Annelies raakte weer in vorm na haar blessure: "Ik heb echt een doel nodig als ik hardloop"

Annelies raakte weer in vorm na haar blessure: "ik heb echt een doel nodig als ik hardloop"

Annelies herbegon met hardlopen in mei 2019. Nadat ze een paar maanden werd gehinderd door een blessure, raakte ze weer in vorm. En ze stelde zichzelf een nieuw doel voor 2021: 21 kilometer rennen, helemaal voor haarzelf!

Annelies is een actieve moeder (van 35 jaar) die de hele tijd jongleert tussen haar gezinsleven, haar werk en ... haar sport. In 2019, na de geboorte van haar tweede kind Oscar, begon ze weer regelmatig te hardlopen. Vandaag zou ze niet meer zonder kunnen, zelfs al strooide een blessure even roet in het eten. Hoe blijf je gemotiveerd? Hoe vind je tijd om te hardlopen? Ze beantwoordt met plezier al die vragen en geeft advies aan sportieve mama's (en anderen) die zich aan running willen wagen. Vanuit Booischot (in de buurt van Heist-op-den-Berg) neemt Annelies je graag mee op pad ... uiteraard met een punchy muziekje in de oren.

Annelies raakte weer in vorm na haar blessure: "Ik heb echt een doel nodig als ik hardloop"

"“hardlopen, dat is enkel ikzelf en mijn muziek "

Tot haar zestiende was Annelies een intensief zwemster. Ze zwom maar liefst 20 uur per week. Daarna probeerde een aantal andere sporten, weliswaar niet even bedreven. Na haar tweede zwangerschap, in mei 2019, begon ze weer met hardlopen. “Ik heb aan zwangerschapsdiabetes geleden. Toen ik weer mocht eten wat ik wilde, heb ik me dan ook een paar maanden helemaal laten gaan. Op een moment besefte ik dat het genoeg was en ben ik begonnen met hardlopen." Running had al snel een therapeutisch effect. De perfecte manier om de longen vol zuurstof te pompen. Annelies rent in haar eentje. Op haar ritme. “Hardlopen, dat is enkel ikzelf en mijn muziek (NVDR: Haar playlist "Annelies loopt" heeft maar liefst 2000 volgers op Spotify). Ik probeer om drie keer per week een toertje te lopen.”

Annelies raakte weer in vorm na haar blessure: "Ik heb echt een doel nodig als ik hardloop"

Afgeremd door blessures, teruggekeerd met een doel

In de herfst van 2020 werd haar routine even doorbroken door een heupblessure. Drie maanden lang mocht ze haar hardloopschoenen niet aantrekken. “Ik deed elke dag oefeningen die ik van mijn kinesist had gekregen. Ik heb geen meter hardgelopen. Zwemmen kon gelukkig wel. Die 'me time' had ik echt nodig. Zelfs als ik moe ben, heb ik nood aan beweging. Dat geeft me energie. En soms beleef je de mooiste momenten wanneer je het minste zin hebt om nog uit je luie zetel te komen. Nadien voel je je altijd beter.” Zodra ze was verlost van haar fysieke kwaaltjes, stelde Annelies zich een nieuw doel voor dit jaar. “Ik maakte een afspraak bij Energy Lab voor een inspanningstest, zodat ik mijn hartslagzones kende. En nu volg ik een persoonlijk trainingsschema om tegen eind oktober of begin november 21 kilometer te kunnen hardlopen. Die halve marathon doe ik voor mezelf, om mezelf te bewijzen dat ik ertoe in staat ben. Die doelen heb ik nodig om gemotiveerd te blijven.”

Annelies raakte weer in vorm na haar blessure: "Ik heb echt een doel nodig als ik hardloop"

Hoe pak je het aan als je jonge kinderen hebt?

Mona (5 jaar) en Oscar (bijna 3 jaar) lopen over van energie. Uiteraard ziet Annelies haar kinderen doodgraag, maar soms heeft ze toch ook even nood aan een momentje voor haarzelf. “Het klopt dat ik ook ga joggen om even zonder hen te zijn. Maar ze zijn evengoed een grote bron van motivatie. Ik wil een voorbeeld zijn voor hen, een mama vol energie, een mama in blakende gezondheid. En natuurlijk wil ik ze ook kunnen volgen als we met de hele familie een fietstocht maken!” Uiteraard moet je je aanpassen als je twee jonge kinderen hebt. “Je moet flexibel zijn. Tijdens de week ga ik vaak 's avonds lopen, als de kinderen in bed liggen. Soms is dat niet vanzelfsprekend. Maar als je maar twee of zelfs maar één keer op een week jogt, dan is dat heus niet erg. Elke meter telt, leg jezelf vooral niet te veel druk op.” En je mag ook niet vergeten dat de kinderen ook een vader hebben, Wesley. “Als hij tijd doorbrengt met de kinderen, dan is hij uiteraard geen babysitter. Hij vervult zijn taak als papa. Hij is ook een beetje sportief, zo stapt hij geregeld op de fiets.”

Tips voor beginners

Hardlopen, daar heb je weinig voor nodig: een mooie outfit, goede schoenen, eventueel wat muziek in de oren en klaar! Het is vooral lastig om gemotiveerd te zijn en te blijven. Annelies geeft je wat tips om te volharden.

De kaap van de zes weken ronden

Alle begin is moeilijk, zeker als je (her)begint met hardlopen. "Je kan wat moe zijn, pijn hebben aan de benen. Je vordert niet zo snel als je zou denken en hopen. Maar als je het zes weken volhoudt, dan kom je er.”

Geen stappen overslaan en jezelf haalbare doelen opleggen

Een marathon lopen doe je niet van de ene op de andere dag. Het komt erop aan dat je naar je lichaam luistert, rustig de tijd neemt. "Je moet beginnen bij het begin. 2' rennen, 5' wandelen ... en dan een realistisch doel kiezen. Ik begon bij 5 kilometer, om vervolgens op te bouwen naar 10, 16 en nu dus 21. Iedereen moet een doelstelling kiezen op zijn of haar maat." Alles zonder druk en afhankelijk van jouw wensen en noden.

Annelies raakte weer in vorm na haar blessure: "Ik heb echt een doel nodig als ik hardloop"

Podcast

Sporten na een blessure

Zin om meer te horen over dit onderwerp? We nodigden Annelies uit in onze studio voor een leuke babbel, die leidde tot deze podcast. Beluister hem op Spotify, Apple Podcasts of gewoon hieronder in dit artikel.

Annelies raakte weer in vorm na haar blessure: "Ik heb echt een doel nodig als ik hardloop"

Annelies

@Anneliesbeleeft

Annelies is gehuwd met Wesley en is account director in een reclamebureau. In haar vrije tijd deelt ze haar verhalen als moeder van twee jonge kinderen: Mona (5 jaar) en Oscar (3 jaar). Op haar blog (anneliesbeleeft.be) en op haar Instagram-pagina (anneliesbeleeft) praat ze heel open over alle aspecten van het mama-zijn. The good, the bad and the ugly. Daarbij neemt ze zichzelf vooral niet te ernstig. Ze wil vooral haar hart luchten, en doet dat met een fikse dosis humor. Annelies barst van de ideeën voor een geslaagd gezinsuitje, een weekend om te brainstormen of een deugddoende vakantie. En ontbreekt het je niet aan inspiratie, maar heb je wel wat aanmoediging nodig om meer te bewegen, probeer dan haar Spotify-playlist (Annelies loopt) of abonneer je op haar Strava-joggingclub (Mama's op de loop).