VOOR WELKE POSITIE BEN JIJ GEMAAKT?

Voetballen is leuk, maar spelen op een positie waar je je talenten het beste kan gebruiken is nog beter en leuker! De meeste spelers beginnen te voetballen op een bepaalde positie, en evolueren mettertijd naar een hogere of lagere plek op het veld. Voor welke positie ben jij gemaakt?

voetbal Kipsta Decathlon

Jij bent een echte aanvaller als...

voetballen voor jou gelijkstaat aan scoren! Je moet een goede techniek hebben, lichtvoetig zijn voor het doel (je moet even een echte killer worden!), de bal kunnen bijhouden om je team bij je te krijgen en het spel ook zonder bal kunnen beheersen, om zo ruimte te creëren voor je teamgenoten.

Let wel op: als je goed presteert word je als aanvaller in de bloemetjes gezet, maar een inefficiënte aanvaller krijgt heel wat over zich heen van de critici. Een olifantenhuid hebben, is dus geen slechte mentale eigenschap. Tijdens bepaalde wedstrijden zal je team ervan langs krijgen, en zul je niet veel doelkansen hebben, of zelfs geen goede ballen krijgen toegespeeld. In dat soort wedstrijden moet je correct spelen en efficiënt zijn met de weinige ballen die je krijgt. 

Denk je al die kwaliteiten te bezitten? Dan mag jij nummer 9 zijn! 

voetbal Kipsta Decathlon

Middenvelder, jouw ding?

Heb je een goede techniek, heb je het spel graag vóór je en speel je de bal graag naar je teamgenoten? Dan ben jij misschien een echte middenvelder! 

Een middenvelder moet een goed speloverzicht hebben, of je nu verdedigende middenvelder, centrale middenvelder of flankspeler bent. Bovendien moet je er ook voor kunnen zorgen dat de aanvallers zo goed mogelijk kunnen spelen, doordat jij de link bent tussen de verdediging en de aanval. Iedereen kan zich wel een wedstrijd herinneren waar het middenveld gedomineerd werd en de ploeg dus in tweeën werd verdeeld. In dat soort situaties kun je goed zien dat spelen zonder sterk middenveld heel moeilijk kan worden.

Een goede middenvelder moet ook in staat zijn om de bal bij te houden en rond te spelen, wat heel nuttig kan zijn voor teams die gedomineerd worden in het spel. Soms kan het voldoende zijn om de bal enkele seconden bij te houden, om te kunnen hergroeperen en weer tot jezelf te komen. Ten slotte is het fysieke aspect ook heel belangrijk: de strijd winnen vanop het middenveld vereist een volledig engagement.   

Ben jij al middenvelder? Verander dan niet, je bent hiervoor gemaakt! Ben je nog geen middenvelder? Probeer het dan eens, misschien wil je nooit meer iets anders. 

voetbal

Je bent een geboren centrale verdediger als je...

Enorme fysieke capaciteiten hebt. In het moderne voetbal is dat echter lang niet genoeg. Je moet goed kunnen koppen, het spel kunnen doorzien, de richting van de bal zien en kunnen anticiperen op wat komen gaat. Je moet goed in de tegenaanval kunnen gaan, maar afhankelijk van de speelstijl van je team kan dit in mindere of meerdere mate aan de orde zijn (als er in je club veel met lange ballen gespeeld wordt, is dit aspect minder belangrijk). Je mag ook geen schrik hebben om in duel te gaan! Je moet vanaf de eerste minuten van de wedstrijd druk kunnen zetten, en proberen om meteen de overhand te nemen op je rechtstreekse tegenspelers. Kunnen communiceren met je doelman en de andere spelers in de verdediging is ook een belangrijke voorwaarde voor succes. 

Herken je jezelf in deze beschrijving? Dan is de positie van centrale verdediger echt iets voor jou! 

voetbal

Is laterale verdediger je beste positie?

Een goede laterale verdediger is natuurlijk in de eerste plaats een goede verdediger! We leggen te vaak de nadruk op de aanvallende inbreng van de laterale spelers, in plaats van op hun verdedigende taak. Nu we dat van de baan geruimd hebben (en daar konden we even niet omheen), moeten we natuurlijk benadrukken dat in het moderne voetbal, waar het overstijgen van je eigen taak essentieel geworden is, laterale spelers vooraan voor een overwicht moeten kunnen zorgen. Wat ons bij een onmisbaar kenmerk van het laterale spel 2.0 brengt: die van het centrum. Laterale spelers die zich op het middenveld efficiënt kunnen groeperen zijn een belangrijke strijdmacht. Voor deze positie moet je veel uithoudingsvermogen hebben: gedurende 90 minuten alle aanvallen afslaan is niet iedereen gegeven'!

Heb jij deze kenmerken? Dan kun je als laterale verdediger al je talenten laten zien!

voetbal

Heb je keeperskwaliteiten?

De positie van doelman is heel specifiek in het voetbal. In tegenstelling tot de aanvallers krijgt hij maar zelden lof, maar zijn rol is daarom niet minder belangrijk! Ballen kunnen stoppen op belangrijke momenten van de wedstrijd hebben dezelfde waarde als een doelpunt, of zelfs meer als je als keeper een positief resultaat kunt behouden of gewoon al een gelijkstand kunt houden. 

Om de laatste verdediging te zijn moet je over veel kwaliteiten beschikken. Eerst en vooral moet je fysiek heel sterk staan, om alle schokken te kunnen opvangen van het vallen, en om hoog genoeg te kunnen springen in het strafschopgebied. Je moet ook goede reflexen hebben. Je moet kunnen anticiperen, als keeper moet je vaak beslissingen nemen in een fractie van een seconde. Snel kunnen beslissen heeft hier dus echt voordelen! Je mag ook niet bang zijn om je in de voeten van de aanvallers van de tegenploeg te gooien. De kundigheid hebben om 'netjes' in de voeten te spelen, zowel in het lange als in het korte spel, vervolledigt het arsenaal van de perfecte, moderne keeper. 

Ben jij klaar om de keepersuitdaging aan te gaan? 

voetbal keeper