Vijf toptrails in het oosten van belgië

In het oosten van België vormt ExtraTrail (Decathlon Running Territories) het grootste netwerk van permanente trailparcours. Je vindt er dertig routes die het hele jaar door toegankelijk zijn, in totaal zeshonderd kilometer door zeven gemeentes (Jalhay, Theux, Spa, Stoumont, Trois-Ponts, Malmedy en Stavelot). Perfect om er even op uit trekken, en (verder) kennis te maken met trailrunnen, een sport die een mooie combinatie is van natuur, lange afstanden en relatieve autonomie. 

trail

En als er één man is die ervaring heeft met trailrunnen, is het Raphaël Daco uit Malmedy wel. Hij heeft alle trails – aangegeven in vier kleuren in functie van hun lengte en moeilijkheidsgraad (van groen tot zwart) – al gelopen. In één keer zelfs, want in 2019 heeft hij het volledige netwerk in zeven dagen afgelegd. Goed voor ongeveer 90 kilometer per dag. Deze avontuur- en bergliefhebber werkt bij Decathlon Alleur, kent dit ExtraTrail netwerk als zijn broekzak en is dan ook de geknipte persoon om zijn aanraders met ons te delen.

De groene route van stavelot (9,8 km en 270 meter d+) – “het allerleukste korte parcours” 

Je hoeft niet noodzakelijk een lange trail te kiezen om verschillende indrukken op te doen. “Als je op zoek bent naar een groene route (de kortste routes van ExtraTrail) die afwisselend is en langs mooie plekken komt, dan raad ik die van Stavelot aan. Die is naar mijn aanvoelen het leukst en het meest gevarieerd”, benadrukt Raphaël Daco, die eveneens ExtraTrail ambassadeur is. “Na iets meer dan een kilometer sta je oog in oog met de Duivelssteen (Pierre du Diable), een prachtige rots die op zich al een omweg waard is.” Erna ga je de confrontatie aan met enkele pittige ‘singles’, smalle en steile paden die erg in trek zijn bij trailrunners. 

De blauwe route van stoumont (14 km en 438 meter d+) – “absolute rust”

Wie rust en afzondering wil, zit goed bij een van de routes in de gemeente Stoumont. Via de blauwe route ontdek je het pittoreske dorpje Monthouet en zijn oude gebouwen in de typische steen van de streek. “In deze uithoek van het ExtraTrail netwerk heb je minder passage en minder huizen. Het lijkt er alsof je ver van de bewoonde wereld bent. Ik ben vooral fan van de eindeloze uitzichten op de vallei van de Amblève.”

trail

De rode route van jalhay (25,8 km en 535 meter d+) – “een supertechnische run”(momenteel gesloten)

Technische afdalingen, smalle en chaotische paden, gladde loopbruggen en vlonders, overal stenen en wortels, en dat allemaal in de vallei van de Hoëgne en het bos van Gospinal: de rode route van Jalhay, die wel wat trailervaring vereist, kun je gerust kwalificeren als technisch. “Dit is gewoon waaauw”, aldus Raphaël Daco, die dol is op deze regio. “Op deze route komen alle karakteristieken van de trail samen. Ze is echt heel volledig en je vindt er voor elk wat wils. Deze route adviseer ik aan wie op zoek is naar een technisch speelterrein.”

De zwarte route van stavelot (40 km en 1340 meter d+) – “de meest hellende”

Op zoek naar een positief niveauverschil? Dit is je trail. Zowel op de rode als de zwarte route kom je langs de ‘Vertical Track’ van Coo, een favoriet van trailrunners die op beklimmingen uit zijn. Ze vertrekt aan de voet van de grootste waterval van het land, en klimt 1200 meter lang over 265 meter hoogteverschil. Beter vind je ze niet in België. “Een klim die je serieus in je benen voelt”, zegt Raphaël Daco, die tijdens de quarantaine 24 marathons in 24 dagen liep voor het goede doel. “Maar de route, of het nu de rode of de zwarte is, is eveneens een aanrader in zijn geheel, met technische passages en niveauverschillen. De ‘Vertical Track’, die ook in het rode parcours van Trois-Ponts voorkomt, is bovendien een trainingszone die je losstaand ook kunt gebruiken. 

trailer

De verbinding tussen stoumont en theux (8 km en 280 meter d+) – “de meest schilderachtige”

ExtraTrail is niet zomaar een netwerk van routes die los van elkaar staan. Alle circuits zijn onderling verbonden, waardoor je ze eindeloos kunt combineren. Je herkent de verbindingen aan de paarse bewegwijzering. Raphaël Daco tipt de route tussen Theux en Stoumont, de enige die langs de schitterende natuurlijke site van de Ninglinspo gaat, een unieke bergrivier die tussen de rotsen en wortels kronkelt in een bijna sprookjesachtige sfeer. “Bij deze route gaat het niet alleen om techniek, maar vooral ook om de omgeving.”

Voordat je aan het avontuur begint ! 

U kunt de toestand van de routes altijd controleren op de Extratrail-website. Omgewaaide bomen, wegwerkzaamheden, plaatselijke overstromingen of zelfs de organisatie van jachtpartijen leiden er soms toe dat sommige routes gedeeltelijk gesloten zijn of moeten worden omgeleid.