trek-100-shoenen

Onderhoud je je wandelschoenen?

Ontdek 4 tips over hoe je je wandelschoenen goed kunt onderhouden en ervoor zorgen dat ze lang meegaan!

Heb je met je schoenen over modderige paden gelopen en weet je niet hoe je ze nu weer schoon moet krijgen?  Ben je door een beekje gelopen en vraag je je af hoe je ze moet laten drogen? 

junior-chaussures-trek

Schoonmaken

Na een wandeltocht bij vochtig weer is het belangrijk dat je je schoenen schoonmaakt, al helemaal wanneer je schoenen van leer zijn. 

Modder droogt het leer uit zodat het zijn goede eigenschappen verliest. Voordat je start met het reinigen van de bovenkant van je schoenen (het "bovenwerk" genoemd), sla je de zolen eens goed tegen elkaar om zand en modder te verwijderen.

De eenvoudigste en doeltreffendste methode is om je schoenen met de hand schoon te maken (of met een zachte spons) met lauw water en een beetje neutrale zeep. Als je schoenen erg vies zijn, kun je een borsteltje gebruiken om de naden, haken en veterlussen schoon te maken.

Wij raden je aan om de binnenzool eruit te halen (de zogeheten "inlegzool") om te voorkomen dat die nat wordt.

Drogen

Ook al zijn je schoenen goed ademend, toch transpireer je er altijd nog in. Het kan ook gebeuren dat er water in is gelopen langs de bovenkant wanneer je een tocht in de regen hebt gemaakt, in dat geval is het essentieel dat je de schoenen laat drogen zodat ze hun goede eigenschappen behouden.

Als je dat nog niet hebt gedaan voor het schoonmaken, haal je de binnenzool eruit zodat je wandelschoenen beter kunnen luchten en sneller droger. Laat ze drogen bij kamertemperatuur. Stel ze nooit bloot aan een directe warmtebron, hierdoor kunnen ze beschadigd raken.

Overmatige hitte droogt het leer uit en kan de lijm beschadigen die werd gebruikt om het bovenwerk aan de zool te zetten. Dit verschijnsel kan ook de verstevigingen in de schoenen aantasten en vervormen. Vermijd dus om je schoenen te laten staan op een terras in volle zon, achteraan in de auto, voor een haardvuur of radiator.

De beste techniek is om ze vol te proppen met krantenpapier dat ervoor zorgt dat de schoenen in vorm blijven en het vocht opslorpt!

trek100 shoenen

Behandeling

De waterdichtheid van een schoen wordt gegarandeerd door zijn constructie, door eventueel gebruik te maken van een waterdicht en ademend membraan, of door de keuze van materialen, bijvoorbeeld waterbestendig leer.

Het is dus moeilijk om de waterdichtheid van een schoen te veranderen, maar je kunt wel het waterafstotend vermogen herstellen na herhaaldelijke wandeltochten in de regen bijvoorbeeld.

Hiervoor kun je een waterdichtmakende spray gebruiken. Dit kun je een tot twee keer per jaar doen. ~Lees goed de gebruiksaanwijzing van het product voor je het gebruikt en zet de ramen open om te vermijden dat je de nevel inademt. ~- Verstuif op ongeveer 20 cm afstand en breng het product gelijkmatig aan over de hele te behandelen oppervlakte~- Laat 10 tot 12 uur drogen

Opgelet, een schoen die niet waterdicht is, kun je op deze manier niet waterdicht maken.

Voor leer wordt aanbevolen een waterproof leervet te gebruiken, om het leer te voeden en zo te vermijden dat het uitdroogt en barst, om het waterafstotend te maken en te beschermen tegen vlekken.  

Dit vet maakt het leer waterafstotend zonder dat het ademend vermogen wordt aangetast. Je kunt het dus perfect gebruiken op schoenen met membraan. Het vet wordt aangebracht met een zachte doek.

heren-trek-100-shoenen

Opbergen

Controleer of je schoenen goed droog zijn voordat je ze opbergt. Berg ze op een droge en verluchte plek op.

En vermijd steeds om ze dicht bij een warmtebron of blootgesteld aan zonnestralen te bewaren.

Je kunt ze beschermen in een zak. Als je de schoenen lange tijd niet zult dragen, stop je ze bij voorkeur goed vol met krantenpapier zodat ze in vorm blijven.

Zo hebben je lang plezier van je schoenen en maak je er vele en lange tochten mee!