10 onmisbare goede voornemens voor elke wielrenner

Wie een nieuw jaar zegt, zegt goede voornemens. En ook wielrenners ontkomen hier niet aan! We delen 10 onmisbare goede voornemens voor elke wielrenner.

10 onmisbare goede voornemers voor elke wielrenner

Om nog meer van je racefiets te genieten en je trainingspartners misschien minder in de weg te zitten, stellen we 10 goede voornemens voor. 
Om je jaar na jaar aan te houden, natuurlijk.

1) Eerlijk zijn op Strava

We hebben je door ...

Je hebt net iets langer dan drie uur gezwoegd. Je GPS geeft 108 km weer, gemiddeld 33,4 km/uur en een hoogteverschil van 950 m. Kortom, een flinke rit. Noem dat dan niet "Een leuk ritje met vrienden" of, nog erger, "Even de benen strekken" of "Losrijden" op Strava. Zelfs als het voor jou echt zo voelde, kan je daar anderen toch mee tegen de borst stoten ...

10 onmisbare goede voornemers voor elke wielrenner

2) Neem je reparatiemateriaal mee op elke rit

Niemand heeft zin om jou te komen halen

Het ziet er misschien beter uit als je zakken niet volledig vol zitten. En een zadeltasje is ook niet echt het toppunt van stijl. Maar we raden toch aan om je kleine reparatiemateriaal op elke rit mee te nemen. Want die ene vriend wacht nog altijd op die binnenband die je hem vorige zomer al terug had moeten geven. En laten we eerlijk zijn, leuk is het niet als je in de middle of nowhere met twee lekke banden zit en iemand moet bellen om je te komen halen. Voor jou niet, en al helemaal niet voor de persoon aan de andere kant van de lijn die zijn of haar goede daad van de dag moet verrichten om jou te komen halen.

10 onmisbare goede voornemers voor elke wielrenner

3) Hou je derailleurs goed afgesteld

Je kan echt gek worden van het lawaai

Oké, we geven het toe, het gekletter van een slecht afgestelde derailleur kan handig zijn om andere mensen op de weg te waarschuwen dat je eraan komt (nvdr.: al gaat er natuurlijk niets boven een echte bel). Maar op de duur is het vooral vervelend. Voor je fietsmaatjes, maar ook voor jezelf! Om nog maar te zwijgen over het feit dat een slecht afgestelde transmissie je materiaal kan beschadigen. Bekijk dus nu direct onze tutorials over het juist afstellen van je voor- en achterderailleur.

4) Hou op met zeggen dat je niet hebt getraind

"Dit is de eerste keer dat ik op de fiets zit"

Net als de professionals heb je slechts twee weken gemist, aan het begin van de winter. In december zit je alweer op je hometrainer. En je bent van plan om je trainingsbelasting te verhogen als de zon weer gaat schijnen. Petje af! Je bent gemotiveerd en dat is heel goed. Maar zeg dan niet op je eerste groepsrit in het voorjaar dat je al maanden niet meer op de fiets hebt gezeten, om dan bij de eerste klim iedereen gefrustreerd achter je te laten. Beloofd?

5) Hou je fiets proper

Een beetje klasse ...

We vragen je echt niet om je frame na elke rit op te blinken (alhoewel ...). Maar een propere fiets of op zijn minst een "niet te vuile" fiets, dat is toch wel een vereiste. Je bent een wielrenner, of niet? Een beetje klasse en stijl, alsjeblieft.

10 onmisbare goede voornemers voor elke wielrenner

6) Stop bij elk rood licht

Overal!

Als je in een groep rijdt (of niet), is de verleiding soms groot om nog net door rood te schieten. Als anderen dat mogen, en van die dingen ... Maar dat is nu gedaan. Wij zeggen stop. Het is illegaal, gevaarlijk, en bovendien draagt het helemaal niets bij aan de intensiteit van je training.

7) Ga bij elk weer fietsen

"Slecht weer bestaat niet"

Als het sneeuwt of de wegen te gevaarlijk zijn, neemt natuurlijk niemand het je kwalijk als je thuis blijft. Maar in alle andere gevallen gaat het Noorse spreekwoord op, "slecht weer bestaat niet, enkel slechte kleding". Laat je dus niet tegenhouden door regen of kou (behalve in extreme gevallen). Als je erop uittrekt, kom je nooit teleurgesteld thuis, zoals ook André vertelt in dit artikel.

10 onmisbare goede voornemers voor elke wielrenner

8) Blijf je vrienden uitdagen

Bordjessprints

Bordjessprints, klimpartijen, dat is waar het bij het wielrennen om gaat! Zolang je voornemens 4, 6 en 9 niet uit het oog verliest, ten minste :) Vergeet ook het aperitiefje aan het eind van de rit niet.

10 onmisbare goede voornemers voor elke wielrenner

9) Rijd ook eens op kop

Verstop je niet langer

Dit jaar wisselen we af. En rijdt iedereen af en toe op kop, oké? Dus niet meer urenlang in het wiel van je vrienden zitten om dan bij de laatste loodjes ervandoor te schieten.

10) Blijf kalm, wat er ook gebeurt

Opvoeden ...

Het is nooit leuk om aangereden te worden door een vrachtwagen of uitgescholden door een automobilist. Daar zijn we het over eens. Maar kwaad worden en je frustratie botvieren met obscene gebaren (of erger) zal jou - of wielrenners in het algemeen - niet vooruit helpen. We raden daarom aan om je plaats op de weg op een verantwoorde manier in te nemen, en je vrienden en gemeenschap zo veel mogelijk "op te voeden" en te leren respectvol om te gaan met andere weggebruikers. We rekenen op jou!

10 onmisbare goede voornemers voor elke wielrenner

We wensen je een mooi fietsjaar!