Trekking: een sport vol emoties

We genieten met hart en ziel van deze sport, en daarom delen we graag onze tips en adviezen met jou.

de emoties op trektocht

Plezier, blijheid, trots, verwondering, vrijheid,… Die mooie gevoelens verdienen het toch gewoon om te worden gedeeld? Alleen al omdat ze ons leven, en binnenkort het jouwe, verrijken.

Het plezier van op trekking te gaan

We worden heel blij van de gedachte dat we alleen of met anderen, er verschillende dagen op uit kunnen gaan, de natuur in. Op trekking vertrekken, dat is vakantie, even alles loslaten... En voorbereidingen treffen, maakt daar al deel van uit. Net zoals kinderen die hun spullen bijeen zoeken om op kamp te vertrekken, voelen we het kind in ons ontwaken als we ons materiaal checken. We moeten voor verschillende dagen eten voorzien, de weersvoorspellingen bekijken, de beste reisweg uitstippelen, materiaal gaan kopen of huren…

In gedachten zijn we al aan het trekken, ons kamp aan het opzetten, of 's ochtends in alle vroegte een koffie aan het drinken voor onze tent. Trekken, dat is de som van alle kleine pleziertjes die ervoor zorgen dat je steeds weer wil ver-trekken! 

Het plezier van een trekking door de bergen, en van het slapen in een tent

Verwondering over de vrije natuur

Op trekking gaan, dat is de vrije natuur herontdekken. Het is je verwonderen over de schoonheid van de bergen, de uitgestrektheid van de open vlakten, en de pracht van het ochtendgloren.

Je ontdekt op de paden weer alle kleuren van het leven. Open je longen en adem de parfums van de natuur in. Bosgrond, de geur van bloemen of dennen, ... naarmate je verder wandelt kom je steeds weer meer en andere geuren tegen. En soms maakt een sliert mist het uitzicht nog betoverender.

Als je dan met je tong op je knieën na een stevige beklimming op de top van de berg toekomt, en het panorama zich in al zijn glorie onder je uitstrekt, zul je betoverd worden door de schoonheid en trots zijn op jezelf dat je het gehaald hebt. 

Verwonder je over de natuur tijdens een trekking

De mens als stipje in het landschap

Elke dag van je trek zul je beseffen hoe nietig de mens wel niet is in die uitgestrekte natuur. De bergen zetten ons als mens meteen weer op de juiste plek in de wereld. En hoe goed je je ook voorbereid hebt, je zult steeds af te rekenen krijgen met onvoorziene omstandigheden.

Of het nu aan het weer of aan je materiaal ligt, door te gaan trekken word je je ervan bewust dat je niet op alles voorzien kunt zijn. Je moet je aanpassen en oplossingen zoeken. Je kunt niets verhelpen aan het feit dat er een boom op je pad ligt, je kunt er alleen maar omheen trekken.

In de natuur zijn we degenen die ons moeten aanpassen, niet omgekeerd. Een echte levensles, die nog van pas kan komen in het dagelijkse leven! 

De grootsheid van de landschappen tijdens een trekking door de bergen

Jezelf herontdekken

Trekken, dat is ook volledige vrijheid. Het is nooit slecht om op de paden te blijven. Maar nou ja, als je aan het trekken bent moet je aan niemand verantwoording afleggen. Kom je op een leuke plek? Dan neem je toch gewoon een pauze om van het uitzicht te genieten?

Steek je telefoon in je rugzak voor noodgevallen en vergeet de tijd op een meerdaagse trektocht, laat het dagelijkse leven achter je. Dat gevoel van vrijheid merk je meteen, of je nu slechts één nachtje buiten slaapt, of verschillende weken weg bent.

Zelfs al ga je slechts enkele uren genieten van de natuur, je krijgt er een instant geluksgevoel van! 

het gevoel van vrijheid tijdens een trektocht

De passie van het trekken

Het is net die mengeling van kleine pleziertjes en grote emoties die trekken zo fijn maakt. Zodra je weer thuis bent, zul je er weer op uit willen. Gewoon je zak maken, je schoenen aantrekken en weer gaan genieten van die intense emoties.

Maar toegegeven, terugkeren naar de beschaving en een goeie douche kunnen nemen heeft natuurlijk ook zijn voordelen! Ook dat is het mooie van trekking: je geniet van je tocht, maar ook je terugkeer is een fijn moment omdat je dan weer kunt genieten van je comfortabele leven.

De gevoelens die trekken oproept

Trekking heeft dus steeds mooie verrassingen in petto, en nog meer: je word er blij van, je bent trots op jezelf, je verlegt je grenzen, ... het pure geluk! En het enige wat je daarvoor moet doen is een nachtje in een hut of in een tent gaan slapen! Het maakt niet uit hoe duur je materiaal is of hoe lang je weg bent, wat telt is dat je er even op uit trekt. Twijfel niet langer, ga gewoon!  We zien elkaar ergens op een bergpad terug.