WANDELEN : JE KAN ME VINDEN IN DE CLUB

De Belgische wandelclubs zijn terug van nooit weggeweest. Wandelen is niet alleen een heel toegankelijke sport, je kan het ook gemakkelijk beoefenen in groep. 

jongen aan het wandelen

Van ideale ontstresser en thouder tot facilitator van een bruisend sociaal netwerk. De talrijke positieve argumenten en de jaarlijkse inzet van alle enthousiaste leden doorprikken moeiteloos het cliché. Al wat je moet doen, is de pijltjes volgen, en een nieuw wandelparadijs gaat voor je open.

“HET SLEUTELWOORD VAN EEN WANDELCLUB IS ‘BELEVING’, MAAR OOK LAAGDREMPELIGHEID IS KEY!”

“Ik werk voor Wandelsport Vlaanderen, een federatie die een 320-tal Vlaamse wandelclubs verenigt met een totaal aan 60.000 leden, goed voor 1400 wandelingen per jaar. Je kan ook je eigen club oprichten en registreren bij ons, zo kan je zelf wandelingen organiseren met onze steun. Het sleutelwoord van een wandelclub is ‘beleving’, maar ook toegankelijkheid en vooral laagdrempeligheid zijn key. Zo kan je deelnemen aan één van onze wandelingen voor amper 2 euro. Lid worden van een club schommelt rond de 15 euro per jaar.

In tegenstelling tot wat de clichés beweren, ben je vrijer dan bij eender welke sportclub. Je kiest wanneer je eens wil gaan wandelen, je kiest op welk moment van de dag je start, je kiest met wie je wil gaan wandelen en op welk tempo je de dag doorbrengt. Je kan gewoon eenmalig deelnemen aan onze wandelingen zonder alle randevenementen mee te moeten doen.

Je hoeft enkel de pijltjes te volgen. Wandelen kan je leren door klein te beginnen en jezelf uit te dagen om je grenzen te verleggen. Als duwtje in de rug hebben we trainingsschema’s die je gratis kan downloaden, er bestaat zelfs eentje voor de Dodentocht. We zetten tegen- woordig vooral in op innovatie om ook een jonger publiek te bereiken, dat op zoek is naar uitdagingen. We merken dat bv. trailwalks opkomen, of fast hiking. Competitiviteit is menselijk en het wordt belangrijker in de toekomst.

Binnenkort organiseren we een zevendaagse tocht ‘The Extreme Challenge’ van Oostende tot Houffalize, zo’n 345 km, daar zal je wel merken dat wandelen echt sporten is.”~Meer info: www.wandelsportvlaanderen.be~ 

Kevin Vleminx, Cel promotie Wandelsport Vlaanderen

“EEN DAG NIET BUITENKOMEN IS EEN DAG NIET GELEEFD.”

Nathalie Didden en John Teunissen, gepassioneerde wandelaars 

“Wij wandelen al 15 jaar, meestal op zondagen. We genieten van de natuur en het is ideaal om ons hoofd leeg te maken. Hoe meer je gaat wandelen, hoe meer je praat met elkaar, je maakt samen simpele kleine dingen mee. Dat doet ons goed. We raden het elk koppel aan. Het afgelopen jaar zat ik met een probleem aan mijn voet waardoor ik 7 weken niet kon gaan stappen, ik liep tegen de muren op! Een dag niet buitenkomen is een dag niet geleefd! We zetten onze passie ook verder tijdens de vakantie. Onze favoriete wandelbestemming is de Moezelstreek, daar gingen we intussen al 17 keer naartoe. Maar er valt ook zoveel moois bij ons in de buurt te beleven: Aarschot, Itegem, Heist-op-den-Berg, Diest en de kanten van Maaseik met al die knuppelpaden (drassig gebied met houten paadjes) zijn onvoorstelbaar plezante wandelgebieden.

Een goede wandeling vinden is simpel, wat googelen of surfen naar de website van Wandelsport Vlaanderen. We nemen ook vaak deel aan tochten georgani- seerd door wandelclubs. Ik ben die clubs echt dankbaar voor al hun inzet en organisatie. Niet alleen creëren ze originele tochten, maar ze doen ook nog de volledige praktische organisatie.

Wij zijn zo gepassioneerd dat we ook een eigen wandelnetwerk hebben uitgezet in onze buurt met steun van de gemeente. We wonen in Stevensweert, een eilandje dat in de Oude Maas ligt. Het ligt pal in een natuurgebied. Onze wandeling trok het afgelopen jaar al 700 wandelaars en we hebben afgesproken met de burgemeester dat de 1000ste gehuldigd wordt.”

Meer info: Nathalie.didden@wandelsport.be

Nathalie Didden en John Teunissen, gepassioneerde wandelaars