EEN EVENT DAT VOETBALLERS SAMENBRENGT

Elk jaar vindt in juni de Keizer Karel Cup plaats op de Blaarmeersen in Gent. Met jaarlijks 5000 enthousiaste voetballers uit binnen- en buitenland is één van de grootste voetbalevents van heel Europa. Maar hoe heeft het tornooi zijn naam en faam verworven? Wij spraken met Jan Baele, al jaren de drijvende kracht achter het event.

een event dat voetballers samenbrengt keizer karel cup Gent

Wanneer is de Keizer Karel Cup (KKC) ontstaan?~Het tornooi is 22 jaar geleden ontstaan. Het werd simpelweg opgericht door enkele vrienden uit een jeugdvereniging. In 2008 kwam de organisatie dan in handen van Sportizon, we hadden toen een 40-tal ploegen. Op vijf jaar tijd groeide de KKC toe naar 420 ploegen, wat we sindsdien elk jaar halen. Dat is trouwens ook het maximaal toelaatbare vanuit de stad Gent.~~Hoe is het zo groot kunnen worden?~Dankzij de professionele organisatie en omkadering die doorheen de jaren ontstaan is. We beschikken nu over 32 kunstgrasvelden in perfecte staat. Daarnaast spreken we een breed publiek aan: mannen, vrouwen, zaal-, mini- en veldvoetballers, van recreatief tot competitief niveau. Het is voor velen hét minivoetbaltornooi van het jaar, maar toch is het meer dan voetbal alleen. Wij zetten veel in op sfeer en beleving: door feestjes te organiseren, door packages (sleep, food, all-in) aan te bieden, door de creatie van een beachvolley-tornooi … De bedoeling is om elk jaar te vernieuwen. Qua voetbal is dat niet meer evident, maar met de randanimaties is er nog veel mogelijk. Zo trachten we ons publiek en onze deelnemers een heel weekend te entertainen, bijvoorbeeld met een galamatch van ex-Rode Duivels of het uitzenden van een WK of EK voetbal op groot scherm.~~De inschrijvingen openen op 1 maart. Lopen die doorgaans vlotjes binnen?~Het openen van de inschrijvingen wordt op voorhand aangekondigd. Binnen het eerste uur zijn er meestal al een 100-tal ploegen ingeschreven. Na 3 weken zijn ongeveer 80% van de plaatsen al ingenomen. Vooral de recreatieve dames- en herencompetitie zijn zeer snel volzet.

Hoe is de bekendheid in het buitenland tot stand gekomen?~Welke ploegen komen hier zoal spelen?~Voor alle duidelijkheid: het gaat hier om recreatieve buitenlandse teams. We hebben er elk jaar een 15-tal uit Nederland, Frankrijk,~Spanje, Portugal … Meestal vriendengroepen waarvan één of meerdere spelers ooit deelnam(en) en die er nu een jaarlijks voetbalweekendje van maken.

Doen er ook soms grote voetballers of voetbalsters mee?~Kevin De Bruyne heeft tijdens zijn jeugdjaren een vijftal keer deelgenomen, waarbij hij meermaals het jeugdtornooi won. Andere bekende Belgische voetballers zijn Olivier Deschacht, Vadis Odjidja en Sven Kums. We merken wel de laatste jaren, gezien de bekendheid van KKC, dat de professionele spelers een verbod krijgen om deel te nemen, uit gevaar voor blessures. Zo was Romelu Lukaku enkele jaren geleden aanwezig met wat jeugdvrienden, maar gezien de belangstelling in de pers heeft hij zich beperkt tot coachen. Maar wel volledig in outfit… Ook onze beste Belgische dame Tessa Wullaert speelt al zo’n 10 jaar mee, met enkele titels als gevolg. Ze is momenteel ook al enkele jaren meter van KKC.

De slogan van Decathlon luidt ‘sporten toegankelijk maken voor zoveel mogelijk mensen’.~Vinden jullie dit zelf ook terug in de organisatie van de KKC?~Dat is inderdaad ook een van onze belangrijkste voornemens. Meteen ook de reden waarom we zo veel verschillende~competities aanbieden (de KKC bestaat uit een tiental reeksen). We vinden het belangrijk dat iedereen op zijn niveau kan sporten. Zo is de damesreeks de laatste vijf jaar bijvoorbeeld gegroeid van 30 naar ongeveer 120 ploegen. En ook hier weer is er een onderscheid tussen competitief en recreatief niveau.

Wanneer is een editie voor jullie geslaagd?~De meeste voldoening krijgen we van het spel- en feestplezier dat we rechtstreeks zien bij onze deelnemers. Op meer dan~1600 matchen hebben wij amper discussies, en al zeker nooit agressie. Iedereen wil er gewoon een zalig en sportief weekendje~van maken, waarbij sport en fun centraal staan. Daarnaast ontvangen wij zowel op als na het evenement vaak positieve~feedback, en dat stimuleert natuurlijk om elk jaar opnieuw een tandje bij te steken. Wat ook enorm deugd doet, zijn de tientallen~ploegen die al minstens 10 jaar op rij aanwezig zijn.

Heb je nog een leuke anekdote over iets wat je al hebt meegemaakt op de KKC?~Onze fotograaf gaat elke ochtend tegen 8 u langs de camping om enkele sfeerfoto’s te nemen van de ploegen die zich klaarmaken~voor de eerste matchen. Telkens blijkt dat de helft van de ploegen nog staat na te feesten in voetbaloutfit en dus eigenlijk nog in hun~bed moeten kruipen … Dat is voor mij het unieke van ons tornooi!

JE TORNOOI IS PAS ECHT GESLAAGD MET DE JUISTE OUTFIT

1. MAAK EEN DOORDACHTE TRUITJESKEUZE VAN KLEUR VOOR JE TEAM~Wil je je outfit matchen of colorblock je liever je tegenstander van het veld? Kipsta brengt dit seizoen een volledig nieuwe reeks truitjes uit waarmee je eindeloos kan combineren.

2. VAL OP MET EEN LEUKE NAAM OP JE TRUITJE!~Ben je te oud om de naam van je voetbalheld op je truitje te plaatsen? Gaf niemand je ooit echt een leuke bijnaam? Kop op, verzin er snel nog één via een online nickname generator.

3. GEEN KEUZESTRESS!~Kies op voorhand zorgvuldig je lettertype en logo en zet alles klaar in een pdf-bestand. Denk al na over de plaats van je logo.

4. BEDRUKKEN OF BORDUREN?~Dikke stoffen en schoenen zijn zeer geschikt voor borduurwerk. T-shirts en dunne elastische stoffen lenen zich beter voor drukwerk.

5. WEINIG TIJD?~Een eenvoudige personalisatie van één shirt neemt amper een halfuurtje in beslag (als het niet te druk is in het atelier), na een rondje in onze winkel is je shirt zo goed als klaar. Grote hoeveelheden druk- of borduurwerk worden in ons service-atelier in Bornem afgewerkt. Hiervoor reken je best 14 dagen.

Informeer gerust bij het atelier van je dichtsbijzijnde Decathlon voor alle info over prijzen en druktermijn.

een event dat voetballers samenbrengt keizer karel cup Gent