Drafbalken nemen in draf

Welke afstand tussen de drafbalken?

Omdat je coach er niet altijd is om de balken op de juiste afstand van elkaar te leggen, is het belangrijk om te weten wat de ideale afstanden zijn om alleen te kunnen trainen.

Draf- of grondbalken zijn ideaal voor het trainen van de cadans, de regelmaat en zelfs de lengte van de passen.

Omdat je coach er niet altijd is om de balken op de juiste afstand van elkaar te leggen, is het belangrijk om te weten wat de ideale afstanden zijn om alleen op een goede manier met je paard te kunnen trainen.

De afstanden hangen natuurlijk af van waar je aan wilt werken. Als je wilt verzamelen moet je de balken iets korter op elkaar leggen, als je de passen van je paard wilt verlengen moet je ze juist iets verder uit elkaar leggen. Let erop dat je niet te snel te veel wilt; verander de afstanden stukje bij beetje, zodat je paard de tijd heeft om zich aan te passen.

Hier vind je de basisafstanden voor de training van de standaardgangen met een paard van gemiddelde grootte.

Drafbalken nemen in draf

Afstand tussen de drafbalken

IN STAP: TUSSEN 0,80 EN 1 METER.

IN ARBEIDSDRAF: 1,35 M TOT 1,45 M TUSSEN DE BALKEN (ALS JE NIET GAAT SPRINGEN)

IN ARBEIDSGALOP :2,70 METER TOT 3 METER (ALS JE NIET GAAT SPRINGEN)

Je kunt de balken ook voor elke pas apart leggen, wat in het begin iets gemakkelijker is, of voor een afstand van meerdere passen kiezen. Het interessante aan de laatste methode is dat je een specifiek aantal passen moet afleggen tussen twee balken.

Leg bijvoorbeeld twee balken 21 m uit elkaar. Dat is de afstand van 5 normale passen voor een combinatie. Als het meerdere keren achter elkaar lukt om deze afstand in 5 passen af te leggen, kun je proberen een extra pas te gebruiken, of juist een minder.~Dit is een uitstekende oefening om je paard voor te bereiden op een hindernis.

Afstand tussen de drafbalken in een combinatie

Theoretisch gezien beslaat een galopsprong van je paard in een combinatie 3,5 m. Dit hangt natuurlijk af van de grootte van je paard, maar je kunt uitgaan van de volgende gegevens:

EEN GALOPSPRONG VAN EEN B-PONY (VAN 1,08 TOT 1,30 M SCHOFTHOOGTE) IS 2,90 M

EEN GALOPSPRONG VAN EEN C-PONY (VAN 1,31 TOT 1,40 M SCHOFTHOOGTE) IS 3,10 M

EEN GALOPSPRONG VAN EEN D-PONY (VAN 1,41 TOT 1,50 M SCHOFTHOOGTE) IS 3,30 M

 

een hindernislijn nemen

Het principe is als volgt:

De galopsprong van een paard heeft een lengte van 3,50 m. Dus om de afstand van een lijn te berekenen, moet je het aantal gewenste sprongen vermenigvuldigen met 3,50 m, en daar nog een sprong bij optellen (dus 3,50 m). Deze laatste galopsprong komt overeen met de afgelegde afstand van de landing van de eerste hindernis en de afzet voor de tweede:

Voor 1 galopsprong: 3,50 m X (1+1)= 7 m

Voor 2 galopsprongen: 3,50 m X (2+1)= 10,50 m

Voor 3 galopsprongen: 3,50 m X (3+1)= 14 m

Voor 4 galopsprongen: 3,50 m X (4+1)= 17,50 m

Voor 5 galopsprongen: 3,50 m X (5+1)= 21 m

Voor 6 galopsprongen: 3,50 m X (6+1)= 24,50 m

 Voor een pony kun je gewoon de 3,5 m vervangen door de lengte van de galopsprong van de pony.