trekking daysDecathlon

Trekking days

GETEVALLEI / 21-22 april

3 routes


De trekkingroutes nemen je mee over verharde en onverharde wegen
door de Getevallei en naar de mooiste plekjes van Linter of Zoutleeuw.

Op je weg zal je regelmatig de Gete of één van de vele beken die erin uitvloeien vinden.
De routes lopen voornamelijk over het Wandelnetwerk Vlaams-Brabant Getevallei dat bekroond werd in 2016 als mooiste wandelroute van Vlaanderen.

20km

Mode of Travel:

Doelgroep:

Dit is de tocht voor gezinnen die graag samen met de jongsten op stap gaan of die willen proeven van hoe trekken met kinderen in zijn werk gaat. Deze tocht is op het lijf geschreven van gezinnen met jongere kinderen* (5 à 10 jaar) of gezinnen die liever geen grote afstanden wandelen.

Aantal km:

Dag 1: 9.5km

Dag 2: 9.5km

20 km in total

Overnachting:

bivakzone ‘t Kareeltje

Bezienswaardigheden:

Kamsalamanderhut / Station van Neerlinter / Grote Gete / Doysbroek / Kasteel van Wommersom / ‘ Kareeltje / Walsbergen Voor deze tocht is het mogelijk om voor kinderen jonger dan 10 jaar het bivakmateriaal te laten vervoeren van de start naar de bivakzone

40km

Doelgroep:

Dit is de tocht voor trekkers die genieten van een rustige wandeling, die de tijd nemen om hun bestemming te bereiken en waarvoor afstand afleggen ondergeschikt is aan het beleven van een toffe tijd in de natuur

Aantal km:

Dag 1: 20km

Dag 2: 20km

40 km in total

Overnachting:

bivakzone het Vinne

Bezienswaardigheden:

Kamsalamanderhut / Doysbroek / Sint-Luciakapel / Kasteel van Neerlinter / Grote gete / Zoutleeuw / het Vinne / Haspengouwse boomgaarden / Dormaalbeek / Melkwezer

Mode of Travel:

50km

Mode of Travel:

Dit is de tocht voor trekkers die van een extra uitdaging houden. Trekkers die willen genieten maar ook graag heel wat van een streek ontdekken via het afleggen van behoorlijk wat kilometers, kiezen best voor deze tocht. De iets meer ervaren trekker komt hiermee aan zijn trekken.

Aantal km:

Dag 1: 24,5 km

Dag 2: 25,5 km

50 km in total

Overnachting:

bivakzone het Vinne

Bezienswaardigheden:

Kamsalamanderhut / Doysbroek / Sint-Luciakapel / Kasteel van Neerlinter / Grote gete / Kuckenspoort en vloedgracht / het Vinne / Haspengouwse boomgaarden / Dormaalbeek / Linter / Hoeve Beckers / Walsbergen

Overnachten op onze bivakzones


Als je kiest voor de routes van 40 of 50 km zal je op zaterdagavond je tentje of tarp kunnen opzetten op de bivakzone nabij Het Vinne. Als je kiest voor de gezinstocht of de route van 20km overnacht je op bivakzone ‘t Kareeltje.

Op elke bivakzone is er een continu bemand onthaal, bevoorrading van voeding en drinkwater, EHBO-materiaal en zijn er toiletten. Er is ook steeds een vuurplek. Koken met je eigen kookvuurtje doe je op de daarvoor voorziene plekken op de bivakzone.

trekking-days2018

Bivakzone T’Kareeltje

De bivakzone is gelegen onderaan in de Kareelovenstraat te Wommersom. Wommersom is een deelgemeente van Linter. ‘T Kareeltje is een natuureducatief terrein van bijna 12.000 m². De ondergrond is grasland. Het terrein is omgeven door een houtkant met streekeigen haagplanten en boomsoorten, bijna 1/3 van het terrein bestaat uit een jonge aanplant van hoogstamboomgaard. Op het terrein waarvan gemeente Linter eigenaar is, is er een poel aanwezig met een vlonderpad. Het terrein grenst aan weides die begraasd worden en heeft een schaduwzone. Om de kids voldoende rust te gunnen na de inspanning geldt er een avondstilte vanaf 21u.

Bivakzone Het Vinne

De bivakzone ligt in Zoutleeuw aan de overzijde van Provinciaal domein Het Vinne op een plek die men de ‘motte’ noemt. Een motte is een heuvel al dan niet kunstmatig aangelegd werd uit de 11e - 12e eeuw waarop een toren of kasteel stond. Het bivakterrein waarvan Provincie Vlaams Brabant eigenaar is, is een 6000m² grote hoogstamboomgaard omzoomd door houtkanten bestaande uit streekeigen planten. De ondergrond bestaat uit grasland.

trekking-days2018

ONTDEK ONZE WORKSHOPS !


De juiste informatie is goud waard, want een trektocht vergt wel wat voorkennis en de nodige voorbereiding. Om jullie kennis te laten maken met alle belangrijke facetten van trekking, kan je gratis deelnemen aan onze workshops. Die worden gegeven na jullie wandeling op onze twee bivakzones : 't Kareeltje en Het Vinne

Praktisch

Start op zaterdag 21 April om 19.30 u.
Elke workshop duurt +/- 30 minuten.

Workshops op bivakzone ‘tKareeltje
(voor trekkers die kiezen voor de tocht van 20 km)

 • Hiken met kinderen van A tot Z
 • Mijn bivaktent prombleemloos opzetten, opbergen en onderhouden
 • Je trekrugzak inladen, slim bekeken
 • Veilig vuur maken

Workshops op Bivakzone Het Vinne
( voor trekkers die kiezen voor de tocht van 40 km en 50 km)

 • Hoe je rugzak en tent herstellen
 • EHBO tijdens je tocht : Beten en blaren, vlot communiceren met nooddiensten
 • Welke schoen voor welk type trekking
 • Originele bivakkeuken - Vaderklap
 • Mijn bivaktent probleemloos opzetten, opbergen en onderhouden

Wie geeft onze workshop ?


VZW Great By Nature


Great by Nature is een organisatie die zich inzet voor het informeren over en het opzetten van activiteiten rond hiken/trekken met kinderen. Hiken is het meerdaags wandelend rondtrekken met de rugzak, tent of tarp en al het andere benodigd materiaal. Jaarlijks organiseren we diverse activiteiten, gaande van workshops tot hikings of oriëntatiechallenges

Vaderklap


Dimitri en Pierre zijn de founding vaders van www.vaderklap.be, een inspirerend online platform van vaders voor vaders. Na de lancering van hun gelijknamig boek en het opzetten van hun eerste Vaderklapdag : Een bivakweekend voor vaders & kids in 2017, delen zij tijdens de Trekking Days hun tips & tricks voor een onvergetelijke en vlekkeloze bivak met kids.

Decathlon Ambassadors


Bij Decathlon werken enkel sportieve medewerkers met een passie voor sporten. Ook op de trekking-afdeling van jouw dichtstbijzijnde Decathlon lopen heel wat ervaringsdeskundigen rond die er regelmatig op uit trekken en ons materiaal testen. Geen beter moment om hun tips & tricks te delen met jullie dan tijdens de Trekking Days.

Hoe organiseer ik mijn rugzak voor een trektocht ?


rando sac quechua

Een van je voornaamste missies voor je gaat trekken is het organiseren van je rugzak. Wie lange dagtochten te voet plant, is gebaat bij een lichte rugzak om blessures aan de rug, schouders en gewrichten te vermijden.

Ontdek nu !

Getevallei


In samenwerking met Getevallei en Regionaal Landschap Zuid - Hagenland

Het wandelnetwerk Getevallei situeert zich in het oostelijk gedeelte van het Hageland met onder andere de gemeenten Geetbets, Linter, Tienen en Zoutleeuw. Hier vindt men eindeloze akkers en weiden, afgeboord met populieren en tal van fruitaanplantingen. Deze fruitgaarden sieren in de lente de streek met een overweldigende bloesemweelde en bieden in de herfst een rijkdom aan appels en peren. De Getevallei is een nat gebied maar grondwaterschommelingen zorgen ervoor dat poelen regelmatig droog komen te staan , hier voelt de kamsalamander zich thuis.


De Getevallei staat niet alleen voor de Kleine en Grote Gete die in Budingen samenvloeien in de Gete, maar voor een heel stroomgebied met talrijke beken die de rivier voeden. Daarnaast treft men ook vele grachten die werden aangelegd voor de ontwatering van het gebied. In totaal bedraagt het netwerk 250 km rustige en veelal onverharde wegen, met 170 knooppunten.

Het wandelnetwerk Getevallei is bezaaid met trage wegen. Dat is een verzamelnaam van buurt- en veldwegen, jaagpaden, kerkwegeltjes, holle wegen en andere weggetjes waar geen of amper gemotoriseerd verkeer komt. Sommige buurtwegen bestaan al decennia- of eeuwenlang, soms gaat de geschiedenis zelfs terug tot in de Romeinse tijd.


Het Vinnemeer was tot 1841 het enige natuurlijke meer in Vlaanderen. Dat jaar werd het meer drooggelegd en de 100 hectaren kwamen vrij voor akkerbouw en veeteelt. Rond 1930 palmden de canadapopulieren van de nv Union Allumetières het gebied in voor de productie van lucifers. In 1974 kocht de provincie Vlaams-Brabant het gebied en in 2004 legde de provincie Vlaams-Brabant de pompen stil. Vandaag is het provinciedomein Het Vinne opnieuw het grootste natuurlijke meer van Vlaanderen. Een thuis voor ontelbare watervogels en insecten. Heerlijk om rond te wandelen: de knuppelpaden voeren je door het hoge riet en over het water.

Ik doe mee !


DEELNAMEPRIJS

Deelname aan de DECATHLON TREKKING DAYS Getevallei betreft :
€ 65 voor volwassenen
€ 30 voor kinderen vanaf 6 jaar*
Gratis voor kinderen jonger dan 6 jaar*
* Max. 3 kinderen per ingeschreven volwas-ene.

In de prijs is inbegrepen:

 • Deelname aan Decathlon Trekking Event
 • Verzekering gedurende het evenement
 • Een gadget per deelnemer, voorzien door Decathlon
 • Trekkingmaaltijden en ontbijt, incl. tussendoortjes
 • Drinkwater
 • Verblijf op de bivakzones
 • Toegang aan de finish tot de bar met streekproducten

Toegankelijk voor iedereen !

‘De Decathlon Trekkingdays Getevallei’ biedt voor ieder wat wils, van startende tot de meer ervaren trekker maar ook voor gezinnen dankzij 3 aangepaste routes dwars doorheen een streek die de bloesems van de fruitstreek combineert met het prachtige landschap van de Getevallei, een route die in 2016 nog tot mooiste wandelroute van Vlaanderen werd bekroond. Onderweg word je bevoorraad aan onze checkpoints en kan proeven van allerlei streekproducten. Je neemt uiteraard je eigen materiaal mee op je rug *, en bij avondvallen kan je onderweg bivakkeren op onze speciaal ingerichte bivakzone !

*Voor gezinnen is er materiaaltransport van het bivakmateriaal mogelijk. *Het bivakmateriaal (slaapzak, slaapmat, tent, slaaplaken) dient dan wel in één voldoende grote, goed afgesloten en duidelijk gelabelde zak verpakt te worden. Het materiaal wordt dan afgegeven aan de start en zal klaarliggen op de bivakzone ‘t Kareeltje. Op zondag drop je het materiaal op nieuw in de goed afgesloten verpakking bij het onthaal van ‘t Kareeltje en kan je je materiaal oppikken aan de finish. De organisatie is niet verantwoordelijk voor het verlies van goederen.
De Decathlon Trekking Days worden georganiseerd door Great By Nature vzw (GBN vzw) en Decathlon. Dit partnerschap ontspruit uit de missie van beide organisaties: Trekking bij een zo breed mogelijk publiek toegankelijk maken. Great By Nature organiseert activiteiten voor mensen met kinderen of volwassenen om van het outdoorleven te genieten. Door het organiseren van evenementen in de natuur, Great By Nature.