HOUD ZE WEG VAN HET SCHERM DEZE VAKANTIE! 

Buitenspelen, springen op de trampoline of dansen in de woonkamer…

digital detox

Buitenspelen, springen op de trampoline of dansen in de woonkamer… een kind heeft echt niet altijd een scherm nodig om zich te amuseren. Inspiratie nodig om je kroost van achter de tabet te houden en meer in beweging te brengen? Blogster Lobke Gielkens van www.leukewereld.be somt alvast paar leuke ideetjes op. 

 "Ja, ik ben zo’n moeder wiens kinderen regelmatig achter hun iPad zitten en ik ben waarschijnlijk niet de enige "

Lobke Gielkens is mama van 3 en heeft haar handen vol met haar kroost. Maar zomer of winter, ze doet er alles aan om Kobe (8), Frauke (6) en Mil (18 maanden) veel te laten bewegen: "Ja ik ben zo’n moeder wiens kinderen regelmatig achter hun iPad zitten en ik ben waarschijnlijk niet de enige. Soms denk ik dat het hier nog wel meevalt…maar hoe groter de kinderen worden, hoe moeilijker het wordt om ze eraf te doen blijven. En nee, ik hoef mij daar niet voor te schamen want iedereen doet het, toch? Met speelgoed spelen ze nog amper en soms is YouTube nog het enige wat telt. Herkenbaar? Daarom hebben we in onze tuin een grote trampoline gezet”, getuigt ze.~"Ik heb er lang over getwijfeld omdat ik bang was voor ongelukjes, maar ze vinden het alledrie super en ze zijn de hele tijd bezig." 

~Ook bij slecht weer probeert ze haar kinderen zoveel mogelijk goesting te geven om te bewegen. "Er een vintage klimrek in ons interieur. Niet alleen supermooi maar onze kinderen klimmen er graag op en zo bewegen ze eigenlijk ook wel. Soms doen we er spelletjes op, zoals de maaltafels oefenen of woordjes raden. Leerrijk en goed voor de gezondheid tegelijk!"~~Natuurlijk is het gemakkelijker om in de zomer je kinderen te laten buitenspelen, of te laten sporten en van achter hun scherm te houden.“Mijn man is erg sportief en gaat regelmatig lopen. Hij neemt dan de kinderen mee op zijn looptocht. Ze kunnen mee fietsen of soms loopt hij eerst een kleine tocht met hen en gaat nadien een grotere tocht lopen. Het is trouwens extra plezant om in het bos te gaan lopen of wandelen.”

Maar wat zijn nog manieren om die schermtijd te beperken en meer te bewegen met onze kinderen?~Enkele tips van Lobke : 

Haal je kinderen weg van het scherm

1. INVESTEER IN EEN TRAMPOLINE.

Ok het is de nachtmerrie van elke tuinarchitect maar zet een trampoline in je tuin en ze zijn verkocht. Sinds vorige week pronkt hier een lekker grote trampoline in onze tuin die we vonden bij de Decathlon. En oooooh ik vind dit nu al de beste investering van ‘t jaar. In plaats van ‘s avonds recht naar de zetel te verhuizen als ze van school komen, lopen ze nu naar buiten en spelen ze tot na het avondeten. Had ik je gezegd dat het een goeie investering was

Haal je kinderen weg van het scherm

2. NEEM JE KINDEREN ZOVEEL MOGELIJK MEE NAAR HET BOS

Want daar heb je alles om te spelen: schoppen tegen een pak bladeren, met laarzen in plassen springen bij slecht weer.  Maak de boswandeling extra speciaal, door er een zoektocht aan te koppelen. Op de website Zondag Bosdag op staan zes leuke zoektochten die je kan downloaden. Zo is er de ‘jakkiedingen-zoektocht’ waarbij kinderen allemaal vieze dingen moeten zoeken in het bos. Maar je kan bijvoorbeeld ook een hindernissenparcours uitstippelen in het bos.

Haal je kinderen weg van het scherm

3. GEBRUIK DE TABLET OM TE BEWEGEN

Veel kinderen hebben intussen een smartphone of iPad. Laat ze die dan ook gebruiken om te bewegen. Zet een youtube-video op en dans samen. Of download een van de zovele dans apps en laat ze zo bewegen. Ideaal als het buiten wat minder weer is. Je kan het extra speciaal maken door er een heuse fuif van te maken en ook nog enkele vriendjes uit te nodigen. Het hoeft trouwens niet altijd dansen te zijn! Er bestaan ook yoga apps voor kinderen, om na het dansen tot rust te komen.~ 

digital detox

4. STEL EEN BELONINGSSYSTEEM OP

Kinderen vinden het erg leuk om huishoudelijke taken te doen. Vraag ze om de was weg te leggen, of boodschappen uitpakken, of in de tuin werken… En zet dan ook nog eens plezante muziek op. Dat geeft kinderen extra zin om te bewegen. Een aantal taakjes volbracht? Hang er schermtijd aan vast.

10 minuten afwassen = 10 minuten op de tablet.

Wedden dat het werkt?

beloningsysteem kinderen

5. VOER EEN SCHERMLOZE DAG IN

Een regel die we al een tijdje geleden hebben ingevoerd : één dag per week kijken we hier geen schermen. En nee, wij mogen dat dan ook niet doen. Ze mogen hier zelf kiezen welke dag, maar meestal gaan ze voor dinsdag. Die dag moeten ze dus bewust iets anders doen om zich bezig te houden. En ja, dan komen de gezelschapsspelletjes boven of durven ze wel eens speelgoed uithalen. Topidee!

 

6. HOUD REKENING MET DE RICHTLIJNEN ROND SCHERMTIJD VOOR KINDEREN


Sowieso hebben we hier wel wat regels opgesteld. Zo mogen ze niet direct op hun iPad na schooltijd maar moeten ze eerst iets anders doen. En ik deed wat opzoekingswerk want er zijn wel degelijk richtlijnen over hoe lang een kind achter een scherm mag zitten. Nee er zijn geen vastgestelde regels en de maximale hoeveelheid verschilt kind per kind. En is je kind een dagje ziek dan kijkt het waarschijnlijk meer filmpjes per dag op YouTube dan normaal. Maar er zijn dus wel degelijk richtlijnen:

0 tot 2 jaar : een paar keer per week samen / 5 minuten per keer
2 tot 4 jaar : 5 tot 10 minuten per keer / 30 minuten per dag
4 tot 6 jaar : 10 tot 15 minuten per keer/ 1 uur per dag
6 tot 8 jaar : 30 minuten per keer/ 1 uur per dag
8 tot 10 jaar : 1 tot 1,5 uur per dag
10 tot 12 jaar : 2 uur per dag
12 jaar en ouder : 3 uur per dag MAXIMUM

"Enneuh.. vergeet tussendoor niet zelf te bewegen. Een keer zelf gaan springen op die trampoline is en goed idee "