André, 77 jaar, zit nog alle dagen op zijn fiets: "ik ben eraan verslaafd"

André Fabry is 77 jaar oud. Hij zit nog (bijna) alle dagen op zijn fiets. Voor hem is sporten van levensbelang. Hij maalt dus een behoorlijk aantal kilometers af. In augustus 2020 fietste hij zelfs 4.710 km bij elkaar!

André, 77 jaar, zit nog alle dagen op zijn fiets: "Ik ben eraan verslaafd"

"Ik wil zo lang mogelijk in vorm blijven, en me daarbij nog amuseren ook." Hij fietst voor het plezier, elke dag opnieuw. Door te sporten blijft hij het hele jaar door in bloedvorm. Een ontmoeting met een gepassioneerd fietser, die sinds zijn vervroegd pensioen meer dan 390.000 km fietste.

4.710 Kilometer op een maand tijd

Augustus 2020

In 2020 zette André een recordjaar neer op zijn fiets, waarbij hij vaak tweemaal per dag zijn fiets van stal haalde. Op 31 december stond zijn teller dan ook op 29.029 km. "In juli reed ik 3.096 km, en in augustus 4.710 km", legt hij uit. Met deze totalen werd hij volgens de statistieken van de app Strava recordhouder bij de 75-jarigen voor de maand juli, over heel de wereld. In augustus deed hij dit nog eens over bij de +75-jarigen, én werd hij de Belg (over alle leeftijden heen) met de meeste kilometers op de teller, nog steeds volgens Strava. Hoedje af!

André, 77 jaar, zit nog alle dagen op zijn fiets: "Ik ben eraan verslaafd"

Ik heb het echt nodig om te gaan fietsen. Het is bijna een drug, ik ben er echt aan verslaafd. Per jaar zijn er maar twee of drie dagen dat ik niet fiets.

Waarom fietst hij?

Bijna een drug

"Ik heb het echt nodig om te gaan fietsen, legt André uit. Het is bijna een drug, ik ben er echt aan verslaafd. Per jaar zijn er maar twee of drie dagen dat ik niet fiets."

Hij kan zijn passie delen met Josiane, zijn vrouw, die regelmatig met hem mee fietst. "Dit jaar is het weer niet zo schitterend als in 2020, gaat André, die nu een (heel klein) beetje minder fietst, verder. Ik ben ook net iets minder gemotiveerd dan vorig jaar. Maar op 2 augustus had ik toch al maar mooi 10.593 kilometer gereden. Op die datum zat ik ook al aan 478 uur op de hometrainer, oftewel bijna 20 dagen."

Bij zijn tochten gaat André niet in het rood. Hij houdt zich liever wat in, zodat hij de volgende dag weer kan fietsen, of zelfs een tweede keer dezelfde dag. "Ik ben nooit moe, zegt hij. Ik doe het voor het plezier, ik ontspan me. En seizoen na seizoen zie ik de natuur veranderen. Na mijn douche na het fietsen voel ik me altijd heel goed."

Voor André staat fietsen ook gelijk met leuke ontmoetingen. "Ik heb zo al veel leuke mensen ontmoet. In Spanje, Frankrijk, Italië... Sommigen zijn echte vrienden geworden. Ook de sociale kant van fietsen vind ik dus heel belangrijk. Via Strava kom ik bovendien in contact met andere sportievelingen. Mijn zoon heeft me erop ingeschreven, en ik heb de smaak ondertussen te pakken."

André, 77 jaar, zit nog alle dagen op zijn fiets: "Ik ben eraan verslaafd"

Ik heb zo al veel leuke mensen ontmoet. In Spanje, Frankrijk, Italië... Sommigen zijn echte vrienden geworden.

Zijn tips om gemotiveerd te blijven

Je komt nooit teleurgesteld thuis

Sinds zijn vervroegd pensioen op één april 1999 heeft André al bijna 390.000 kilometer gefietst. Da's ongeveer 10 keer de wereld rond, of bijna een enkele rit naar de maan... Niet niks, dus. "Toen ik jonger was, was de fiets gewoon een vervoermiddel voor mij. Ik ging toen ook trainen met bevriende fietsers uit de streek. Daarna heb ik vooral gevoetbald. Op 20 juli 1998 ben ik opnieuw beginnen te fietsen", vertelt de oud-leraar Latijn en Grieks, die sindsdien een tabel bijhoudt met al zijn fietstochten. "Mijn belangrijkste advies aan mensen die willen beginnen te fietsen, is vooral 'volhouden'. En soms toch eens gaan fietsen als je daar eigenlijk geen zin in hebt. Je komt nooit teleurgesteld thuis. Regelmaat is ook heel belangrijk. Maar dat is natuurlijk zo voor alle sporten... Net dàt is passie. Stel jezelf zeker ook een doel, wat dat ook is."

André, 77 jaar, zit nog alle dagen op zijn fiets: "Ik ben eraan verslaafd"