moersleutel) en let erop dat hij fijn genoeg is en op de basis van de pedaal past, zonder de zwengel te beschadigen.

2) Voor de rechter pedaal schroef je in de tegengestelde richting van de klok. Voor de linker pedaal, schroef je met de wijzers van de klok mee (de draairichting is omgekeerd, zodat de pedaal niet zelf loskomt tijdens het fietsen).

3) Schroef de pedalen goed vast, maar zonder iets te forceren of het mechanisme te beschadigen.

Tip voor wanneer het losdraaien moeilijk gaat : verwarm de zwengel met een haardroger ter hoogte van de schroef en schroef de pedaal vervolgens los met een platte sleutel. Klop eventueel zachtjes met een hamer op de sleutel om het losschroeven te starten. Dat werkt niet altijd, maar je kan het altijd proberen bij moeilijkheden!

KLIKPEDALEN MONTEREN OF DEMONTEREN OP EEN KOERSFIETS

1) Neem een inbussleutel.

2) Om de pedalen te verwijderen, draai je de voet van de pedaal los op de zwengel. Hiervoor schroef je de voet van de rechter pedaal los langs de binnenzijde van de zwengel en tegen de wijzers van de klok in. De linker pedaal moet je met de richting van de klok mee losschroeven (de draairichting is omgekeerd, zodat de pedaal niet zelf loskomt tijdens het fietsen).

3) Haal beide pedalen eraf, maar let erop dat je de kleine rondelle die de zwengel beschermt, niet verliest.

4) Om een nieuw paar pedalen te plaatsen, ga je op dezelfde manier te werk als bij het losschroeven. Gebruik de inbussleutel en vergeet de andere draairichting van de linker pedaal niet en let erop dat je de twee kleine rondellen terugplaatst zoals op het filmpje.